شناخت مصلحات* یا چی را با چی بخوریم؟
رحمت پوریزدی (پژوهشگر طب اسلامی)
ریشهها |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
پیاز |
گرم و تر
|
کاسنی، شستن با آب و نمک
|
|
|
سیبزمینی |
سرد و تر |
دارچین، زیره، نعناع |
|
|
|
||||
حبوبات |
نوع مزاج |
مصلح |
||
برنج |
سرد و تر |
خیساندن درآّ ب و نمک، زیره سیاه، شوید |
|
|
عدس |
سرد و خشک |
مرزه، روغن کنجد، گلپر |
|
|
لوبیا |
معتدل و سرد |
دارچین، آویشن |
|
|
نخود |
گرم خشک |
زیره، شوید |
|
|
لپه |
گرم خشک |
برنج |
|
|
میوهها |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
انا رترش |
سرد وخشک |
نمک |
|
|
انار شیرین |
سرد و تر |
گلپر |
|
|
انگور |
گرم و تر |
ترشی طبیعی |
|
|
پرتقال |
سرد و تر |
عسل، گلپر |
|
|
خرما |
گرم و تر |
کاهو |
|
|
زیتون |
گرم و خشک |
کاهو |
|
|
سیب |
گرم و تر |
دارچین، عسل |
|
|
گلابی |
گرم و تر |
عسل، رازیانه |
|
|
موز |
گرم و تر |
نمک |
|
|
نارنگی |
سرد و تر |
عسل |
|
|
ادویهجات |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
آویشن |
گرم و خشک |
انگور |
|
|
قهوه |
گرم و خشک |
شیر |
|
|
کاکائو |
گرم و خشک |
گلاب |
|
|
نمک |
گرم و خشک |
آویشن، لبنیات پرچرب |
|
|
صیفیجات |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
بادمجان |
گرم خشک |
کشک، نمک |
|
|
خربزه |
گرم وتر |
سرکه |
|
|
خیار بوتهای |
سرد و تر |
نمک، کندن پوست |
|
|
گوجهفرنگی |
سرد وتر |
نمک |
|
|
هندوانه |
سردو تر |
گلپر، پوست هندوانه |
|
|
مغزهای گیاهی |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
پسته |
گرم و خشک |
زردآلو |
|
|
تخم خربزه |
گرم وتر |
عسل |
|
|
تخم هندوانه |
سرد و تر |
عسل |
|
|
سبزیجات |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
گشنیز |
سرد و خشک |
آویشن |
|
|
نعناع |
گرم و خشک |
کرفس |
|
|
تره |
گرم و خشک |
گشنیز |
|
|
جعفری |
گرم و خشک |
کاسنی |
|
|
شوید |
گرم و خشک |
ترشی طبیعی |
|
|
کاسنی |
سرد و تر |
آویشن |
|
|
کاهو |
سرد وتر |
شاهتره |
|
|
سیر |
گرم و خشک |
پختن در آب و نمک |
|
|
گوشت |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
شتر |
گرم و خشک |
سرکه |
|
|
گاو |
سرد و خشک |
دارچین، سیر |
|
|
گوساله |
سرد وتر |
نعناع، پیاز |
|
|
گوسفند |
گرم و تر |
مرزه، سماق |
|
|
ماهی |
سرد و تر |
روغنزیتون، آویشن |
|
|
تخممرغ |
زده= گرم؛ سفیده= سرد |
نمک، روغنزیتون |
|
|
لبنیات |
نوع مزاج |
مصلح |
|
|
پنیر تازه |
سرد و تر |
مغز گردو، سیاهدانه |
|
|
دوغ |
سرد و تر |
زنیان، کاکوتی |
|
|
کره |
گرم و تر |
عسل |
|
|
ماست |
سرد و تر |
سیاهدانه، موسیر، زنیان |
|
|
شیر پاستوریزه |
سرد و تر |
عسل |
|
|
شیر محلی تازه |
گرم و تر |
عسل، نعناع |
|
|
منبع: کتاب انواع مواد غذایی، مزاج و مصلح آنها، موسسه تحقیقات حجامت ایران. |
|
|
|
گفتنی است:
مصلح تمام سردیجات: عسل و سیاهدانه است.
مصلح تمام گرمیجات: سرکه، آبلیمو و آبغوره است.
مصلح مرکبات: گلپر، نمک و عسل است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید