يکي از مهارت هاي مهم انسان، «مهارت درک زيبايي هاي زندگي» است. با داشتن چنين مهارتي، زندگي با تمام ابعاد آن زيبا و لحظه لحظه زيستن در آن لذت بخش مي شود. افرادي که از درک زيبايي هاي زندگي بي بهره اند، زندگي در نظرشان تيره و تار و پوچ مي نمايد و نه تنها از لحظات زندگي خود لذتي نمي برند، بلکه زيستن در اين دنيا را غير قابل تحمل فرض مي کنند. مهم درک صحيح از زندگي و رويداد هاي آن است؛ پس بياييد اين مهارت با ارزش را با تمرين کردن راهکار هاي زير در خود شکوفا سازيم:
1. زندگي زيباتر از آن است که مي بينييد، مهم چگونگي نگرش و زاويه ديد شما به زندگي است. عينک سبز زندگي را به چشمانتان بزنيد و آن را آنگونه که هست بنگريد؛ با واقع نگري ريشه خيلي از به ظاهر بدي ها و مشکلات به راحتي خشکيده مي شود.
2. سعي کنيد فلسفه درست آفرينش و هدف صحيح از زندگي را بياموزيد. اهداف کوتاه مدت و دراز مدت خود را مشخص کنيد و طبق آن گام هاي استوار برداريد.
3. با درونگري افکار خود را مورد بررسي قرار دهيد و عينک بدبيني را ازچشمانتان بيرون بياوريد. بدانيد که ريشه درک نادرست از زيبايي هاي زندگي خيالبافي ها، سوء ظنها و افکار منفي و نادرست مي باشد؛ پس سعي کنيد خود را از شر اين گونه افکار و تخيلات رهايي بخشيد.
4. با خود قرار بگذاريد تا هميشه فکر و احساس مثبت داشته باشيد. با تمرين و تلقين به نفس بر روي احساسات و افکار مثبت تمرکز داشته باشيد. هرگاه تفکر منفي يا احساس غلط سراغتان آمد، سريع فضا را عوضکرده و زيبايي هاي زندگي و موفقيت ها و نقاط روشن زندگي خود يا ديگران را يادآوري کنيد.
5. يک قدم جلوتر از زندگي باشيد. نگذاريد رويداد ها و اتفاقات زندگي براي شما تصميم بگيرد و مسير زندگي شما را تعيين کند؛ بلکه خود براي خودتان تصميم بگيريد و مسير زندگيتان را با توجه به توانمندي ها و انگيزه ها به دلخواه مشخص کنيد.
6. از زندگي هميشه انتظار خوشي و راحتي نداشته باشيد، دنيا مملو از شيريني ها و تلخي هاست، روزي به نفع تو و روزي عليه توست.[1] بدانيد که اگر قدرت ديد وسيع و واقع نگر داشته باشيد، اين سختي ها و مشکلات را هم زيبا مي بينيد؛ چرا که سربلندي از اين آزمايشات باعث رشد و تکامل شما مي شود که دست يابي به سعادت و کمال از بهترين زيبايي هاست.
7. صبور و بردبار باشيد. بدانيد که پايان هر سختي، گشايش و راحتي است «ان مع العسر يسرا»[2] پس با تلاش و کوشش خود سختي ها را پشت سر بگذاريد، که اين خود خيلي لذت بخش است.
8. هر روز به خود وقتي بدهيد، براي خلوت، سکوت و فکر و خود و خداي خود را بيش از پيش بشناسيد؛ چرا که با خود شناسي، خدا شناسي و جهان شناسي است که توانايي درک بهتر زيبايي هاي زندگي را پيدا خواهيد نمود.
9. استعداد ها و توانمندي هاي خود را کشف و شکوفا سازيد و سعي کنيد فرد مفيدي باشيد تا احساس رضايت و شادکامي در زندگي داشته باشيد.
10. زندگي را سخت نگيريد، زندگي راحت تر از آن است که شما مي انديشيد. در زندگي قانع و ميانه رو باشيد؛ سهل گير باشيد، سهل گير باشيد و ... باز هم سهل گير باشيد؛ و يک جرعه در عشق» را به هر چيزي که انجام مي دهيد بيافزاييد.
11. اجتماعي باشيد، صله رحم کنيد و با افراد مثبت انديش و موفق معاشرت کنيد. باني خير باشيد و از ديگران دستگيري کنيد.
12. گذشت و فداکاري را سرلوحه زندگيتان قرار دهيد. زندگي پستي و بلندي زيادي دارد، با پيدا شدن کوچکترين مشکلي با همسرتان، زندگي را تمام شده فرض نکنيد. خطاهاي همديگر را ببخشيد و با همسرتان زندگي تازه اي را تجربه کنيد.
13. خوش اخلاق باشيد و محل زندگي خود را به محل سکونت و آرامش تبديل کنيد و تجربه هاي تلخ زندگي روزمره را از ياد ببريد.
14. با ايمان و با تقوا باشيد، به واجبات الهي عمل و محرمات الهي را ترک کنيد و خود را به فضايل اخلاقي بياراييد و با خودسازي از رذايل اخلاقي چون: دروغ، کينه، غيبت، بد زباني و ... دوري کنيد.
15. نگرش خود را به زندگي دنيوي تغيير دهيد؛ بدانيد که دنيا دار قرار نيست، فاني است و منزلگاه اصلي، جهان آخرت است. هر روز با خود نجوا کنيد که «ما از خداييم و به طرف خدا خواهيم رفت» و آسايش و آرامش واقعي در آن دنياست. مثل برخي ها نباشيد که با کوچکترين مشکلي به زمين و زمان بد و بيرا مي گويند، بدانيد که اين عملکرد شما است که ناخوشي ها را ايجاد مي کند نه زمانه.
16. سعي کنيد هميشه لبخند بزنيد و با روي گشاده با ديگران، به خصوص خانواده خود روبرو شويد.
17. هميشه اميدوار باشيد و از يأس و نااميدي دوري کنيد که خوره جان ها و ريشه بدبختي هاست.
18. از ذکر و دعا و نيايش براي آرامش و اطمينان قلب و کسب لذت زيبايي هاي زندگي بهره بگيريد.
19. دست و دلباز باشيد و وسيله آسايش و راحتي خانواده را فراهم سازيد و از تفريح، ورزشي، مسافرت و سرگرمي هاي مفيد غفلت نورزيد.
20. سحرخيز باشيد. هر روز که از خواب بيدار مي شويد با خود قرار بگذاريد که امروزتان مثل ديروزتان نباشد، بلکه يک گام بهتر و برتر از هميشه باشد.
21. انعطاف پذير باشيد. اگر لازم شد، نقشه هاي زندگي تان را تغيير دهيد اما هدف اصليتان را هرگز فراموش نکنيد.
22. خوب نگاه کنيد و ببينيد چه چيزي در ديگران هست که به آن غبطه مي خوريد؟ معمولاً اين همان چيزي است که واقعاً خواستار آن هستيد. بايد بدانيد نگاه هاي عميق و احساسات سازنده مي توانند شما را در رسيدن به تمايلات نهفته تان ياري کنند.
23. تغييرات مناسبي که محيط کوچک زندگي شما را دلپذيرتر مي کنند آسانند: گلدان کوچکي در اتاق خود بگذاريد تا هواي پاک را احساس کنيد. صداهاي آزار دهنده و اضافي را حتي الامکان قطع کنيد تا ذهن شما بياسايد. هر وقت توانستيد گلي بخريد. و گاهي اوقات شمعي در هنگام غروب آفتاب روشن کنيد، سوختن آرام شمع به شما آرامش مي دهد و ....
24. بي خوابي و بدخوابي يکي از مشکلات رايج زندگي خوابگاهي است و اين چند نکته مي تواند شما را کمک کند: هر شب در ساعت معيني به رختخواب برويد. اگر ميسر است قبل از خواب دوش بگيريد. چند ساعت قبل از خواب چاي و قهوه ننوشيد.
25. به خودتان اجازه دهيد که شاد باشيد! خوشبختي فقط يک احساس دروني است، کافي است آنرا باور کنيد! مرتب با خود بگوييد: «من لايق خوشبختي ام» اين را بگوييد و شاد باشيد. براي چيزهايي که داريد هميشه شکرگزار باشيد.
26. کاري کنيد که دوستتان بدارند: در چشم مخاطب نگاه کنيد، ارتباط چشمي از عميق ترين ارتباطات است. در صحبت کردن خودماني باشيد، تکلف بيش از حد، ديگران را فراري مي دهد. با مخاطب خود احساس همدلي کنيد و نشان دهيد که احساس طرف مقابل را مي فهميد.
27. بي برنامه گي عامل هدر رفتن انرژي است.
28. به هرکاري و هر پيشنهادي «بله» نگوييد. خوب فکر کنيد و از خود بپرسيد: آيا واقعاً مي خواهم اين کار را انجام دهم؟! شما بايد «نه» گفتن را تمرين کنيد تا به راحتي بتوانيد زمام زندگي و عمر خود را به اختيار خود در آوريد.
29. يک راه براي رهايي از نگراني ها آنست که آن ها را بنويسيد! نگراني هاي خود را بنويسيد و سپس آن ها را بخوانيد. مي بينيد که اين نگراني ها آنقدرها هم مهم نيستند و خيلي آسانتر از آنچه که فکر مي کنيد حل مي شوند.
30. پزشکان اعتقاد دارند که آرامش واقعي از پاها شروع مي شود. طبيعي است که اگر پا در کفش راحت باشد مثل اين است که کفش نپوشيده ايم. و همين مسئله باعث مي شود که شما بهتر فکر کنيد، بهتر تصميم بگيريد، بهتر ياد بگيريد و خلاصه آن که آرامش بيشتري داشته باشيد.
منابع کمکي:
1- حسين خنيفر و مژده پورحسيني - مهارت هاي زندگي، ص453
2- جمعي از نويسندگان، معناي زندگي، مجله نقد و نظر، سال هشتم، ش 4 - 1، 1382.
3- اصغر کيهان، راز موفقيت در زندگي (هنر بهتر زيستن)، تهران: نشر مادر، 1384.
4- داريوش عرفاني، اخلاق موفقيت در زندگي، قم: نشر خرم، 1378.
5- ديل کارنگي، رمز موفقيت، ترجمه محمد جواد پاکدل و مسعود ميرزايي، تهران: نشر پارسا، 1381.
6- رضا کريمي، راز داشتن زندگي شاداب، قم: نشر نسيم حيات، 1384.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي،قم: مشرقين، 1379، حکمت 9، ص 625؛ ر.ک: همان،نامه 59،ص 597.
[2]. سوره انشراح، آيه 6.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید