پرسش. حكمت سلام پايان نماز در چيست؟
پاسخ: آخرين مرحله نماز، سلام و درود فرستادن بر پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله بندگان صالح و همه نمازگزاران است.«تكبيره الاحرام» اجازه ورود به نماز و «سلام» اجازه خروج از آن است. درباره حكمت و فلسفه «سلام» ميتوان به موردهاي زير اشاره كرد:
1. احساس يگانگي و همدلي مسلمانان
نمازگزار وقتي در سلام نماز به همه مؤمنان و بندگان صالح و بر خودش سلام ميدهد، احساس ميكند كه تنها نيست. او خود را از افراد امت بزرگ اسلام ميداند و با مردان خدا، در هر جاي زمين احساس همبستگي ميكند.
2. امان خواستن از خدا
واژه سلام در ميان دو معنا مشترك است: درود و تحيت، نام مقدس خداوند.
بر اساس معناي نخست، معناي سلامهاي نماز روشن است، ولي بر اساس معناي دوم، اشاره و كنايه از اين است كه نمازگزار به اذن پروردگار، سلامتي و امن از عذاب را براي مؤمنان تفأل ميزند.
چنانكه امام صادق عليه السلام ميفرمايد: « معني السلام في دُبُرِ كُلِّ صَلاةٍ الاَمانُ؛ معني سلام در آخر هر نمازي، امان است»؛ يعني اگر نماز را در حالي كه قلبش خاضع است به جاي آورد، از بلاهاي آخرت در امان خواهد بود. (مصباح الشريعه، ص 90؛ اسرار نماز، ص 162.)
3. جلب رحمت الهي
امام علي عليه السلام ميفرمايد: «درمعناي السلام عليكم ورحمه اللّه وبركاته، از خداترحم خواستن براي خود وهمه بندگاناست كهاين خود، ايمن شدن از عذاب قيامت را سبب ميشود». (ميزان الحكمه، ج 5، ص 395. )
4. يادآوري نام الهي
امام صادق عليه السلام فرموده است:
سلام، يكي از اسم هاي خداست و اگر ميخواهي سلام نماز را به خوبي انجام دهي و معنايش را ادا كني، پس بايد از خدا بترسي و دين و قلب و عقلت را سالم نگه داري و آنها را به ظلمت گناه آلوده نكني. ( سيد روحاللّه موسوي خميني، آداب الصلوة آداب نماز ص 399.)
يكي از درسها و آثار نماز اين است كه هر نمازگزاري، در هر شبانهروز پنج بار به خود تلقين ميكند كه از بندگان نيكوكار و شايسته خداوند است: «السلام علينا وعلي عباد اللّه الصالحين» كسي كه نماز ميخواند، اگر به معناي اين جمله توجه كند، ميكوشد با پيام آن تلقين مخالفت نكند، اعمال خلاف مرتكب نشود و خود را هر چه بيشتر به نيكوكاران الگو نزديك سازد. (رموز نماز، ص 83.)6 . ارتباط با فرشتگان
سلام، نوعي ارتباط با فرشتگان و اظهار دوستي با آنان است. در روايتي از امام صادق عليه السلام پرسيدند: «چرا در وقت سلام، نمازگرار رو به سمت راست برميگرداند، نه به چپ؟» فرمود: «ملكي كه كارهاي خوب را مينويسد، در طرف راست است. و چون نماز همه اش خوب است و بدي در آن نيست، به طرف راست سلام داده ميشود، نه طرف چپ». (ابن شهرآشوب، المناقب، ج 4، ص 259.)
7. پيوند دوستي و محبت با ديگران
سلام، خواستن سلامتي، امنيت، خير و بركت و سعادت است. نمازگزار با سلام دادن، نشان ميدهد كه دوستدار و خيرخواه همه خوبان و نيكوكاران است و همواره آرزو ميكند آنان سلامت باشند. اين مسئله باعث نزديكي قلبها به هم و مستحكمتر شدن دوستيها و برادري هاست؟
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید