پرسش. آيا تفسير آيه «الرجال قوامون علي النساء» (نساء: 34) به مقدم بودن مرد بر زن دلالت دارد؟
پاسخ: توجه شود كه اين عبارت از آيه ادامه دارد:
الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَي النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَي بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ (نساء: 34)
مردان سرپرست زنانند به خاطر برتري هايي كه خداوند براي بعضي نسبت به بعضي ديگر قرار داده است و به خاطر انفاقهايي كه از اموالشان (در مورد زنان) ميكنند.
مرد سرپرست خانواده است به خاطر وجود خصوصياتي در او از جمله: ترجيح قدرت تفكرش بر نيروي عاطفه و احساسات، داشتن بنيه جسماني براي دفاع از خانواده و كسب درآمد و تأمين زندگي آبرومندانه همسر. البته اين حكم بر اساس نوع مرد لحاظ شده است و قوانين به تك تك، افراد نگاه نميكند پس وجود زني كه همين امتيازات را داشته باشد منافاتي با اين قانون كلي ندارد.
نكته دوم كه سبب قيموميت مرد شده است، پرداخت نفقه و مهريه از مال خودش است. مردان مكلف به اداره خانواده به لحاظ اقتصادي هستند. به همين جهت مديريت خانواده نيز بر عهده مرد است.
البته قيموميّت مرد به معناي سلب آزادي از زن و تصرف در منافع شخصي زن و اموال او نيست. (براي توضيح بيشتر مراجعه شود به: علامه طباطبايي، تفسير الميزان، ترجمه موسي همداني، قم، جامعه مدرسين، 1374 ش، ج 4، ص 543 ـ 545.)
بنابراين مرد به خاطر قدرت مديريت، عقلانيت، بنيه جسماني و حضور راحت تر او در اجتماع سرپرست زن است؛ با اين همه قيوميت و سرپرستي به معناي تسلّط مرد نيست بلكه نوعي واگذاري مسئوليت به مرد است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید