براي بسياري از افراد، داشتن فرزند ، يكي از مهمترین و پرمخاطرهترین تجربههای زندگي است. تحقيقات اخير حاكي از اين است كه از هر چهار زوج، يكي با مشكلات باروري گریبان گیر است و اين مشكلات تأثير بسياري در وضعيت روحي و رواني افراد خواهد داشت.
درمانهای تضميني ناباوري(IVF) شامل روشهای استخراج و تلقيح تخمك و اسپرم و كاشت تخم در رحم مادر است. با اينكه اين روش بسيار پرهزينه است و درصد موفقيت پائين (14%) آن و اثرات جانبي نامطلوبي دارد، استفاده از آن شايع است.
اكنون بهخوبی دریافتهایم ، براي افزايش احتمال باروري، راههای طبيعي هم وجود دارد. نقش خطير تغذيه در رشد و نمو كودك در رحم بهخوبی مشخص شده است. مثلاً كمبود ويتاميني به نام اسیدفولیک موجب نقص لولهی عصبي كودك خواهد شد. ليكن به نظر میرسد كمبود مواد مغذي، هر چند اندك، احتمال اولين بارداري را كاهش میدهد. شما احتمالاً يكي از افرادي هستيد كه به نظرتان، رژيم غذايي سالمي داريد و دچار كمبود مواد مغذي نيستيد، ولي احتمالاً يك تجزيه و تحليل تغذیهای از رژيم غذايي شما نشان خواهد داد كه يك يا چند ماده مغذي را كمتر از نيازتان دريافت میکنید.
براي افزايش احتمال باروري، بايد كليه مواد مغذي در حد نياز مصرف شوند و در بين آنها، موادي كه مهمتر هستند به ترتيب بيان میشوند:
- اسيدهاي چرب ضروري كه در روغنهای گياهي، روغن دانهها و مغزها موجود هستند و براي حفظ تعادل هورموني مورد نيازند.
- عقيمي در مردان و زنان در ارتباط با كمبود ويتامين E است، چون با كمبود اين ويتامين بافتهای توليد مثلي تخريب میشوند.
- منيزيم، روي و ويتامينA براي توليد سلول تخم مورد نياز است.
- كمبود ويتامينB6 و B2 با ناباوري مرتبط است.
- ويتامينA براي توليد هورمونهای مردانه مورد نياز است (كه در ارتباط با عنصر روي است).
- در بين كليه مواد مغذي كه با باروري مرتبطاند، "روي" از همه بااهمیتتر است. اين ماده معدني براي فعاليت صحيح صدها سيستم آنزيمي بدن ضروري است. تعدادي از اين سیستمهای آنزيمي مربوط به باروري در زن و مرد است. براي مثال رشد و نمو دیوارهی رحم بستگي به روي دارد و اين ماده معدني براي توليد اسپرم در مردان مورد نياز است.
تجزيه املاح موجود در موي افراد نابارور نشان میدهد، تعداد كثيري از خانمهایی كه باردار نمیشوند و يا سقطهای پي در پي دارند، دچار كمبود روي هستند. رژيم غذايي اغلب افراد تأمين كننده روي مورد نيازشان نيست و شرايطي چون استرس، سيگار كشيدن، آلودگي هوا و الكل موجب تخليه منابع روي بدن میشود.
يكي از دلايل ديگر ناباروري، افزايش تماس با تركيبات استروژني مصنوعي است كه تعادل هورمونهای بدن را به مخاطره میاندازد. هورمونهای مصنوعي در داروها و محصولات لبني غير ارگانیک وجود دارد و گوشتها اغلب محتوي هورمون هستند. همچنين ماهیهایی كه از آبهای آلوده صيد میشوند، حشرهكشها و مواد محتوي پلاستيك داراي هورمون هستند. در مردان دريافت مقاديري بالاي استروژن، توليد اسپرم را كاهش میدهد و در زنان ايجاد کیستهای تخمداني و رحمي میکند كه بالطبع بر باروري مؤثر است. مثل آنكه اگر با كاشتن يك دانه بر روي يك خشكزار، انتظار درختي تنومند را داشته باشيم، دور از عقل است.
خانمي بنام دايانا (حدود سي سال ) ، مبتلا به كيست تخمدان بود و از شش سال پيش تحت درمان با هورمون بوده است. تمايل به باروري و گفتههای پزشك مبني بر احتمال كم باروري با شرايط فعلي، او را واداشت تا پس از گفت و گو با پزشك معالج ، دارو درماني را قطع و به يك متخصص تغذيه مراجعه كند. دايانا دچار كمبود شديد املاح و عدم ثبات قند خون بود كه موجب احساس خستگي و تمايل شديد به مصرف مواد قندي میشد. رژيمي خاصي برايش تنظيم شد و مکملهای قوي املاح حاوي روي و كروم توصيه شد. همچنين از عصاره گياهي سويا وagnus castus استفاده كرد كه تنظيم كننده تعادل هورمون بدن هستند. پس از مدتي با رعايت رژيم غذايي اصولي و رژيم درماني، دايانا به آرزويش كه مادر شدن بود ، رسيد.
اگر اين شرح حال، شما را قانع میکند در رژيم غذاییتان تغييرات اساسي بدهيد.
در همين رابطه به نتيجه تحقيقي كه در دانشگاه سوري انجام شد ، توجه كنيد. در سال 1978 اثرات تغذيه و ديگر عوامل محيطي بر باروري بهطور گسترده مورد بررسي قرار گرفت. در اين بررسي صدها زوج از رژيم اصولي به همراه مصرف مكمل ويتامين و مواد معدني پيروي كردند و از نظر عفونت ادراري، مسموميت با فلزهاي سنگين و مواد مسمومیتزای ضد باروري مورد بررسي قرار گرفتند. نتايج نشان داد 81 درصد از اين زوجها، باسابقهی ناباروري ، صاحب فرزندان سالم و تندرست شدند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید