کلسيم که نقش اساسي در شکل گيري و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهم ترين ترکيبات موجود در شير است.
فسفر که براي بسياري از واکنشهاي شيميايي بدن و فعال کردن آنزيمها لازم است و در رشد و ترميم بافتي دخالت دارد، در ميان املاح موجود در شير حضور داشته و به غير از آن، سديم و پتاسيم که در تنظيم اسيدي و بازي بودن سلول هاي بدن نقش ايفا مي کنند، با خوردن شير دريافت مي شوند.
اما مهمترين خواص آن به قرار زير است:
* نوشيدن شير در بهبود علايم قاعدگي که با نام سندرم پيش از قاعدگي معروف است، نقش به سزايي دارد. بسياري از خانم ها قبل از دوران قاعدگي دچار نشانه هايي از جمله افسردگي، اختلالات خلقي، کمردرد و سردرد مي شوند. اين افراد بايد بدانند که مصرف شير مي تواند اين نشانه ها را تسکين دهد.
* شير براي داشتن ناخنها، دندانها و موهايي سالم تر لازم است. اين نوشيدني چون کلسيم فراوان دارد، مصرفش به همراه ويتامين D باعث استحکام استخوانها و دندان ها و تقويت رشد موها و پيشگيري از ريزش آن ها مي شود. وجود کلسيم به همراه ويتامين A ، ويتامين هاي گروه B و پتاسيم مانع از نرم و نازک شدن موها مي شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان ميکند.
* مطالعات بسياري نشان داده است که مصرف روزانه شير به همراه ميوه ها و سبزيجات، هم در بچه ها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا مي شود.
اگر چه هنوز مکانيسم آن مشخص نيست، اما به نظر ميرسد که کلسيم، پتاسيم، منيزيم و پروتئين شير نقش مهمي در اين زمينه داشته باشند.
* تحقيقات زيادي وجود دارد مبني بر اين که مصرف شير و لبنيات، خطر بيماريهاي قلبي عروقي را کاهش مي دهد. مرداني که بيشتر از ديگران شير مصرف مي کنند، کمتر دچار حملات قلبي مي شوند. همچنين مصرف شير کم چرب به دليل سرشار بودن از کلسيم ميزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و ميزان کلسترول خوب را بالا مي برد، اما فراموش نكنيد كه منظور ما از شير، نوع كم چرب آن است.
* برخلاف تصور عموم، ديده شده است، افرادي که از شير کم چرب استفاده ميکنند، لاغرتر از سايرين هستند. شما مي توانيد با مصرف شير و لبنيات کم چرب ميزان کالري دريافتي تان را تحت کنترل داشته باشيد تا از بروز چاقي، مخصوصا چاقي شکم پيشگيري شود.
* از آنجا که دوران نوجواني و کودکي، مرحله ي خيلي مهم در سلامت جسماني و رواني فرد است، رژيم غذايي سرشار از لبنيات و شير در اين دوران پايه گذار دوران جواني و ميانسالي و حتي سالمندي سالم تر به حساب مي آيد.
به علاوه، مطالعات نشان مي دهد کودکاني که روزانه شير مصرف ميکنند، از ساير کودکاني که علاقهاي به خوردن آن ندارند، باهوش ترند.
* شير دشمن ديابت نوع دوم است. محققان به اين نتيجه دست يافته اند که مصرف منظم لبنيات و شير کم چرب مي تواند خطر بروز ديابت نوع دوم را در بزرگسالان پايين آورد.
* با شير به جنگ سرطان برويم. تحقيقات زيادي وجود دارد که نشان دهنده تاثير شير بر پيشگيري از سرطان بودهاند. نقش خوردن شير در پيشگيري از سرطانهاي پستان و روده بزرگ به اثبات رسيده است. طبق تحقيقات دانشمندان سوئدي، مرداني که روزانه 5/1 ليوان شير مي خورند، 35 درصد کمتر احتمال دارد كه به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند.
* يک رژيم غذايي خوب و سالم نقش مهمي در سلامت سالمندان دارد و حتي به آن ها کمک مي کند که براي مدت طولاني تري زندگي شاد و فعالي داشته باشند و از شر بسياري از بيماري ها در امان بمانند.
مصرف روزانه شير در دوران نوجواني و کودکي پايه گذار استخوان هايي محکم بوده و از عوامل اصلي پيشگيري کننده پوکي استخوان و زندگي سالمندي فعال تر محسوب مي شود.
* همان طور که مي دانيد در دوران بارداري و شيردهي، نيازهاي غذايي مادر افزايش پيدا مي کند، بنابراين مادران باردار در اين دوران مخصوصا در سه ماهه دوم و سوم بايد ميزان بيشتري کالري، پروتئين، انواع ويتامين و کلسيم مصرف کنند.
شير از آن دسته مواد غذايي است که مادران باردار به آن نياز بيشتري دارند.
شير پرچرب يا كم چرب؟
يك بررسي نشان داد، مصرف 4 ليوان شير كم چرب به جاي 4 ليوان شير پر چرب، مقدار كلسترول خون را كاهش مي دهد.
نظر شما در اين مورد چيست؟ آيا اين بررسي مي خواهد بگويد مصرف شير كم چرب، كلسترول خون را كاهش مي دهد؟
خير، اين گونه نيست. بلكه اين تحقيق ثابت كرده، مصرف 4 ليوان پرچرب در روز كلسترول خون را افزايش مي دهد.
يك برنامه غذايي صحيح و مناسب بايد داراي مقادير كمي كلسترول و چربي اشباع باشد. 4 ليوان شير پرچرب 150 ميلي گرم كلسترول دارد كه نصف مقدار دريافتي مجاز روزانه است.
نوشيدن 4 ليوان شير پرچرب در روز، به همراه يك عدد تخم مرغ يا 240 گرم گوشت قرمز، مقدار كلسترول را از حد مجازش بالاتر مي برد.
4 ليوان شير پرچرب، 8 گرم چربي اشباع دارد كه بالاترين حد مجاز است . در اين صورت شما بايستي منابع ديگر چربي اشباع مثل گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ ، كره و روغن نباتي جامد را كاهش دهيد.
حال مي خواهيم بدانيم چرا نوشيدن 4 ليوان شير پرچرب در روز مقدار كلسترول را افزايش مي دهد، ولي مصرف دو عدد تخم مرغ در روز كلسترول خون را افزايش نمي دهد؟
دو عدد تخم مرغ تقريباً چهار برابر 4 ليوان شير پر چربي كلسترول دارد. اما تخم مرغ يك سوم شير، چربي دارد. همچنين چربي اشباع تخم مرغ يك چهارم شير است.
دو عدد تخم مرغ 12 گرم و 4 ليوان شير پرچرب 35 گرم چربي دارد. مصرف چربي اشباع نسبت به كلسترول موجود در غذا، كلسترول خون را بيشتر افزايش مي دهد. البته اين بدان معني نيست كه شما مجاز هستيد هر چقدر كه خواستيد تخم مرغ مصرف كنيد . بلكه مي خواهيم نشان دهيم 4 گرم چربي اشباع موجود در دو عدد تخم مرغ نسبت به 18 گرم چربي اشباع موجود در 4 ليوان شير پرچرب، كلسترول را كمتر افزايش مي دهد.
اگر مي خواهيد كلسترول خون خود را كاهش دهيد، بايستي مصرف انواع چربي بخصوص چربي هاي اشباع را كاهش دهيد كه اين چربي هاي اشباع در كره ، روغن نباتي جامد، گوشت و لبنيات پرچرب مثل شير پرچرب وجود دارد.
سلامت قلبتان،شير بخوريد
اگر از آن آدمهايي هستيد كه شير و پنيرتان هرگز ترك نميشود، از شنيدن اين خبر خوشحال خواهيد شد، اين كه محققان متوجه شدهاند افرادي مثل شما، نسبت به ساير افراد، چند قدم از سكته قلبي و مجموعه علائم هشداردهنده آن دور هستند.
اگر بخواهيد دقيقتر بدانيد، قضيه از اين قرار است كه سندرمي وجود دارد به نام "سندرم متابوليك".
اين سندرم، مجموعه علائمي است كه اگر فرد چند تاي آن را داشته باشد، بايد فكري به حال خودش بكند و بيشتر مراقب باشد، چون مي تواند نشان دهنده خطر قريب الوقوع بيماري قلبي و سكته در او باشد.
علائم سندرم متابوليك
علائم سندرم متابوليك،عبارتند از: فشار خون بالا ، تريگليسيريد بالا ، كلسترول خوب يا همان HDL پايين، قند خون بالا و همين طور چاقي شكمي.
حالا مي توانيم اصل خبر را، به گزارش رويترز، دوباره مرور كنيم: كساني كه روزانه شير ميخوردَند، به نسبت كساني كه "به ندرت" بهآن رغبت نشان مي دادند، 62 درصد كمتر احتمال دارد كه به سندرم متابوليك دچار شوند. اين نتايج، از بررسي 2 هزار و 400 مرد ميانسال بريتانيايي، به مدت حدود 20 سال به دست آمده است.
نتايج مشابهي هم در مورد مصرف پنير و ماست به دست آمده و اين خوراكيها هم همين فايده را داشتهاند.
جالب است از سرنوشت افرادي كه در اين مطالعه دچار سندرم متابوليك شدهاند، خبر داشته باشيم. اين افراد 79 درصد بيشتر از سايرين دچار حمله قلبي شدند، 4 برابر جمعيت نرمال جامعه دچار ديابت يا بيماري قند شدند و احتمال فوتشان در عرض اين 20 سال،46 درصد بيشتر از سايرين بود.
اين بررسيها، در دانشگاه "كارديف" انگلستان انجام شده و نتايج آن در نشريه " اپيدميولوژي بهداشت جامعه "چاپ شده است. البته اين مطالعه ثابت نميكند كه با مصرف لبنيات، قطعاً به علائم سندرم متابوليك دچار نمي شويد.
اين نتايج تنها نشاندهنده نوعي رابطه بين اين دو موضوع است كه براي اثبات قطعي نوع اين رابطه، بايد مطالعات باليني و مداخلهاي بيشتري صورت گيرد. با اين حال، از آنجا كه به دلايل گوناگون، مصرف لبنيات مفيد شناخته شده است، ميتوانيم از همين الان آن را به عنوان يك توصيه جدي براي همه مطرح كنيم.
در مطالعات قبلي هم نقش لبنيات در پيشگيري از انواع بيماريها بررسي شده و نتايج مشابهي به دست آمده است. به عنوان مثال چندي پيش، محققان آمريكايي گزارش دادند كه افرادي كه روزانه مقادير بالايي از مواد حاوي كلسيم و ويتامين D استفاده مي كنند، 18 درصد كمتر از بقيه احتمال دارد كه دچار ديابت نوع 2 شوند و همان طور كه مي دانيم، لبنيات گوناگون سرشار از اين دو ماده حياتي هستند.
اما شير و لبنيات، از چاقي هم تا حدي پيشگيري مي كنند. همان طور كه مي دانيم، اكثر آنها حاوي مقادير قابل ملاحظهاي كلسترول هم هستند. پس چطور است كه افرادي كه از اين خوراكيها مي خورند، كمتر چاق مي شوند و حتي چربي خونشان هم بيشتر از بقيه تحت كنترل است؟ هنوز راز اين معما گشوده نشده، حتي جالب است اگر به اين نكته دقت كنيم كه حذف چربي لبنيات هم تأثيري در كاهش وزن افراد نداشته است.
مطالعات انجام شده نشان مي دهد كه اگر فرد چاق بخواهد با كم كردن چربي لبنيات مصرفياش، مقدار كالري دريافتياش را كم كند، فايده چنداني نخواهد برد و اين موضوع كمكي در كاهش وزن او نمي كند. بنابراين بهتر است از حجم غذاهاي سرخشده و آمادهاش كم كند تا از چربي لبنيات مصرفياش.
شايد همه اين تأثيرات را بتوان به تركيب مواد مغذي موجود در لبنيات نسبت داد. شايد همين تركيب اسرارآميز باشد كه از لبنيات معجوني ساخته كه بتواند بيشترين فايده و كمترين ضرر را براي ما داشته باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید