تراكم استخواني در مادران شيرده كم مي شود ولي اين وضعيت دائمي نيست و با تكميل دوران شيردهي استخوان ترميم مي شود.
در مركز تحقيقات تغذيه كودكان در دانشكده پزشكي هاستون به بررسي اين مسأله پرداخته شده است. در يك بررسي تغييرات استخواني 76 مادر تازه زايمان كرده در طول 2 سال ثبت شده است، كه نيمي از آنها تغذيه با شير مادر و بقيه تغذيه با شير خشك را انتخاب كردند.
تحقيقات قبلي نشان داده بودند كه شيردهي موجب كاهش تراكم استخواني مي شود كه خطر بروز پوكي استخوان را افزايش مي دهد. در حقيقت 4 تا 6 درصد كاهش تراكم استخواني در مهره هاي كمر حاصل مي شود زيرا مادر شيرده هر روز حدود 210 ميلي گرم كلسيم از طريق شير از دست مي دهد. تحقيق اخير هم همين مطلب را تأييد مي كند وليكن ادامه تحقيقات نشان داد،
مادراني كه شيردهي را تا 9 ماهگي ادامه داده اند، تراكم استخواني آنها نسبت به زماني كه تازه زايمان كرده بودند 3 درصد بيشتر شده و با 2 سال شيردهي كامل ، تراكم استخوانها به مرور افزايش يافته و به حالت اوليه باز مي گردد.
اگرچه تراكم استخواني در مادراني كه با شير خشك كودكشان را تغذيه كرده بودند تغييري نداشت و كاسته نشد وليكن عقيده محققين بر اين است كه اين كاهش خفيف و افزايش مجدد تراكم استخوان با شيردهي موجب محكم ترشدن استخوان مادر مي شود.
البته بايد توجه داشت مادر شيرده ، روزانه به 3 ليوان لبنيات مقداري بادام و سبزيجاتي چون اسفناج و جعفري و نعناع و كرفس و كلم نياز دارد تا 1000 ميلي گرم نياز كلسيم او تأمين شود.
اهميت شيردهي و مزاياي شيردهي براي مادر و کودک
الناز سيفي پس از نه ماه بارداري با تولد نوزاد فصل ديگري در زندگي مادر اغاز مي شود.در اين دوران نيز مادر مي بايستي از وجود خويش کودکش را حيات بخشد و نيازهاي کودک در اغوش پرمهر مادر تامين شود. شير اولين غذايي است که به نوزاد معرفي مي شود .خداوند بهترين غذاي ممکن را با کيفيت و کميت تمام در اختيار کودک قرار داده است. شيردهي از پستان بهترين و ارجح ترين روش تغذيه کودک تا 6 ماه اول زندگي است. هيچ شيري در طبيعت به اندازه شير مادر در تامين نيازهاي کودک موثر نيست.شير مادر مزاياي بسيار زيادي براي کودک و نيز مادر دارد. از جمله مزاياي شير مادر براي شيرخوار ميتوان گفت : •شير مادر از لحاظ ارزش غذايي بالاتر از هر نوع شير ديگري است.مقادير پروتئين , چربي و کربوهيدرات ها در شير انسان کاملا با ديگر شيرها متفاوت بوده و ويژه فرزند انسان مي باشد. •شير مادر به علت تازه بودن از نظر احتمال الودگي ميکروبي مطمئن است. و هميشه تازه و در دسترس است. • بهترين ماده غدايي براي تمامي شيرخواران حتي نوزادان نارس شير مادرشان مي باشد.با توجه به وضعيت ويژه نوزاد ترکيب شير مادر نيز تغيير مي کند. شير مادران کودکان نارس با ترکيب شير مادر کودکان ديگر متفاوت است •شير مادرحاوي مواد ضد ميکروبي طبيعي و سلولهاي ايمني است . • شير مادر خطر حساسيت زايي بسيار پاييني دارددر حالي که بقيه انواع شير به ويژه شير گاو در شيرخوار حساسيت ايجاد مي کند. •ترکيب شير مادر روز به روز و مرحله به مرحله متفاوت و متناسب با نياز هاي فيزيولوژيک شيرخوار است •کودکان شيرمادر خوار کمتردر معرض چاقي قرار دارند. •شير مادر باعث تکامل دندان ها و فک در شيرخوار مي شود. •با دادن شير مادر به کودک هزينه هاي خانواده بسيار کاهش مي يابد . اين نعمتي است که خداوند ارزاني کرده تا تمام کودکان دنيا از يک موهبت به عدالت برخوردار باشند. •تغذيه با شيرمادر باعث افزايش بهره هوشي کودک مي شود. •احتمال ابتلا به ديابت در کودکان شيرمادر خوار در سالهاي بعد کمتر است. •ابتلا به عفونت ها در شيرمادر خواران کمتر است. و از مزاياي شيردهي براي مادر مي توان گفت : •شيردهي به مادر کمک مي کند تا سريعتر به وزن قبل بارداري برسد. •شير دهي ازپستان باعث تحکيم روابط عاطفي مادر و کودک مي شود. •عدم شيردهي باعث افزايش خطر سرطان پستان ميشود. پژوهش هاي مختلف نشان داده است که در زناني که 12-4 ماه به کودکشان شيرداده اند در مقايسه با انان که کمتر از 3 ماه شيردهي داشته اند خطر سرطان پستان 11 % کمتر است. •عدم شيردهي باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان تخمدان در خانم ها مي شود. در طول تاريخ زنان همواره کودک خود را از شير خود تغذيه مي کردند ولي مدتي بعد با به وجود امدن شيرهاي فرمولا و تبليغات گسترده اين شرکتها کم کم شيرحشک جاي شير مادر را گرفت . مادان کمتر راغب بودند شير خود را به فرزندشان بدهند و گاهي به علت برخي باورهاي غلط مادران راغب بودند شير خشک يا شير گاو به شيرخوارشان بدهند . امروزه با مطالعات جهاني مشخص شده است که هيچ شيري نمي تواند جاي شير مادر را بگيرد . شير مادر بهترين غذاي ممکن براي کودک در بدو حيات است . سازمان جهاني بهداشت تلاش هاي بسياري کرده است تا شيردهي از پستان را براي ارتقاي سلامت کودکان در تمام کشورهاي دنيا پشتيباني کند و از سوي ديگر اصول صحيح يک شيردهي موفق به مادران اموزش داده شده و نگراني هاي مادران رفع گردد. به طوريکه امروزه تبليغ شير خشک و شيشه شير در کشورهاي جهان ممنوع مي باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید