ويار؛ تهوع و استفراغ حاملگي
ويار عبارت است از حساس شدن خانم باردار نسبت به برخي بوها و يا تمايل به خوردن بعضي از مواد غذايي. علت آن در بارداري کاملاًمشخص نيست. ويار در زناني که رژيم غذايي مناسبي دارند و از نظر وضع روحي در شرايط خوبي هستند، کمتر ديده مي شود. تهوع و استفراغ ويار در نيمه اول حاملگي شايع است که بتدريج با پيشرفت بارداري از شدت آن کم مي شود و بهبود مي يابد. اين حالت صبح ها شديدتر است ولي ممکن است در طول روز ادامه داشته باشد. براي پيشگيري و بهبود، بهتر است خانم باردار نيم ساعت قبل از بلند شدن از رختخواب، يک تکه نان برشته مصرف کند و به آهستگي فعاليت خود را آغاز کند. غذاهاي روزانه را در وعده هاي بيشتر و با حجم کمتر بخورد. از خوردن غذاهاي چرب، سرخ کرده و پرادويه پرهيز کند. نوشيدن مايعات خنک بين وعده هاي غذا (ونه همراه غذا) توصيه مي شود.
ترش کردن و سوزش سردل
اين حالت اغلب به علت فشار رحم بزرگ شده بر روي معده و برگشت محتويات معده ايجاد مي شود. مصرف غذاي کم حجم، در وعده هاي بيشتر موجب بهبود اين حالت مي شود. بهتر است خانم باردار در موقع خواب چند بالش زير سر بگذارد تا سر و سينه بالاتر از معده قرار گيرد.
ضعف، سرگيجه و غش
اين حالت غالباًبه دليل افت فشارخون اتفاق مي افتد. در مواردي که خانم باردار به طور ناگهاني از حالت خوابيده به پشت به حالت نشسته و يا حالت ايستاده تغيير وضعيت مي دهد، اين عارضه بيشتر مشاهده مي شود. در صورت شديد بودن بايد به پزشک مراجعه شود.
سردرد
بروز سردرد در اوايل بارداري شايع است و اکثراً علت مشخصي ندارد. اين حالت معمولاًدر اواسط بارداري از بين مي رود. چون سردرد مي تواند در بسياري از بيماري هاي جدي و خطرناک (مثل مسموميت بارداري) بروز کند، بنابراين در صورت وجود سردرد شديد و مداوم، بايد به پزشک مراجعه کرد.
تنگي نفس
تنگي نفس در اوايل بارداري به دليل تغييرات هورموني و در آخر بارداري به علت بزرگي شکم تشديد مي شود. تنگي نفس با فعاليت و بالا رفتن از پله ها شديدتر مي شود. تنگي نفس همراه با طپش قلب و درد ناحيه سينه و گردن باشد و يا در حالت استراحت نيز ادامه داشته باشد، حتماًبايد به پزشک مراجعه کرد.
تغييرات پوست
طي بارداري خطوط صورتي رنگي بر روي شکم و رانها و پستانها ظاهر مي شود و علت آن کشيدگي بافت هاي زير پوست است. اين امر طبيعي است و قابل پيشگيري نيست. اين خطوط معمولاًبعد از زايمان به رنگ نقره اي درمي آيند و به درمان خاصي نياز ندارند.
ورم
ورم در بارداري بيشتر در ناحيه پاها (به خصوص قوزک پا) ايجاد مي شود. اما ورم کل بدن به خصوص دست ها و صورت و ورم صبحگاهي پاها مي تواند علامت بيماري مسموميت بارداري باشد.
پس خانم باردار در صورت مشاهده چنين علائمي بايد فوراًبه پزشک مراجعه کند.
گرفتگي پاها
اين حالت بيشتر در ماه هاي آخر حاملگي شايع است و معمولاً ناشي از فشار رحم بزرگ شده بر روي رگ ها و اعصاب لگني است. گرفتگي پاها معمولاًهنگام دراز کشيدن اتفاق مي افتد. گرم کردن و ماساژ دادن به بهبود اين عارضه کمک مي کند.
کمردرد
کمردرد در بعضي از خانم هاي باردار رخ مي دهد. علت آن خستگي، خم شدن زياد، بلند کردن اشيا يا قدم زدن است. معمولاًدر ماه هاي آخر حاملگي به دليل بزرگي شکم، گودي کمر بيشتر مي شود و شانه ها و پشت به سمت عقب متمايل مي شوند. در اين موارد استفاده از کيسه آب گرم، انجام برخي از حرکات ورزشي، استفاده از کفش هاي پاشنه کوتاه، ماساژ ملايم، استفاده از تشک محکم و بدون فنر و جلوگيري از افزايش بيش از حد وزن توصيه مي شود. خوابيدن به پشت مناسب نيست، زيرا رحم بزرگ شده بر روي رگ هايي که به جفت و رحم خون مي رسانند، فشار مي آورد. لذا توصيه مي شود که خانم باردار به پهلوها بخوابد.
دردهاي قسمت پاييني شکم
در دوران حاملگي رحم بزرگ مي شود و روي تاندون هاي نگهدارنده رحم فشار مي آورد. در نتيجه، خانم باردار در دو طرف شکم احساس درد مي کند. در اين حالت خانم باردار بايد وضع نشستن و يا خوابيدن خود را تغيير بدهد. يکي ديگر از علل اين دردها، شل شدن مفاصل لگن در اثر هورمون هاي بارداري است.
تکرر ادرار
تکرر ادرار يکي از علائم اوليه بارداري است. اين ناراحتي پس از سه ماهه اول بارداري کاهش مي يابد ولي در ماه آخر حاملگي به علت بزرگي رحم و فشار آن بر روي مثانه مجدداًبروز مي کند. خانم باردار هرگز نبايد ادرار خود را نگه دارد چون اين عمل باعث افزايش احتمال عفونت ادراري مي شود.
اگر تکرر ادرار همراه با درد، سوزش و يا وجود خون در ادرار باشد، بايد حتماًبه پزشک مراجعه شود.
يبوست
يبوست به دليل تغييرات هورموني و کاهش حرکات معده و روده ايجاد مي شود و در اواخر حاملگي مي تواند ناشي از فشار رحم بزرگ شده روي روده ها باشد. پياده روي، استفاده از غذاهاي گياهي، ميوه جات، سبزيجات و نان سبوس دار، نوشيدن 8-6 ليوان مايعات در روز مخصوصاً يک ليوان آب سرد قبل از صبحانه، در بهبود آن مؤثر است. ملين هاي دارويي و روغني نبايد در بارداري مصرف شوند.
بواسير
پرخوني رگ هاي اطراف مقعد را بواسير مي گويند. يبوست مي تواند در ايجاد بواسير مؤثر باشد. در اين حالت اجابت مزاج دردناک است و با سوزش و خارش همراه است. ايم مشکل را مي توان با مصرف غذاهاي ملين (نه دارو) و اصلاح رژيم غذايي تسکين بخشيد.
براي کم کردن درد بواسير مي توان از کمپرس آب سرد استفاده کرد. استراحت کافي در پايان روز باعث مي شود فشار رحم به قسمت پايين روده کاهش بيابد و در نتيجه، بهبود سريعتر اتفاق بيفتد.
افزايش ترشحات ناحيه تناسلي
خانم هاي باردار معمولاً از اين حالت شاکي هستند که در بسياري از موارد علت مرضي ندارد. براي کاهش ترشحات، استفاده از لباس هاي زيرنخي، خشک نگه داشتن ناحيه تناسلي پس از هر بار شستشو و عوض کردن مرتب لباس زير توصيه مي شود.
اگر ترشحات، به مقدار زياد، بدبو، رنگي (سبز يا زرد) و همراه علامت هايي چون سوزش و خارش باشد، خانم باردار بايد به مرکز بهداشتي درماني يا پزشک يا ماما مراجعه کند.
واريس
علت واريس در بارداري، تغييرات هورموني و در ضمن فشار رحم بزرگ شده بر روي منشا رگ هاي خوني پاها است. در اغلب موارد، واريس چند هفته بعد از زايمان به تدريج از بين مي رود. معمولاًپيشگيري از واريس آسانتر و مؤثرتر از درمان آن است. به خانم هاي باردار توصيه مي شود از پوشيدن جوراب هاي کش دار و سفت و لباس هاي تنگ پرهيز کنند. در ضمن ايستادن براي مدت طولاني در يک محل براي خانم هاي باردار مناسب نيست. بهتر است در هر ساعت براي چند دقيقه قدم بزنند تا خون در پاهايشان به گردش درآيد و در صورت امکان براي چند دقيقه بنشينند و يا دراز بکشند و پاهاي خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهند. در صورت ايجاد واريس، پوشيدن جوراب هاي واريس مفيد است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید