پرسش . نعمت هاي بهشت را شرح دهيد.
پاسخ: نعمتهاي بهشت را به دو قسمت ميتوان تقسيم كرد:
1. نعمتهاي مادي و جسماني.
2. نعمتهاي معنوي و روحاني.
هر دسته از اين نعمتها مركب از انواع فراواني است كه بحث از همه و چگونگي آنها بسيار مفصل خواهد شد. بنابراين تنها به فهرست بعضي از آيات اشاره ميشود و چند آيه به عنوان نمونه ذكر ميشود.
نكتهاي كه به عنوان مقدمه يادآوري آن لازم است اين است كه آنچه براي ما كه محصور در محسوسات و امور مادي هستيم قابل تصور است و بيشتر در حد تجربيات و شناختهايي است كه در دنيا به دست آوردهايم. و فراتر رفتن از آن دشوار است. آنچه را در قرآن و روايات آمده است نيز بر همين مفاهيم حمل ميكنيم. در حالي كه قطعاً ذهنيات ما با حقايق أخروي بسيار فاصله دارد و راه درك همين مقدار نيز، قرآن و حديث است و عقل و تجربه را در آن راهي نيست.
الف. برخي نعمتهاي مادي بهشتي به قرار زير است:1. باغهاي بهشتي.
2. سايههاي هميشگي و لذتبخش.
3. مسكنها و قصرهاي بهشتي.
4. فرشها و تختها.
5 . ظروف و طعامها.
6 . نوشيدنيهاي طهور.
7. لباسها و زينتها.
8 . همسران بهشتي.
9. خادمان و ساقيان و ديگر پذيرايي كنندگان.
10. نزل و پذيرايي مقدماتي.
11. نعمتهايي كه در تصور نميآيد.
قرآن ميفرمايد: « وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُبَوِّئَنَّهُم مِنَ الْجَنَّةِ غُرَفاً تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ...» (عنكبوت: 58 ) كساني را كه ايمان آوردند و عمل صالح انجام دادند در غرفه هايي از بهشت جاي ميدهيم كه نهرها در زير آن جاري است. در آيه ديگري ميفرمايد: «هُمْ وَأَزْوَاجُهُمْ فِي ظِلاَلٍ عَلَي الْأَرَائِكِ مُتَّكِئُونَ» (يس: 56 ) آنها و همسرانشان در سايههايي بر تختهاي مخصوص تكيه زدهاند. و در مورد ميوههاي بهشتي آمده است: «وَفَاكِهَةٍ مِمَّا يَتَخَيَّرُونَ» (واقعه: 20) و هر نوع ميوهاي كه برگزينند و مايل باشند در بهشت به آنان تقديم ميشود و در مورد آشاميدنيهاي بهشت: «مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ ماءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفّيً ...» (محمد: 15) وصف بهشتي كه به متقين وعده داده شده چنين است كه در آن نهرهايي از آب صاف و خالص وجود دارد كه هرگز بوي آن تغيير نميكند و نهرهايي از شير كه طعم آن دگرگون نميشود و نهرهايي از شراب كه مايه لذت كساني است كه ميآشامند و نهرهايي از عسل مصفي.
در مورد لباس بهشتيان: « ... وَيَلْبَسُونَ ثِيَاباً خُضْراً مِن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ ...» (كهف: 31) و آنها لباسهاي فاخر و زيبايي به رنگ سبز از حرير نازك و ضخيم در بر ميكنند. و در مورد همسران بهشتي: «... لَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ ...» (بقره: 25) و براي آنان در بهشت همسراني پاك و پاكيزه وجود دارد. و سرانجام هر لذتي كه به تصور گنجد و يا نگنجد: «... وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ ...» (زخرف: 71) و در بهشت آنچه دل ميخواهد و چشم از آن لذت ميبرد موجود است. اين شمّهاي از ده ها آيه بود كه تنها نمونههايي از آن ذكر شد و روايات در اين مورد بسيار است.
ب. برخي از نعمتهاي معنوي بهشت:
درك كّم و كيف نعمتهاي روحاني بهشت بسيار دشوارتر از نعمتهاي مادي آن است، چون با نعمتهاي مادي و لذائذ جسماني كما بيش همه انسانها آشنا هستند؛ ولي بسيار كماند كساني كه در دنيا از لذائذ روحاني برخوردار بودهاند و رشحه اي از آن را چشيدهاند. ولي آنچه به طور قطع و يقين ميتوان گفت اين است كه نعمتها و لذائذ و برخورداريهاي معنوي بهشت قابل مقايسه با لذائذ مادي آن نيست. چنانكه در دنيا نيز براي اهلش چنين است. طوري كه اهل معنا حاضر نيستند نظر الي وجه اللّه را با سراسر نعمتهاي مادي بهشت عوض كنند. فهرست بعضي نعمتهاي معنوي بهشت از اين قرار است:
1. رضوان اللّه.
2. منظور نظر رحمت خدا بودن و نظر الي وجه اللّه.
3. احترام مخصوص.
4. محيط با صفا و سلام.
5 . امنيت و از بين رفتن ترس.
6 . وجود دوستان صميمي و موافق.
7. شادي دل.
8 . تحقق اراده و آنچه دلخواه مؤمن باشد.
9. وجود نعمتهاي معنوي غير قابل تصور.
10. دوام نعمت.
در اينجا به عنوان نمونه به برخي آيات اشاره ميشود: قرآن ميفرمايد: « وَعَدَ اللّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللّهِ أَكْبَرُ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ» (توبه: 72) به مؤمنين و مؤمنات باغهاي بهشتي را وعده داده است كه از زير آنها نهرها جاري است و در آن جاودانه خواهند ماند. همچنين مسكنهاي پاك در بهشت عدن و در حالي كه رضا و خشنودي خداوند از همه اينها برتر و بزرگتر است. رستگاري و پيروزي بزرگ همين است.
در مورد چگونگي برخورد بهشتيان با هم و محيط حاكم: « لاَ يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْواً وَلاَ تَأْثِيماً إِلاَّ قِيلاً سَلاَماً سَلاَماً» (واقعه: 25 و 26) در بهشت نه سخن لغو و بيهودهاي ميشنوند و نه گفتار گناه و آلوده؛ تنها چيزي كه ميشنوند سلام است و سلام.
درباره امنيت و زوال خوف: « ادْخُلُوا الْجَنَّةَ لاَخَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَلاَأَنْتُمْ تَحْزَنُونَ» (اعراف: 49) داخل بهشت شويد در حالي كه نه ترسي داريد و نه غمي.
در مورد تكريم و احترام مخصوص: « ... وَالْمَلائِكَةُ يَدْخُلُونَ عَلَيْهِم مِن كُلِّ بَابٍ سَلامٌ عَلَيْكُم بِمَا صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَي الدَّارِ» (رعد: 23 و 24) و فرشتگان از هر دري بر آنان وارد ميشوند و به آنها ميگويند: سلام بر شما به خاطر صبر و استقامتتان در راه حق؛ چه عاقبت نيكويي بعد از دنيا نصيب شما شد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید