س ـ از ديدگاه اسلام ربا را مختصراً بيان و تعريف كنيد. (نمونه صندوق هاي قرض الحسنه و بانكها)
ج ـ ربا از گناهان كبيره است. در قرآن مجيد به منزله جنگ با خدا و پيامبر(ص) شمرده شده است. ربا به دو نوع قرضي و معاملي تقسيم ميشود. رباي قرضي آن است كه قرض دهنده شرط كند بيشتر از آنچه قرض داده، بگيرد. رباي معاملي آن است كه دو كالاي هم جنس كه با پيمانه يا وزن اندازه گيري ميشوند، بايكديگر مبادله گردند و مقدار يكي بيش از ديگري باشد مثل اينكه 10 كيلو گندم بدهد و 11 كيلو بگيرد.
بر طبق آيات قرآن، ربا حرام است. خداوند در قرآن كريم بر اين مسئله تأكيد كرده و مي فرمايد:
... خدا بيع را حلال كرده و ربا را حرام. (بقره 2، آيه 275.)
خداوند ربا را نابود ميكند؛ و صدقات را افزايش ميدهد و خداوند، هيچ انسان ناسپاس گنه كاري را دوست نميدارد. (بقره 2، آيه 276.)
اي كساني كه ايمان آورده ايد، از خدا بترسيد و اگر ايمان آوردهايد، از ربا هرچه باقي مانده است رها كنيد. (بقره 2، آيه 278.)
و هرگاه چنين نكنيد، بدانيد كه با خدا و رسول او به جنگ برخاستهايد و اگر توبه كنيد، اصل سرمايه از آن شماست. در اين حال نه ستم كرده ايد و نه تن به ستم داده ايد. (بقره 2، آيه 279.)
همچنين در روايات مختلف اسلامي ربا امري بسيار مذموم شناخته شده است. اما مسئله ربا در معاملات بانكي:
1. پول گذاشتن و سپردهگذاري در بانك اگر بر اساس يكي از قراردادهاي شرعي صورت گيرد، دريافت سود اشكالي ندارد و ربا شمرده نميشود.
2 . وام گرفتن از بانكها اگر داخل در يكي از قراردادهاي شرعي مانند جعاله، مضاربه، فروش اقساطي و مانند آن باشد، مانعي ندارد و مقدار پول اضافي كه بانك ميگيرد، ربا نيست.ولي اگر داخل در عقود شرعي نباشد، اصل گرفتن وام اشكال ندارد، ولي قصد دادن بهره حرام است و وام گيرنده به منظور تخلّص از حرام ميتواند قصد بهره دادن را نكند، اگر چه بداند حتماً بهره را از او خواهند گرفت و در هر صورت اصل قرض صحيح است و وام دريافتي را مالك ميشود. (اجوبه، ج 2، ص 327 ـ 339.)
س ـ اگر مقدار معيّني پول را براي مدت معيّني در بانك بگذاريم تا وام بگيريم و سود آن را هم بدهيم، از نظر شرعي چه حكمي دارد؟
ج ـ اگر گذاشتن مبلغي به مدّت معيّن در بانك يا صندوق قرض الحسنه شرط دريافت وام باشد، اين زيادي حكمي، ربا است و جايز نيست اگر چه اصل قرض صحيح است. (ر.ك: همان، ص 295.)
پرداخت سود وام هم ربا و حرام است، مگر اينكه مطابق يكي از قراردادهاي شرعي انجام بگيرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید