اسم من ويتامين ب 2 مي باشد به من ويتامين (ژ) و لاكتو كلاوين هم مي گويند من يك ماده ي رنگي هستم كه در اكثر خوراكيها پيدا شده و در برابر هوا و حرارت مقاومت دارم ، اشخاص فقير و بينوا كه از غذاي كافي نمي خورند مخصوصا در سالهاي قحطي به گرسنگي من دچار مي شوند، از علائم مهم و مخصوص و گرسنگي من تركيدن لب و لب شكري شده است و در گذشته ترك لب را عده اي از پزشكان يك بيماري مسري تصور مي كردند و علت آنرا عدم بهداشت صحيح در بين فقرا تصور مي كردند ولي بعدا معلوم شد كه اين بيماري عاملي جز كمبود من ندارد. فقدان من علاوه بر تركيدن لب باعث تورم زبان بوده و فشار خون را بسوي قرنيه ي چشم زياد ميكند و چشم را قرمز و خون آلود مي كند و چون اكثر گرسنگي من همراه با گرسنگي ويتامين ب 1 مي باشد عوارض مشتركي ايجاد مي كند.
من در مخمرها مخصوصا مخمر آبجو - در جگر - تخم مرغ - شير - انگور - موز - هويج - مركبات - زردآلو و گوجه فرنگي پيدا مي شوم .
گرسنگي مشترك ويتامين هاي ب 1 و ب 2
فقبرا و بينوايان و كساني كه دچار كم غذايي مي شوند به گرسنگيهاي ويتامينهاي ب 1 و ب 2 مبتلا شده اختلالاتي در سلسله ي اعصاب و دستگاه گوارش آنها پديد آمده و جذب قند در ياخته ها به كندي انجام مي گيرد و شايد يكي از دلائل ابتدا به مرض قند باشد و چون مادري در هنگام بارداري غذاي كافي و كامل نخورد به گرسنگي ما دچار شده و فرزند او با لب هاي تركيده و چشمان خون آلود و اعصابي ناراحت ، تندخو و سريع القضب بدنيا مي آيد.
جانيان بالفطره
نوزاداني كه در رحم مادر به گرسنگي ما دچار مي شوند و با علائم ذكر شده در بالا بدنيا مي آيند، اكثر اشخاصي ناراحت و خشن مي باشند، اين دسته از نوزادان كه شقاوت را از رحم مادر گرفته اند اگر تربيت صحيح نشوند و با تغذيه مناسب گرسنگي مزمن خود را معالجه نكنند ممكن است در اثر عدم كار منظم مغز و سلسله ي اعصاب دچار اشتباه شده و دست به كار جنايت شوند، لذا در قرن گذشته اين گونه نوزادان را جانيان بالفطره مي دانستند ولي بعدا غذاشناسان اين نام ننگين و نامناسب را از روي آنها برداشتند و ثابت نمودند كه اين دسته از كودكان مبتلا به كمبود ويتامين ب 1 و ب 2 بوده و چنانچه گرسنگي آنها برطرف شود ممكن است به اشخاص سالم و صحيح العمل تبديل شوند اينجا است كه مي گوييم اگز غذاي انسان مرتب شود و گرسنگي ها از بين روند دزدي - جنايت و شرارت از بين مي رود و ما ويتامينهاي ب 1 و ب 2 تواما در اكثر ميوه ها و سبزيها مخصوصا در سيب - گلابي - گيلاس - آلو - گوجه - هلو - انگور - خرما - زردآلو - گردو - بادام - فندق - نارگيل - شاه بلوط - پسته و بادام زميني وجود داريم .
احتياج انسان روزانه به ويتامين ب 2 يك تا پنج ميلي گرم است .
درادامه بحث ويتامينها ، امروز به معرفي ويتامينB2 از گروه ويتامينهاي محلول درآب مي پردازيم :
نام ديگرويتامينB2*ريبوفلاوين است . دليل انتخاب اين نام ، رنگ زرد اين ويتامين است که ناشي از وجود حلقه فلاويني موجود در ساختمان آن مي باشد . از ويتامينهايي است که در بسياري از مواد غذايي موجود است اما عوارض کمبود آن گريبانگير افراد زيادي است ، در حاليکه خود آنها ، نمي دانند اين عارضه مي تواند ناشي از کمبود مواد غذايي باشد .
اولين بار اين ويتامين زماني کشف شد که در حين بررسي برروي ويتامينB1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء ديگري موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازB1 است و زماني که آنرا از شير استخراج کردند اين رنگدانه هاي زرد رنگ راB2 ناميدند . درواقع يکي از دلايلي که روش مناسب شيررا نگهداري در پاکتهاي چند لايه مي دانند اين است که، از تخريبB2 در برابر نور جلوگيري مي کند زيرا اين ويتامين در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخريب مي شود .
B2 همراه غذا وارد بدن مي شود و به کمک ناقل هايي که در ديواره روده وجود دارد به خون منتقل مي گردد . ويتامينB2 جزء ويتامينهاي محلول در آب است از اينرو در بدن ذخيره نمي شود پس ميزان مورد نياز آن بايد روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشويم .
•عملکرد ويتامين B2در بدن چيست ؟
ويتامينB2 زماني فعال مي شود که مولکول فسفر دريافت کند واين قابليت را پيدا نمايد که در فعاليت هاي مهم سوخت ساز بدن عمل کند .B2 در فعال شدن ويتامينB3 و B6 نيز دخالت دارد . از اينرو پيشنهاد مي کنيم نام آنرا " ويتامين نخود هر آش " بگذاريم چون در بسياري از اعمال حياتي بدن و فعاليت ديگر ويتامينها تأثير دارد . در بدن ما تبديلB2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزيمهاي مربوط به غده تيروئيد مي باشد . از اينروافرادي که مبتلا به گواتر هستند و تيروئيد کم کار يا پرکار دارند بايد مراقب ميزان دريافت اين ويتامين باشندو از منابع حاوي اين ويتامين بيشتر تغذيه کنند چون با کاهش فعاليت غده تيروئيد کارايي اين ويتامين نيز کاهش مي يابد :
•ميزان مورد نياز اين ويتامين3/1ميکروگرم در روز است .
•حتما افراد بسياري را ديده ايد که دچارزخم در گوشه دهانباشند ، يازبانشان متورموسرخ شده باشد و يالبهايشان ترک خورده باشد . اينها همه از علائم کمبود ويتامينB2 است .
•درمراحل اوليه در صورتيکه فرد 1 تا 2 ماه از اين ويتامين کمتر از ميزان نيازش مصرف کند علائم اوليه در چشمهاي او ظاهر مي شود؛ يعني اثرات او به صورت حساسيت به نور، اشکريزي چشمها و سوزش و خارش چشمها ، بروز مي کند . با پيشرفت کمبود اين ويتامين در گوشه دهان زخم ايجاد مي شود و فرد نمي تواند دهانش را به راحتي باز کند، زبان فرد ارغواني رنگ، متورم و دردناک مي شود البته همه اين علائم با هم بروز نمي کند گاهي فقط يک يا چند علامت در فرد ديده مي شود . از علائم ديگر جوشهاي ريزي است که در منطقه کنار بيني و گوشه دهان به وجود مي آيد . همچنين در منطقه سفيد چشم رگهاي خوني ديده مي شود .کمبود شديد اين ويتامين براي يک فرد باردار، عواقب وخيم تري به دنبال دارد از آن جمله ايجاد عارضه لب شکري در جنين است .
منابع غني اين ويتامين کدام اند ؟
•اين ويتامين به ميزان زياد درشير و محصولات لبني موجود است .
•جگربهترين منبع ويتامينB2 است .
•مخمر آب جو نيز از منابع غنيB2 است
•اين ويتامين درگوشت وتخم مرغ هم وجود دارد .
•درسبوس گندم و در بسياري ازسبزيجات از جمله اسفناج موجود است .
در صورتيکه شما روزانه 2 ليوان شير يا ماست مصرف کنيد و در طول روز غذاي تهيه شده با گوشت ( گوشت قرمز، مرغ و ماهي) يا تخم مرغ مصرف نماييد و از نان سبوس دار مثل نان سنگک تغذيه کنيد ، مطمئن باشيد ميزانB2 مورد نياز بدن شما تأمين شده است. نياز به اين ويتامين در بارداري افزايش مي يابد پس به خانمهاي باردار توصيه مي شود از منابع غني اين ويتامين يعني جگر ، ماءالشعير و شير با چربي متوسط بيشتر از زمان قبل از بارداري مصرف کنند تا نياز جنين رانيز تأمين نمايند . اين نياز بيشتر ، با مصرف 1 ليوان شير اضافه يا 100 گرم گوشت اضافه در روز تأمين مي شود . ميزان نياز به اين ويتامين در شيردهي از بارداري هم بيشتر است . در دوران شيردهي توصيه مي شود براي جلوگيري از اضافه وزن ، بيشتر از منابع گياهي مثل سبزي خوردن، اسفناج، سالاد سبزيجات و ماءالشعير براي تأمين B2مورد نياز ، مصرف شود .
به اميد سلامتي شما
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید