پرسش : من علاقه مند به شركت در نماز جمعه هستم، ولي خانواده مخالفت ميكند، حتي به من طعنه هم ميزنند با توجه به اين مطلب من چه وظيفه اي دارم؟
پاسخ: بحث ما بايد متوجه دو گروه باشد: يكي پدر و مادرها و كساني كه احياناً به اين مطلب دقت نميكنند و نهي ميكنند. بايد گفت كار شما نامناسب است. شمابايد خيلي هم خوشحال باشيد، بايد خدا را شكر كنيد كه دختر جوانتان علاقه دارد به نماز جمعه برود، علاقه ندارد جاهايي برود كه احياناً هم دنيا و همآخرتش را خراب كند. بنابراين، اين خود يك فضيلت و امتيازي است و براي پدرو مادري كه يك چنين دختري دارند يك لذت است، حال اينكه او را نهي ميكنند باچه منطق و استدلالي؟ براي بنده كه اصلاً هيچ دليلي عقلي، شرعي و علمي وجودندارد، كه بگوييم يك دختر ميخواهد خوب باشد، ميخواهد اهل فضيلت و ثوابباشد، پدر و مادر مانع شوند. پدر و مادر هم كه بد فرزند را نمي خواهند پس اين جلوگيري بايد مبناي عاقلانه و علمي نداشته باشد. بايد سرچشمه از عدم دقتو عدم علم داشته باشد.
به پدر و مادران عزيز توصيه ميكنم كه اگر چنين زمينهاي در فرزندان خودميبينيد ـ چون شرعاً هم مسئول تربيت فرزند هستند ـ كجا فرزند را بهتر ازنماز جمعه تربيت ميكند كه ما جلوي او را بگيريم؟ كجا روز جمعه برود كه آنچهرا از نماز جمعه به دست ميآورد گير بياورد؟ شما چه برنامهاي بهتر از نمازجمعه داريد كه به فرزندتان بدهيد؟ در حاليكه تكليفتان اين است كه او راتربيت كنيد؟ توصيه ميكنم پدران و مادران از اين حالتها و استعدادها و اين تمايلات فرزندانشان حداكثر استفاده را ببرند، تشويقشان كنند و خودشان همراهآنها بروند. اگر نگران هستند كه فرزند من كجا ميرود؟ خودشان همراه او بروند.
اما به فرزندان: با توجه به اينكه پدر و مادر فرزند را از رفتن به جايي نهي بكنند، براي فرزند جايز نيست در اموري كه واجب نيست شركت كند. بهترين راه اين است كه با برهان و دليل و واسطه قرار دادن بزرگترها، پدر و مادر را قانعبكنند. نگويد چه شما بخواهيد چه نخواهيد من ميروم! صرفنظر هم نكند از نمازجمعه رفتن. برود ولي كاري بكند كه رضايت پدر و مادر را كسب كند. نگويد كهميخواهيد راضي باشيد يا نباشيد من ميخواهم بروم و فوتبال ببينم! خوب يكچنين سفري براي فرزند اگر پدر و مادر ناراضي نباشند و مخصوصاً باعث اذيتشانبشود سفر حرامي است، و بايد در سفر نماز را كامل بخواند و روزهاش را همبگيرد. بنابراين اگر پدر و مادر اذيت ميشوند، ما به اين خواهر و همه عزيزان كهپدر و مادري اينطوري دارند، توصيه ميكنيم كه تا ميتوانيد ايشان را راضيكنيد. برحسب فضاي زندگي خودتان بهتر ميدانيد كه از چه راهي رضايتشان راجلب كنيد. ولي تلاش كنيد كه اول رضايتشان را جلب كنيد و بعد شركت كنيد.
آنقدر روايت براي تشويق نماز جمعه داريم كه اگر كسي سه جمعه پشت سر همبدون عذر به نماز جمعه نرفت منافق است. روز جمعه كه ميشود فرشتگان خاصدر مدخلهاي ورودي نماز جمعه مينشينند در روايات دارد كه با قلم و دواتهاييطلا و نقره افراد را به ترتيبي كه وارد ميشوند ثبت نام ميكنند «الاول فا الاول» ثبت نام ميكنند تا زماني كه خطيب شروع به سخنراني كند. آن زمان دم ودستگاهشان را جمع ميكنند و در جلسه نماز جمعه مينشينند و به خطبه ها گوش ميكنند. كتاب مستقلي ظاهراً قريب به 40 روايت براي نماز جمعه به چاپ رسيدهاست و روايات زياد است و همچنين در سوره جمعه، آيه «فَاسْعَوا إلي ذِكرِ اللّهِ»(جمعه: 9) وجود دارد. همه جا داريم كه انسان مستحب است كه وقتي به سمتمسجد ميرود، مشي آرامي داشته باشد. در ازاي هر قدمي كه برميدارد صفات ودرجاتي به او داده ميشود، كه در عين حال گفتهاند: مشي انسان به سوي مسجد آرام باشد. امّا در نماز جمعه ميفرمايد: بشتابيد به سوي نماز! و اسم نماز همذكر خدا گذاشته است و «ذرو البَيع» (جمعه: 9) همه هم امر است همه كارها را رهاكنيد. بيع هم از باب نمونه است.
حاصل اينكه نسبت به پدر و مادرها ميگوييم: كه اين كار نه صلاح دنيا و نه صلاح آخرتشان است. اگر سعادت فرزندشان را ميخواهند تشويق كنند و زمينه هاي حضورشان در اينگونه مجالس را فراهم كنند و فرزندان هم اگر پدر و مادر نهيميكنند شما به راه هاي مختلف ميتوانيد رضايتشان را جلب كنيد اول رضايتشان را جلب كنيد و بعد شركت كنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید