پرسش. چرا براي خانمي كه به دور از نامحرم نماز ميخواند، رعايت حجاب الزامي است؟
پاسخ: در اين مورد فلسفه پوشش ربطي به محرم بودن ندارد. اگر بخواهي از خدا نيز خود را بپوشاني، در همه حال بايد چنين باشد. افزون بر اينكه لباس و پرده و حتي ديوار مانع ديد خداوند نيست كه ديدن خداوند به معناي علم داشتن اوست؛ خدايي كه از رگ گردن به انسان نزديكتر است. بحث محرميت كه بحثي فقهي است مربوط به بدن انسان است و در بُعد مادي مطرح ميباشد و ربطي به اين مقام ندارد كه شخصي خود را در نماز ميپوشاند تا به مقام قرب الهي برسد و فلسفه پوشش در نماز كه ربطي به حضور فرد نامحرم يا عدم حضورش ندارد، امر ديگري است.اساسا پوشيدن لباس نوعي كرامت است و نوعي تعظيم مقام انساني؛ چراكه حيوانات لباس ندارند. اين نكته در روايت آمده است كه امام صادق عليه السلام فرمود:
وأمَّا اللباسُ الظّاهِرُ فنِعْمةٌ مِنَ اللّهِ تَعالي تَسْتُرُ بِها عوراتُ بني آدمَ وَهِيَ كرامَةٌ أكرَمَ اللّهُ بِها ذُرّيَّةَ آدَمَ لَمْ يُكْرِمْ بها غَيْرَهُمْ و هِيَ للمؤمنينَ آلةُ الاداءِ ما افْتَرَضَ اللّهُ عَلَيْهِمْ.(مصابح الشريعه، امام صادق عليه السلام ، مؤسسه الاعلمي للمطبوعات، 1400، ص 30. )
اما لباس ظاهري نعمتي از سوي خداوند متعال است كه با آن عورت فرزندان آدم را پوشاند و آن كرامتي است كه خداوند به فرزندان آدم داده است و غير انسان را به آن كرامت نبخشيده است و لباس ظاهري براي مؤمنان ابزاري است براي انجام اموري كه خداوند بر آنها واجب كرده است.
آدم و حوا بعد از آنكه آن ترك اولي را انجام دادند، لباسهاي بهشتي آنها فرو ريخت و با برگ درختان خود را پوشاندند. چنين درك و شعور و فهم وحيايي، كرامت مختص انسان است. براين اساس كه لباس كرامت آدمي است، رعايت حجاب براي زن، كرامت و شخصيت دادن به زن است. نه اينكه برخلاف طبع بشري باشد.
مسلمان هنگامي كه با خدا سخن ميگويد بايد با وقار و با حالتي كه دلالت بر خشوع قلبي او دارد، حاضر شود. پوشش مناسب نشان خشوع قلبي نمازگزار است. اين لباس هر چه تميزتر و مرتبتر باشد وسيله قرب خواهد بود. نماز، ميعادگاه و محل ملاقات انسان با خداوند است. هنگامي كه بنده در مقابل خداوند ميايستد، بايد بهترين لباس را بپوشد. از اينرو مستحب است كه لباس سفيد، تميز و معطر را براي نماز پوشيد؛ چنان كه در روايت است: امام حسن عليه السلام هنگامي كه براي نماز ميايستاد، بهترين لباسش را ميپوشيد. پس سؤال شد: اي پسر رسول خدا! چرا بهترين لباست را براي نماز ميپوشي؟ فرمود: خداوند زيباست و زيبايي را دوست دارد؛ پس من خودم را براي پروردگارم زيبا ميكنم. (وسائل الشيعه، ج 4، ص 455.)
نكته بعدي اينكه اين پوشيدن خود تمرين حجاب است، وقتي زني پنج بار در شبانهروز حجاب كامل كند و حتي در جايي كه نامحرمي نيست چنين كند، حجاب كردن در غير نماز و در برابر نامحرم برايش آسان ميشود.آنچه ذكر شد بخشي از حكمت پوشش زن هنگام نماز است. امّا آنچه فلسفه واقعي آن است روشن نيست. در بسياري از احكام الهي چنين است كه فلسفه آن در نقل و حديث نيامده است و راهي براي كشف آن به وسيله عقل وجود ندارد؛ پس بايد تعبّدا پذيرفت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید