پرسش. تاريخچه نماز جعفرطيار را ذكر كنيد.
پاسخ: نماز جعفر طيار به نام «جعفر بن ابي طالب» معروف به جعفر طيّار برادر اميرمؤمنان حضرت علي عليه السلام است. وي سرپرست گروهي از مسلمانان بود كه به اشارت پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله به حبشه مهاجرت كردند. در حبشه نجاشي حكومت ميكرد و او طبق فرمايش پيامبر صلي الله عليه و آله پادشاهي بود كه همجوار ظلم نميشد و سرزمين حبشه را سرزمين راستي و درستي قرار داده بود. (محمد بن جرير طبري، تاريخ طبري، دار التراث، 1967 م، ج 2، ص 330 ـ 331.)
آنها در حبشه ماندند تا سال هفتم هجرت كه پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله طبق نامهاي به نجاشي از او خواست كه مهاجرين را به مدينه برگرداند. او با دو كشتي به سرپرستي جعفر طيار آنها را روانه مدينه كرد.مهاجرين روزي وارد مدينه شدند كه مسلمانان براي جنگ خيبر در 120 كيلومتري مدينه رفته بودند. آنها به محض مطلع شدن از خبر جنگ با يهوديها روانه خيبر شدند كه اين جنگ با پيروزي مسلمانان پايان يافت. پيامبر صلي الله عليه و آله همينكه چشمش به جعفر افتاد چند قدم به استقبال، جلو آمد و او را در آغوش گرفت و فرمود:
نميدانم از كدام خوشحالتر باشم از پيروزي مسلمانان به دست برادرتان علي عليه السلام يا از ديدن تو ( البداية و النهاية، ابن كثير، بيروت، دار الفكر، 1986م، ج 4، ص 256.)
اينجا بود كه پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله نمازي را به جعفر آموزش داد و آن را به او هديه كرد. آن نماز به نماز جعفر طيار معروف شد. مرحوم شيخ عباس قمي از آن به اكسير اعظم و كبريت احمر نام ميبرد. (مفاتيح الجنان، نماز جعفرطيار. ) در مورد اين نماز كه از مستحبات اسلامي است آثار عجيبي در آمرزش گناهان و استجابت دعاها ذكر شده است. بهترين اوقات براي خواندن نماز جعفرطيار روز جمعه و نزديك ظهر است. اين نماز چهار ركعت است به دو تشهد و دو سلام كه مثل نماز صبح خوانده ميشود ولي بهتر است در ركعت اول بعد از حمد سوره زلزله و در ركعت دوم سوره عاديات و در ركعت سوم سوره نصر و در ركعت چهارم سوره توحيد خوانده شود. در هر ركعت بعد از خواندن حمد و سوره، پانزده بار تسبيحات اربعه را گفته، بعد ركوع ميرود و همين تسبيحات اربعه را ده بار در ركوع بگويد و چون از ركوع سر برميدارد ده مرتبه همين ذكر را بگويد و در سجده نيز ده مرتبه و بعد از سر برداشتن ده مرتبه و در سجده دوم ده بار و بعد از سر برداشتن پيش از برخاستن ده بار تسبيحات اربعه را بگويد. در هر ركوع و سجده بهتر است بعد از اين ذكرها، ذكر مخصوص ركوع و سجده را نيز بگويد. مجموع تسبيحات اربعه در هر ركعت، 75 بار و در مجموع چهار ركعت، 300 مرتبه است. بعد از نماز ذكر و دعاي وارد شده را بخواند ولي اين ذكر جزء نماز نيست.
ميتوان نماز جعفر طيّار را به صورت ساده تر و تنها با خواندن چهار ركعت به نيت نماز جعفر طيار بخواند و بعد سر فرصت 300 تا تسبيحات اربعه را بگويد. خواندن اين نماز در حرم ائمه عليهم السلام به ويژه حرم امام رضا عليه السلام توصيه شده است. (ر.ك. به مفاتيح الجنان، نماز جعفرطيار.)
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید