کشتی فرنگی یک ورزش رزمی است و مسابقات آن روی یک تشک گرد برپا ميشود . ورزشکاران باید حرکات مختلفی را با استفاده از قسمت بالاتنه خود انجام دهند و تلاش کنند رقیب خود را ضربه فنی کنند و یا این که امتیاز کافی را براي بردن بازي کسب کنند.
بسياري معتقد هستند که کشتی فرنگی کهن ترین ورزش جهان است، زیرا باستان شناسان نقاشی هایی از انجام این ورزش را در غار ها پیدا نموده اند، که بیانگر برگزاری مسابقه های کشتی در 3000 سال قبل از میلاد مسیح هستند. اگر بازي های المپیک امروزی براي اولین بار در سال 1896 برپا شدند، کشتی فرنگی یکی از مهمترين قسمت های برنامه مسابقه ها بود و از آن هنگام تا کنون(به جز وقفه سال 1900) این ورزش به اشکال گوناگونی ظاهر شده است.
کشتی فرنگی در المپیک تنها در بخش مردان برپا ميشود .
تجهيزات برگزاری یک بازي معمول کشتی فرنگی به قرار زیر هستند:
1. دوبنده
دوبنده کلمه ای است که براي وصف لباس جایز کشتی فرنگی کاربرد دارد. این لباس سبک و محکم است و با انعطاف پذیری خود به ورزشکار کمک کند.
2. کفش های کشتی
با توجه به این که ورزش کشتی فرنگی روی تشک اجرا میشود ، ورزشکاران باید از کفش های ویژه ای استفاده کنند. این کفش ها باید در هنگامی که ورزشکار روی سطح اسفنجی براي تعيين موقعیت خود در برابر رقیب تکان می خورد، نیروی گرفتن، انعطاف و اعتدال مناسبی را به وی ارائه دهد.
3. خون بند
خون ريزی ورزشکاران در حین سرشاخ شدن در مبارزه کشتی فرنگی پدیده غیر عادی نیست. پس اگر چنين موقعیتی پیش آید، کشتی گیر میتواند از" خون بند"( که داخل دوبنده خود قرار داده اند) براي بند آوردن جریان خون استفاده کند.
4. کلاه ایمنی
کلاه ایمنی یکی از تجهيزات اختیاری کشتی فرنگی است. احتمالا برخی از ورزشکاران، به علت حالت فیزیکی خود، به کلاه ایمنی نیاز داشته باشند. ولی امکان دارد بعضی ديگر از آن ها، به علت ترجیحات شخصی، از استفاده از آن جلوگیری کنند.
5. تشک مبارزه
تمام مسابقه ها کشتی فرنگی روی یک تشک مبارزه گرد برپا میشوند . این تشک ها از ماده های پلاستیکی زخیمی ساخته شده اند و ناحیه های مختلفی براي تعيين نقاط" خارج از محدوده" و نقاط" کم کاری" روی آن مشخص شده اند. اگر کشتی گیر زمان زيادي را در ناحیه کم کاری باقی بماند، به این معنی است که در حالت تدافعی قرار دارد و مایل به مبارزه با رقیب نیست.
مقررات کشتی فرنگی
- بر مبنای قانون بین المللی هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن آرام رقیب جایز است. ولی هر مدل گرفتنی که زندگی یا سلامتی اعضای رقیب را به خطر بیندازد مثل گرفتن گلو ممنوع است. همچنين استفاده از لگد، مشت، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع است. جدیدترین قانون کشتی فیلا که از سال ۲۰۱۳ به اجرا در ميايد اینگونه است:
- کشتی در دو زمان ۳ دقیقه ای برگزار ميشود .
- شمارش امتیازها بصورت مجموع هر دو زمان خواهد بود.
- خاک کردن ۲ امتیاز دارد. خارج شدن رقیب از تشک و پوئن- اخطار تنها یک امتیاز خواهد داشت.
- در کشتی فرنگی هنگامی که امتیاز فنی یک کشتی گیر در هر زمان یا در مجموع به اختلاف ۸ برسد، کشتی فورا قطع و برنده اعلام خواهد شد.
- برخورد شانه ها با تشک، ضربه فنی به حساب می آید .
- در کشتی فرنگی وضعیت اخطار متفاوت از کشتی ازاد است. نخستین تذکر بصورت هشدار است و به رقیب اجازه انتخاب ميدهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا. دومین هشدار به کشتی گیر کم کار این فرصت را به حریفش ميدهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا یک و یک امتیاز براي رقیب در پی خواهد داشت. اگر کشتي گيري سه اخطاره شود، رقابت قطع ميشود و حریفش با امتیاز ضربه فنی برنده ميشود .
- مسابقه ها می بایست روی تشک کشتی که حداقل ۱۰ متر قطر دارد برپا شود.
اوزان:
گروه های وزنی کشتی ازاد و فرنگی برابر است و تا به حال چند بار تغيير نموده است . از سال ۲۰۰۲ به این سو رقابت های کشتی فرنگی و ازاد در رده سنی بزرگسالان در هفت وزن ِ ۵۵ کیلوگرم، ۶۰ کیلوگرم، ۶۶ کیلوگرم، ۷۴ کیلوگرم، ۸۴ کیلوگرم، ۹۶ کیلوگرم، ۱۲۰ کیلوگرم برگزار ميشود .
در رده نونهالان( ۱۴ و ۱۵ سال) در ده وزن از ۲۹ تا ۸۵ کیلو، در رده نوجوانان( ۱۶ و ۱۷ سال) در ده وزن از ۳۹ تا ۱۰۰ کیلو و در جوانان( ۱۸ تا ۲۰ سال) در ۸ وزن از ۴۶ تا ۱۲۰ کیلوگرم برپا ميشود.
زمان مسابقه کشتی آزاد و فرنگی
بر اساس قانون های بین المللی زمان رقابت کشتی آزاد و فرنگی براي بزرگسالان امید و جوانان یک زمان 5 دقیقه ای و براي نوجوانان یک زمان 4 دقیقه ای تعيين شده است. در صورتیکه دو کشتی گیر در وقت قانونی از نظر امتیاز متساوی شدند فورا کشتی به وقت اضافه 3 دقیقه ای کشیده خواهد شد و کشتی گیر برنده بر اساس قانون فیلا مشخص ميشود .
سبک های متنوعی از کشتی در کشورهای گوناگون دنیا تمرین ميشود . از مهم ترين سبک های ملي و محلی کشتی میتوان به اقسام کشتی با کمربند شامل گلیما در ایسلند، شوینگن در سوئیس، گوراش در آسیای میانه و هم سومو و جوجیتسو در ژاپن، سامبو در روسیه اشاره نمود .
تقریبا تمام کشورهای دنیا دو سبک المپیکی کشتی یعنی کشتی فرنگی و کشتی آزاد را پذیرفته اند، تفاوت این دو در آن است که در کشتی فرنگی، که بیش تر در اروپای قاره ای محبوب است، گرفتن پایین کمر و استفاده از پا ممنوع است ولی در کشتی آزاد کشتی گیران اجازه همین اعمال را دارند. مسابقات این دو رشته زیرنظر فدراسیون بین المللی کشتی( فیلا) برپا ميشود .
روش برد و باخت
1- ضربه فنی:در این وضعیت کشتی گیر تیز و برنده در جدول مسابقه ها 4 امتیاز و بازنده 0 خواهد گرفت.
2- در صورتیکه کشتي گيري رقیب خود را با تفاوت 10 امتیاز ببرد به برنده 4 امتیاز و به بازنده اگر امتیاز فنی داشته باشد 1 امتیاز اگر امتیاز فنی نداشته باشد 0 امتیاز تعلق ميگيرد .
3- در صورتیکه کشتي گيري رقیب خود را با تفاوت کم تر از 10 امتیاز ببرد به برنده 3 امتیاز و به بازنده 1 امتیاز در جدول خواهد گرفت.
ولی اگر کشتی گیر بازنده امیاز فنی نداشته باشد به برنده 3 امتیاز و بازنده 0 تعلق خواهد گرفت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید