پرسش . براي مردگان چه اعمالي را انجام دهيم؟
پاسخ: با توجه به اهميت و خطر حق الناس، روشن است اولين و مهمترين كاري كه بايد براي متوفي انجام داد پرداخت ديون و حقوقي است كه جنبه حق الناس دارد و بر گردن او ميباشد. و در درجه دوم بايد آنچه كه جنبه حق اللّه دارد و او آنها را ترك كرده انجام داد. نمازها و روزه ها و حج و زكوة و... را كه بر گردن او است به نيابتش انجام دهيم و يا براي انجام آنها اجير بگيريم. سومين عملي كه بايد براي مردگان انجام داد، طلب آمرزش و رحمت براي او، و ياد آنها و به زيارتشان رفتن و انجام اعمال مستحبي براي آنها است.
نقل بعضي روايات در اين زمينه فوايد و درسهاي فراواني دارد: قال الصادق عليه السلام: «يدخل علي الميت في قبره الصلوة و الصوم و الحج و الصدقة و البرّ و الدعاء، و يكتب أجره للذي يفعله و للميت» ( بحار ج 82 ص 62 حديث 2. ) امام صادق عليه السلام فرمود: در قبر بر مرده نماز و روزه و حج و صدقه و نيكي و دعا وارد ميشود (ثواب اينها به او ميرسد) و اجر اين اعمال هم براي كسي كه انجام داده است نوشته ميشود و هم براي مرده.
در حديثي آمده است كه پيامبر اكرم صلي اللّه عليه و آله فرمود: «براي مردگان هديه بفرستيد. گفتم: هديه اموات چيست يا رسول اللّه؟ فرمود: صدقه و دعا. فرمود: ارواح مومنين هر جمعه به آسمان دنيا ميآيند و در مقابل منزلها و خانههاي خود قرار ميگيرند و هر يك با آوازي حزين و گريان ندا ميكنند: اي خانواده من! و اي فرزندان من و اي پدر و اي مادر من، خويشان من! به وسيله آنچه در دست ما بود و اكنون بدبختي و حساب آن بر ما است و سودش براي غير ما با اموال خودمان به ما توجهي كنيد و از آن در راه ما بدهيد. خدا شما را رحمت كند. و هر يك از آنان به خويشاوندان خود ندا ميدهند: بر ما به وسيله يك درهم يا يك قرص نان يا يك لباس كه در راه ما انفاق ميكنيد توجه كنيد، تا خداوند از لباس بهشت بر شما بپوشاند. سپس پيامبر(ص) گريست و ما نيز همراه او گريستيم و بر اثر شدت گريه، پيامبر قادر بر سخن گفتن نبود. آنگاه فرمود: اينها برادران ديني شما هستند، كه بعد از آنكه در شادي و نعمت ميزيسته اند اينك خاك و پوسيده شدهاند. اينان اكنون ندا ميدهند: واي بر ما! ميگويند: اگر ما آنچه در دست داشتيم در راه خدا و رضاي او انفاق ميكرديم هرگز محتاج شما نبوديم، پس با حسرت و پشيماني بر ميگردند و ندا ميدهند: در صدقه دادن براي اموات شتاب كنيد.» ( جامع الاخبار ص 169 فصل 134. )
گاهي بازماندگان اعمالي انجام ميدهند كه اگر براي مرده زيان نداشته باشد، فايدهاي هم ندارد، از قبيل برگزاري مجالس بر اثر چشم و هم چشمي، يا گريه و زاري و لطمه به خود زدن كه بعضي اوقات منجر به ارتكاب حرام و حتي تعلق كفاره ميشود و ميت را نيز در تنگنا قرار ميدهد. پيامبر اكرم(ص) از كنار قبري عبور ميكردند كه شخصي را در آن دفن كرده بودند. بستگان متوفي در كنار قبر گرد آمده و براي او گريه ميكردند. حضرت به آنها فرمود: « ركعتان خفيفتان ممّا تحتقرون أحبّ الي صاحب هذا القبر من دنياكم كلّها» (ميزان الحكمة ج 8 ص 13.) دو ركعت نماز كوتاه و سبك كه شما آن را كوچك ميشماريد براي صاحب اين قبر بهتر است از همه دنياي شما.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید