پرسش. آيا در آخرت از خواندن نماز شب سؤال ميشود؟ با توجه به تأكيدهاي فراواني كه به خواندن نماز شب شده است، آيا كساني كه از خواندن نماز شب محرومند امري جايگزين آن وجود دارد؟
پاسخ: نماز شب واجب نيست تا در روز قيامت در موردش سؤال شود و شخص مورد مؤاخذه قرار گيرد و آياتي كه بر پيامبر صلي الله عليه و آله نازل شد و وي را مخاطب قرار داده است كه نماز شب را بر او واجب ميكند، (مانند: قُمِ اللَّيْلَ إلاّ قليلاً؛ شب را زنده بدار مگر اندكي. مزمل (73، آيه 2).) مختص رسول خدا صلي الله عليه و آله است و غيرش مخاطب اين آيات نيستند؛ در مورد نماز شب آثار فراواني بر شمرد هاند تا آنجا كه پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله فرمود:شَرَفُ المؤمن صَلاتُهُ باللَّيل. (الكافي، ج2، ص 148.)
شرافت مؤمن در نماز شب اوست.
از جمله آثار شب: بخشيده شدن گناهاني كه در روز انجام داده است، زيبا شدن صورت، رفع فقر و وسعت رزق و... (ر.ك. به من لا يحضره الفقيه، باب ثواب صلاة الليل، ج1، ص 471؛ التهذيب، شيخ طوسي، تهران، دار الكتب الاسلاميه، 1365 ش، ج 2، ص 129 ـ 122.)يكي از آثار معنوي نماز شب، رسيدن به مقام محمود است كه خداوند به پيامبرش وعده داده است و فرموده است:
ومِنَ الَّيلِ فَتَهَجَّد بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسي اَن يَبعَثَكَ رَبُّكَ مَقامـًا مَحمودا (اسراء:79)
و بعضي از شب را بيدار باش و متهجد داشته باش كه اين نماز شب تنها بر تو واجب است كه خدايت تو را به مقام محمود (مقام شفاعت) نائل گرداند.براي خواندن نماز شب، بسته به حال خود ميتوان برنامه ريزي كرد. پس نماز شب از نماز چند دقيقه اي كه در آن دو ركعت نماز شفع و يك ركعت نماز وتر خوانده ميشود تا نماز در ساعتي كه يازده ركعت با همه مستحباتِ انجام ميشود را دربرميگيرد. در آغاز خواندن نماز شب نبايد بر خود سخت گرفت بلكه بايد به صورت تمريني و با وقت كم شروع كرد تا به تدريج لذت نماز شب به جان بنشيند.
اما كسي كه نميتواند شب بلند شود و عذر دارد، ميتواند بعداً نماز شب را قضا كند يا ميتواند شب قبل از خوابيدن به اميد قبولي بخواند. البته بين اين دو راه حل، بهتر آن است كه قضا بخواند تا اين كه به جلو بيندازد و قبل از خواب بخواند. شيخ صدوق در كتاب من لا يحضره الفقيه بابي را تحت عنوان « قَضاء صلاةِ اللَّيْل» باز كرده است.
اگر هيچكدام از اين دو نشد ميتواند به موارد ديگري كه گفته جايگزين نماز شب ميشود، بپردازد؛ از جمله نماز وتيره يعني همان دو ركعت نماز نافله عشا كه به صورت نشسته خوانده ميشود. البته اين نماز در صورتي جبران نماز شب را ميكند كه او به قصد بيدار شدن و خواندن نماز شب خوابيده ولي نتوانسته بلند شود. براي بيدار شدن نماز شب خواندن دو آيه پاياني سوره كهف (كهف: 109 ـ 110) مؤثر است ؛ چنان كه در روايت آمده است بعد از خواندن اين دو آيه بگو: اللهم أيْقَظَني لِعِبادَتِكَ من وقتِ كذا (زمان بيدار شدن را به جاي آن بگذار) پس (انشاء اللّه) در همان ساعت بيدار خواهي شد.( اعلام الدين، حسن ديلمي، قم، مؤسسه آل البيت، 1408ق، ص 263.)
نكته ديگر آنكه اگر كسي بخواهد براي نماز شب بيدار شود، بايد از روز قبل خودش را آماده كند. از گناه بپرهيزد تا توفيق نماز شب پيدا كند. به وضعيت جسمي خود برسد؛ مثل خواب قيلوله ميان روز، زود خوابيدن سرشب، خوردن غذاي سبك وضو گرفتن، و دو ركعت نماز قبل از خواب در سبكباري روحي مؤثرند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید