پرسش : چه عواملي در ساختن شاكله انسان و شخصيت او مؤثرند؟ آيا اگر پدر و مادر و اجداد، با تقواتر بودند، فرزند هم استعداد پرهيزكار شدن و صالح شدن رابيش از ديگران پيدا ميكند؟
پاسخ: بحث عوامل مؤثر در تعليم و تربيت و در ساختار و ساختن شاكله انسان ازبحثهاي قديمي است و حقيقت اين است كه عوامل متعددي در ساختن انسانمؤثر هستند از جمله ژنتيك. در كنار اين عامل، عامل محيط نيز هست، انواعمحيطها، محيط رفاقت، محيط خانواده، محيط طبيعي و محيط وسايل ارتباط جمعي راديو، تلويزيون، روزنامهها و محيطهاي ديگر. در كنار اينها اقتصاد ومسائل مادي، فرهنگ و باورهاي فرهنگي جامعه (فولكلور)، مذهب از سازندگانشخصيت انسان است. حكومتها و رهبران، تاريخ و عوامل ديگر كه تأثير دارندبر استعداد و حافظه و تقوا و پاكي و در ابعاد مختلف جسماني همانطور كه بعضياز ويژگيهاي جسماني را انسان به وراثت ميبرد محيط طبيعي هم در مسائل جسماني تأثير دارد در بعضي از كشورها محيط طبيعي باعث شده كه نسل فعلياز نسلهاي گذشته قدهاي بلندتري داشته باشند.
عوامل متعددي هم در شكل دادن امور معنوي، عاطفي و جسماني انسان مؤثرند. در بين اين عوامل دو عامل از همه مهمتر است: يكي عامل ژنتيك وديگري عامل محيط. هميشه اين بحث بين علماي تعليم و تربيت بوده است كه كدام يك مهمتر هستند كه بنده معتقدم كه اصولاً اين بحث جايي ندارد و اصولينيست چون در بعضي افراد محيط مقدم است و در بعضي افراد وراثت. در رواياتبه همه عوامل اشاره شده است. مثلاً در مورد ژنتيك روايات متعددي داريم مثلاً«حُسنُ الأخلاق برهانُ كَرَم الإعراق.» خوشاخلاقي دليل بر اين است كه فرد ازعرقهاي (ژنهاي) خوبي برخوردار است. در روايات داريم كه «تُخَيَّروا لِنُطَفِكُمفَإنَّ العرق دَساسٌ.» همسران شايستهاي انتخاب كنيد چون عرق سرايتميكند، آنچه كه در همسرتان هست به فرزندان شما سرايت ميكند. در اين زمينه روايات زيبايي است.
در محيط رفاقت هم در قرآن آياتي داريم، چنان كه در روايات. حتي درحكومت، رهبران. مثلاً روايتي از حضرت علي(ع) است كه ميفرمايند:
«النّاس بِأمرائِهِم أشْبَه مِنهُم بِئآبائِهِم.» مردم به رهبرانشان شبيهترند تا پدرانشان.يعني عامل حكومت، و عامل رهبري، مؤثرتر از عامل ژنتيك و وراثت است. حاصلاينكه هم محيط مؤثر است هم ژنتيك، و هم عوامل ديگر مثل دستگاه تعليم وتربيت، كه اين دستگاه اعم از آموزش و پرورش است، و آموزش و پرورش يكي ازاجزاي تعليم و تربيت است. اين عوامل هم دست به دست هم ميدهند و شخصيتآدمي را ميسازند. نكته مهم اين است كه هيچ كدام از اين عوامل هر چه قويباشند و همه آنها نيز كه با هم باشند، باز هم باعث سلب اراده انسان نميشوند.باز حرف آخر را اراده انسان ميزند. يعني جزء اخير علت تامّه در اعمال اختياريانسان باز اراده انسان است. و در موارد استثنايي اگر اراده انسان كلاً سلب شد آنوقت ديگر نه تكليفي دارد و نه مسئوليتي.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید