خواص مرزه چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص گیاه مرزه)
مشخصات
مرزه یکی از سبزیهای معطر، خوش طعم و سرشار از مواد مغذی برای بدن بوده، از گیاهان دارویی مهم محسوب میشود. این سبزی از خانواده نعناییان بوده، در نواحی مختلف ایران به صورت پرورشی در سبزیكاری ها كاشته می شود و به طور خودرو در مناطق شمال، شمال غربی، غرب و قسمتهایی از مرکز و جنوب میروید. مرزه گیاهى است یكساله با شاخه هاى نازك به رنگ سبز مایل به كبود و یکی از قدیمیترین داروهای گیاهی ایرانیان است. در كتب طب سنتی با نامهای «مرزه»، «صعتر»، «ایشن»، «اوشن»، «اویشن شیرازی» و به عربی «تدع» و به تركی «كلكلیك» نامیده می شود و متخصصان طب سنتی بر این عقیده بودند که سبزی مرزه ترکیبات ضد درد دارد و در درمان دردهای عصبی و کاهش چربی خون و کاهش وزن موثر است و از آن برای تسکین درد دندان استفاده میکردند. به طور کلی تمام سبزیهای معطر یا اسانس دار مانند ریحان، نعناع، مرزه و... در چهار خاصیت مشترک هستند: ضد نفخ، ضد درد، ضد اسپاسم و ضد میکروب. اما جدا از این خواص مشترک، هر کدامشان ویژگی های خاص خودشان را دارند. برای آشنایی بیشتر با خواص مرزه در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
مرزه (Savory) | |
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
خواص دمنوش مرزه (طبیعت و خواص درمانی)
مرزه از نظر پزشكی و براساس طب سنتی دارای طبیعت نسبتا گرم و خشك است. برخی خواص دارویی گیاه مرزه عبارتند از:
• تقویت کننده و تسهیل کننده سیستم گوارشی و عمل هضم
• تقویت کننده معده و درمان سوء هاضمه
• ضد نفخ و بادشکن و کاهش التهاب شکم
• درمان و رفع اسهال
• درمان یرقان (زردی(
• درمان التهاب و بحران تنفسی، آسم
• درمان تخمیر روده و انگل های روده ای
• تقویت جسمانی کودکان
• کاهش و درمان التهاب و دردهای استخوانی و مفصلی، روماتیسم و نقرس و…
• تقویت قوای جنسی
• ضد عفونی کننده
• درمان بیماری های زنانه و قاعده آور
• تقویت کننده سیستم عصبی
• افزایش اشتها
• درمان درد و التهاب قلب
• تسکین درد های رحم
• ضد آرتریت
• ضد سرطان
• ضد ویروس تبخال
• ضد کرم
• ضد اکسیدان
• معرق
• ادرار آور
• خلط آور
• ضد قارچ
• کاخش و درمان ورم غدد لنفاوی
• ضد عفونت
• خاصیت ضد انعقادی و ضد درد
ارزش غذایی سبزی مرزه
یکی از خواص مرزه، دارا بودن انواع مواد مغذی معدنی در آن است. مرزه منبع بسیار عالی از مواد معدنی و ویتامینهاست که برای سلامت کلی بدن مفید و موثر است.برگها و شاخههای آن منبع بسیار غنی از پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و سلنیم میباشد. پتاسیم موجود در این گیاه، یکی از مهمترین ترکیبات سلولی است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند. منگنز نیز توسط بدن به عنوان یک کوفاکتور برای آنزیمهای آنتی اکسیدان عمل میکند. آهن موجود در این سبزی به ویژه سبزی تازه، برای ساخت گلبولهای قرمز خون ضروری است. این گیاه همچنین منبع غنی از ویتامینهای مهمی همچون گروه B کمپلکس ، ویتامین A ، ویتامین C ، نیاسین، تیامین و پیرودوکسین است.
دمنوش مرزه
۲ قاشق سوپخوری در نیم لیتر آب به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید دم بکشد سپس صاف نموده همراه با عسل روزانه ۲ تا ۳ فنجان جرعه جرعه بنوشید.
مضرات سبزی مرزه
- مرزه در برخی موارد عوارضی در ریه ایجاد می كند و در صورت بروز عوارض جانبی برای رفع آن بایستی كمی سركه خورده شود.
- خانم های باردار و مادران در دوران شیردهی در مصرف مرزه احتیاط کنند و در حد همان سبزی خوردن باشد.
نظرات 2
حبیب حبیبی
1400/2/9 | 16:26 |سلام مرزه را میشه بقیه سبزیها بصورت خام مصرف کرد یا بایستی حتما خشک کرد؟
مهدی اسکندرزاده
1399/8/12 | 4:34 |توضیحات عالی وکامل است آیا ریشه مرزه نیز دارای خواصی است.
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید