راهنماي تغذيه دانش آموزان
دكتر كوروش جعفريان، متخصص تغذيه و استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران با عنوان اينکه هنگام امتحانات استرس دانش آموزان به شدت افزايش مي يابد و به همين دليل اختلالاتي در ترشح بعضي هورمونها از جمله آدرنالين و كورتيزول ايجاد ميشود گفت: «اين هورمونها که هورمون استرس ناميده ميشوند، به بدن کمک ميکنند تا انرژي بيشتري براي مقابله با شرايط جديد پيدا کند.»
چاي و قهوه؛ کاهش تمرکز
او در ادامه با انتقاد از باور غلط افراد در استفاده از چاي و قهوه براي بيدار ماندن در هنگام امتحانات گفت: مواد كافئين دار مانند قهوه و چاي و حتي برخي کاکائوها در كوتاه مدت سبب بيداري و تمركز حواس ميشوند، اما خواص آن در مدت چند دقيقه برعكس شده و باعث برهم خوردن تمركز و حتي كاهش يادگيري و در نتيجه افزايش استرس و اضطراب در فرد ميشود.
آبميوه صنعتي؛ استرس
دكتر جعفريان در ادامه، آبميوه هاي صنعتي را نيز به دليل داشتن شكر و مواد افزودني ، نامناسب ارزيابي كرده و گفت:آبميوه هاي صنعتي و نوشيدني هاي شيرين به اين دليل كه انرژي زيادي را يك جا تخليه و آزاد ميكنند، استرس زا هستند.
آب و لبنيات؛ تسكين بخش
مصرف آب و لبنيات تسكين بخش هستند و ميتوانند در کاهش استرس دانش آموزان موثر باشند. دکتر جعفريان تاكيد كرد: «افراد بهتر است در موقع امتحان و استرس، از غذاهاي سبك و غذاهايي كه انرژيشان به مرور آزاد ميشود، استفاده كنند. غلات و موادي حاوي كربوهيدراتهاي پيچيده كه بيشتر در نان سنگك و بربري يافت ميشود و مقدار فيبر آنها بالاست، سبب كاهش استرس در افراد ميشود.
صبحانه را حذف نکنيد
اين متخصص تغذيه با تاكيد بر مصرف تمام وعده هاي غذايي به ويژه صبحانه در ايام امتحانات اضافه کرد: در ايام امتحانات نبايد وعده هاي غذايي را حذف كرد، به خصوص صبحانه كه در كنترل استرس نقشي اساسي دارد، زيرا در هنگام صبح، ميزان ترشح كورتيزول به بيشترين حد خود مي رسد و صبحانه سبب كنترل استرس ميشود.
چرب و شور ممنوع!
او در ادامه توصيه کرد دانش آموزان از خوردن غذاهاي چرب و شور در اين ايام خودداري کنند، زيرا غذاهاي چرب و شور ديرتر هضم ميشوند و در شرايط استرسزا مانند ايام امتحانات، با ايجاد اختلال در کارکرد دستگاه گوارش سبب مسموميت و حالت تهوع در فرد ميشود.
دكتر جعفريان همچنين با انتقاد از گرايش دانش آموزان و دانشجويان در فصل امتحانات به فست فودها و غذاهاي آماده كه استرس زا هستند، گفت: والدين بايد سعي كنند ساندويچ هاي خانگي و سالم را به همراه آبميوه هاي طبيعي براي دانش آموزان تهيه كنند.
گردو، پسته و فندق
اين متخصص تغذيه مغزهاي گياهي يا آجيل را منابع خوبي براي دريافت انرژي و كاهش استرس عنوان كرد و گفت: مغزهاي گياهي منابع خوبي از فيبر و اسيدهاي چرب ضروري، از جمله امگا 6 و 3 و بسياري املاح ديگر هستند و چربي آنها بيضرر محسوب ميشود و حتي در صورت مصرف معقول (يك مُشت در روز)، باعث از بين رفتن و کاهش چربي هاي مضر بدن نيز ميشوند.
او با اشاره به دانش آموزاني كه در ايام امتحانات پُرخوري مي کنند و اشتهايي مضاعف پيدا ميكنند، گفت: استرس بحثي روحي و رواني است كه افراد در قبال آن دو نوع واكنش تهاجمي يا افسردگي نشان ميدهند و در حالت تهاجمي افراد براي آرام کردن خود، به كارهاي زيادي از جمله خوردن زياد غذا روي مي آورند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در پايان افزود: اين افراد به علت فرار از استرس، شروع به پُرخوري و بدخوري ميكنند كه اين خود سبب تشديد و افزايش استرس در فرد شده و حتي وي را در معرض چاقي و اضافه وزن قرار ميدهد.
تغذيه در دوران کنکور
عوارض و اختلالاتي که به علت تغذيه ي غلط در دوران امتحانات و کنکور ممکن است براي کودکان و نوجوانان پيش آيد و سلامتي آنان را تهديد کند، عبارتند از :
- کاهش قدرت حافظه و يادگيري ، در نتيجه عدم موفقيت در امتحانات
- کم خوني
- کمبود رشد و کوتاهي قد
- کاهش قدرت بينايي
- ناراحتي هاي عصبي از قبيل بد خلقي ، پرخاشگري ، بي حوصلگي ، خستگي و گيجي ، افسردگي
- کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها ، که از نتايج آن بيمار شدن مکرر ، طولاني شدن دوران بهبودي و ابتلا به امراض مختلف است.
نکاتي که کودکان و نوجوانان در دوران امتحانات و کنکور بايد رعايت کنند.
* استراحت کافي به خصوص در اين دوران که فعاليت فکري زياد است، بسيار ضروري است. خستگي و بي خوابي قدرت حافظه و يادگيري را کاهش مي دهند.
* تحرک جسمي کافي ، موجب شادابي و قدرت بيشتر حافظه مي شود؛ در ضمن از بروز يبوست ، چاقي ، افزايش چربي هاي خون و خستگي پيشگيري مي کند.
* مصرف بيشتر لبنيات از قبيل شير ، ماست ، پنير کم چربي ، دوغ ، کشک براي کودکان و نوجوانان که در سنين رشد هستند ، ضروري است؛ به خصوص در وعده صبحانه مصرف شير و پنير مفيد است.
* مصرف تمام وعده هاي اصلي غذايي يعني صبحانه ، ناهار و شام و ميان وعده ي صبح و عصرانه مفيد است. خصوصاً وعده هاي اصلي غذايي اصلاً نبايد حذف شوند.
* استفاده از ميوه ها و سبزي هاي تازه ، ماهي ، تخم مرغ ( به ميزان متعادل ) به حفظ سلامت کودکان و نوجوانان کمک مي کند. در ضمن ويتامين ها و مواد معدني لازم را به بدنشان مي رساند.
* پروتئين موجود در ماهي و تخم مرغ از نوع بسيار خوب و با کيفيت بالاست و براي رشد کودکان و نوجوانان ضروري است.
* خوردن صبحانه براي همه ي افراد به خصوص کودکان و نوجوانان لازم است و به تقويت حافظه ي آنان کمک زيادي مي کند.
* مصرف آب ميوه ها و سبزي هايي مانند مرکبات ، گوجه فرنگي ، هويج در دوران امتحان مفيد است و حاوي ويتامين هاي ضروري براي تقويت قدرت حافظه ، شادابي و افزايش مقاومت بدن در برابر بيماري ها است.
* کودکان و نوجوانان بايد خود را عادت دهند که وقت کافي صرف خوردن غذا نمايند. به هنگام غذا خوردن ، خود را به برنامه هاي جنبي مشغول نکنند. از ديدن فيلم هاي تلويزيوني پرهيجان و يا گوش کردن به داستان هاي مهيج و تکان دهنده که روي اعصاب اثر بدي دارند، بپرهيزند.
* بحث و گفت و گو به هنگام غذا خوردن به خصوص چنانچه با عصبانيت يا هيجان توام باشد، صحيح نيست؛ زيرا موجب اختلال در هضم و جذب و متابوليسم مواد غذايي مي شود و در نتيجه مانع استفاده کامل سلول ها از مواد غذايي مي شود. حفظ آرامش روحي به خصوص موقع غذا خوردن، به حفظ سلامت و استفاده بيشتر بدن از مواد غذايي کمک مي کند. در ضمن از بروز اختلالات گوارشي از قبيل نفخ ، سنگيني دستگاه گوارش ، تهوع و دل درد پيشگيري مي کند.
* با آرامش غذا خوردن و خوب جويدن غذا، از مواردي است که بايد به آن توجه زيادي مبذول گردد و به صورت عادت در انسان به ويژه در کودکان و نوجوانان در آيد.
کودکان و نوجوانان عزيز توجه داشته باشند که دوران امتحان يا کنکور بخشي عادي از زندگي است که لازم است فعاليت فکري بيشتري براي آن صرف شود. اين ايام به هيچ وجه دوران بحراني و خطرناک عمر نيست؛ از اين رو در کنار زندگي طبيعي بايد با حفظ آرامش، بيشتر مطالعه نمود و خود را براي امتحان آماده کرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید