پرسش. هنگامي كه پدر بداخلاقي ميكند تا حدي كه موجب ناراحتي و قهر ميشود، اين فكر به ذهن خطور ميكند كه او را دوست نداريم، آيا اين فكر، گناه است؟
پاسخ: اوّلاً به اين فرزند گفته ميشود كه خطورات ذهني گاه القائات شيطاني است كه بايد از آنها دوري كرد و با تمرين، به اين فكرها مسلط شد؛ اگرچه در خود اين فكر كه القاي شيطان است مقصر نباشي، اما در ادامه و تكرار آن اختيار داري و بايد با جديت در مقابلش بايستي و سعي كني محبت پدر را جايگزين آن نمايي. ثانيا به پدران توصيه ميشود كه در كنار انجام فرائض ديني، به حسن اخلاق نيز توجه داشته باشند و با بدخلقي، زمينه چنين احساساتي را به وجود نياورند. در مورد اخلاق نيكو بسيار سفارش شده است. از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله نقل شده است:أفضلكم ايمانا أحسنكم اخلاقه. (تاج الدين شعيري، جامع الاخبار، قم، انتشارات رضي، 1363، ش، ص 5.)
برترين شما از نظر ايمان كسانياند كه خوش اخلاق ترين باشند.
و در حديث ديگر فرمود:
حُسْنُ الْخُلْقِ نِصْفُ الدين. (وسائل الشيعه، ج 12، ص 154.)
خوش اخلاقي نصف دين است.
در روايت است كه به پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله خبر دادند از زني كه روزها روزه ميگيرد و شبها به نماز ميگذراند و صدقه ميدهد (انفاق ميكند) و در عين حال با زبانش همسايهاش را اذيت ميكند.آن حضرت صلي الله عليه و آله فرمود: در اين زن خيري نيست و او از اهل جهنم است. (مستدرك الوسائل، ج8، ص 423.) و در روايت است كه مردي از دنيا رفت. هنگامي كه براي كندن قبر مهيا شدند، زمين كنده نميشد (گويي زمين از پذيرش او سر باز زده است). به رسول خدا صلي الله عليه و آله شكايت بردند. حضرت فرمود: چرا چنين باشد اگر او حسن خلق داشت. (يعني به سبب بداخلاقي او زمين بر او سخت ميگيرد). آنگاه آن حضرت صلي الله عليه و آله دست خود را در ظرفي از آب قرار داد و بعد به زمين ريختند، زمين نرم شد (بحارالانوار، ج 68، ص 377.) (گويي به سبب تأثير آبي كه به دست مبارك كسي خورد كه اخلاق نيكو دارد، اثر بدخلقي آن ميت ناديده گرفته شده است). در اين مورد داستاني شنيدني وجود دارد كه نقلش مفيد است:
سعد بن معاذ يكي از ياران پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله بعد از حكمي كه در مورد قبيله بني قريظه كرد ـ كه جرياني تاريخي دارد ـ جان داد. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و اصحابش در تشييع جنازه سعد شركت كردند؛ پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله به غسل سعد امر كرد و خودش دم در ايستاد و نظارت ميكرد. آنگاه كه حنوط و تكفين صورت گرفت و بر سرير (تابوت) نهاده شد رسول خدا صلي الله عليه و آله پابرهنه و بدون ردا در تشييع او شركت كرد: گاه به سمت تابوت ميرفت و گاه به سمت چپ تابوت تا به قبر رسيدند. آن حضرت صلي الله عليه و آله خود لحدش را چيد و... . مادر سعد كه ناظر اين جريان بود، گفت: بهشت بر تو گوارا باد. رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: اي امّ سعد! به جزم بر پروردگارت حكم نكن. بدان كه سعد الان دچار فشار قبر است. مردم گفتند: آنچه را كه در مورد سعد انجام داديد، در مورد هيچ كس ديگري نديده بوديم. تو پابرهنه و بدون ردا تشييع جنازه كردي؟ فرمود: فرشتگان چنين بودند، من هم به آنها تأسي كردم. گفتند: سمت راست و چپ تابوت را ميگرفتي؟ فرمود: دستم در دست جبرئيل بود هر جا را كه ميگرفت من هم همان طرف را ميگرفتم. گفتند... (با اينهمه) سعد در فشار قبر است؟ فرمود: «نَعَمْ. إنَّهُ كانَ فِي خُلْقِهِ مَعَ اَهْلِهِ سوءٌ» بله او در فشار قبر است؛ چرا كه او با خانواده اش بداخلاق بود. (بحارالانوار، ج22، ص 107 ـ 108.)
در مورد آثار بدخلقي و امتيازات حسن خلق روايات متعددي آمده است از آن جمله اينكه امام صادق عليه السلام فرمود:
إنَّ سُوءَ الْخُلْقِ لَيُفْسِدُ الايمانَ كَما يُفْسِدُ الْنحل الْعَسَلَ. (الكافي، ج2، ص 321.)
همانا بدخلقي ايمان را از بين ميبرد همچنان كه سركه عسل را از بين ميبرد.
و رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله فرمود:
بهترين شما بهترين شما با خانواده اش است و من نسبت به خانواده ام از همه شما (نسبت به خانواده تان) خوش اخلاقترم. (وسائل الشيعه، ج 20، ص 171.)
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید