اولين گروه از نيروهاي پناهنده
راديو صداي اهواز در سوم مهرماه سال 1359 اعلام کرد:در پي پخش پيام امام که طي آن از پرسنل مسلمان ارتش عراق خواسته شده بود تا به نيروهاي ارتش جمهوري اسلامي ايران بپيوندند، صبح امروز دويست تن از ارتش عراق با شعار درود بر خميني خود را تسليم نيروهاي ايراني کردند.
اولين گروه اعزامي روحانيون و طلاب حوزه علميه قم
در سومين روز از تجاوز دشمن بعثي عراق به ميهن اسلامي اولين گروه از طلاب و روحانيون حوزه براي مقابله با نيروهاي بعثي به مرز اعزام شدهاند دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم نيز به همين منظور اطلاعيهاي صادر کرد.
اولين گزارش از شهرهاي جنگ زده
کتاب «ديدارهايي از جبهه آتش و خون» حاصل يک سفر کوتاه مدت داوطلبانه اداري آقاي «ناصر ايراني» به برخي از شهرهاي جنگ زده و قرارگاههاي پشت خط مقدم جبهه بود اين اثر حاوي مصاحبههايي گذرا با رزمندگان و اهالي مناطق بود. نشر اين کتاب از طرف کانون پرورش فکري کودکان و نوجوان اين نوشته را بيشتر اعتبار بخشيد و علاوه بر نوجوانان عموم مردم نيز مخاطب قرار گرفتند.
اولين گزارش سازمان ملل
تيم سازمان ملل سرانجام نخستين گزارش مستند 28 صفحهاي خود را در تاريخ 6/1/1363 منتشر نمود در اين گزارش که مربوط به تحقيقات اواخر اسفند ماه سال 1362 در ايران بود استفاده از دو عامل شيميايي خردل گوگردي و اعصاب از نظر پزشکي و شيميايي ثابت شده بود در مورد گاز اعصاب اين گزارش نخستين مستند استفاده از آن در يک جنگ محسوب ميشد دو نمونه گاز اعصاب مربوط به به دو بمب مختلف توسط کارشناسان تيم نمونهبرداري شد آزمايشها نشان ميداد که به جز گاز tabua ترکيبات ديگري به عنوان ماده نگهدارنده و يا ناخالصيهاي فراوان در گاز وجود داشته که ميتواند برخي علائم باليني غير متعارف مصدومين را توجيه نمايد.
اولين گزارش سازمان ملل درباره استفاده عراق از سلاحهاي شيميايي
به دنبال کاربرد سلاحهاي شيميايي از طرف رژيم عراق در جنگ تحميلي و تقاضاهاي مکرر ايران و نيز در پي اعزام مجروحان سلاحهاي شيميايي به کشورهاي اروپائي (فوريه 1984) و انجام آزمايشهاي پزشکي، دبير کل سازمان ملل هياتي را براي بررسي به ايران گسيل داشت، اين هيات از 22 تا 29 اسفند ماه سال 1362 (13 تا 20 مارس1984) از ايران بازديد کرد و در گزارش خود اعلام نمود که در جنگ عراق عليه ايران گاز خردل و عنصر مؤثر بر اعصاب به نام تابون مورد استفاده قرار گرفته است .بنا به درخواست ايران در 23 بهمن ماه سال 1364 (12 فوريه 1986) دبير کل هيات کارشناسي سازمان ملل را براي بررسي استفاده دوباره عراق از سلاحهاي شيميايي به ايران اعزام کرد، اين هيات از هفتم اسفندماه سال 1367 تا دوازدهم اسفندماه از ايران بازديد و گزارش خود را که مبني بر وجود شواهد و دلايل قوي بر استفاده از سلاحهاي شيميايي عليه نيروهاي ايران بود تسليم دبير کل کرد.
اولين گزارش سفر
اولين گزارش سفر به مناطق جنگي ويژه نوجوانان که حاوي مصاحبههايي با نوجوانان رزمنده نيز بود در سال 1370 انتشار يافت اين کتاب سفر به جنوب نام داشت و کار محمدرضا سرشار بود.
اولين گزارشگر شهيد صدا و سيما
علياصغر رهبر اولين گزارشگر شهيد صداو سيما است که در طول سالهاي جنگ به شهادت رسيد هيچ گزارشي از شهيد رهبر بدون ذکر آيهاي از قرآن به گوش نميرسيد.
اولين گلوله متجاوزين آمريکايي
در زماني که ملت شهيدپرور ايران هفت سال مقاومت را پشت سر ميگذاشت درست در روز سي و يک شهريور ماه سال 1366 زمانيکه رئيسجمهور ما در محل سازمان ملل بود، امپرياليسم آمريکا به منظور مخدوش نمودن روند فعاليتهاي دبير کل سازمان ملل در شناسائي متجاوز و تحت الشعاع قرار دادن حضور ايشان به سازمان ملل و نيز جهت سرکوب کردن صداي رساي ملت قهرمان ايران دست به جنايت تازهاي زد و با حمله به کشتي صرفاً باربري – تدارکاتي ايران – اجر که در تملک نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران بود به بهانه اينکه در خليج فارس اين کشتي در حال مينگذاري بوده حتي اجازه نداد نيروهاي امدادگر مجروحان کشتي را نجات دهند و خود با ربودن 25 خدمه کشتي ماهيت پليد خود را آشکار ساخت اين جمله پنج شهيد و چهار مجروح بر جاي گذاشت سرانجام آمريکا در اقدامي شتابزده و باي محو سند جنايات خود کشتي تجاري «ايران – اجر» را منهدم ساخت.
اولين لشگر سپاه
لشگر امام حسين (ع) اولين لشگر سپاه پاسداران، انقلاب اسلامي بود که در مهرماه سال 1360 در منطقه دارخوين تشکيل شد. با تشکيل اين يگان حسين خرازي به فرماندهي و حجهالاسلام ردانيپور به جانشيني آن انتخاب و نيروهاي محور دارخوين در ساختار جديد سازماندهي شدند.
اولين لشگر عشايري
به دنبال فعاليتهاي ضربتي ستاد بسيج عشايري مستقر در استانداري کرمانشاه اولين لشگر عشايري از رزمندگان سلحشور(ايل کاکاوند) «ايتيوند» نورآباد و دلفان با شوري مملو از عشق به اسلام و وطن با شعار (الله اکبر، خميني رهبر) عازم جبهههاي نبرد شدند.
اولين مجموعه ادبيات داستاني
جاودانهها اولين شماره از مجموعه ادبيات داستاني توسط معاونت تبليغات ستاد مرکزي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي منتشر شده است اين مجموعه داستاني با عناوين يک دانگ از بهشت، من و محسن و مريم، حرير پوش داداش بالاخره آمدي، کوه و گودال آن سوي ديدهاي نمناک در تيراژه ده هزار جلد چاپ شده است.
اولين محموله نظامي ارسالي آمريکا به عراق
اولين اقلام نظامي ارسالي آمريکا به عراق هواپيماها و هليکوپترهاي نظامي بود.در سال 1982 دولت آمريکا مجوز فروش 6 فروند هواپيماي حمل و نقل cbo را که شکل غير نظامي هواپيماي هرکوس سي 130 است به عراق صادر کرد و عراق از اين هواپيماها به عنوان نفربر نظامي در طول جنگ استفاده نمود چهار ماه بعد وزارت بازرگاني آمريکا اجازه فروش 6 فروند جهت کوچک را به عراق صادر کرد که از اين تعداد چهار فروند آن نظامي بودند.
اولين محکوميت سازمان ملل براي استفاده از سلاحهاي شيميايي
خاويرپرز دکوئيار دبير کل سازمان ملل متحد در سال 1362 بدون نامبردن از هيچ کشوري به طور قاطع و شديد استفاده از سلاحهاي شيميايي را محکوم کرد.
اولين مذاکرات صلح پس از برقراري آتشبس
اولين دور مذاکرات دو کشور، با حضور وزيران خارجه ايران و عراق زير نظر خاويار پرزدکوئيار دبير کل سازمان ملل در پنجشنبه 25 اوت 1988 (سوم شهريورماه سال 1367) در کاخ ملتها در ژنور آغاز شد.
اولين مرکز ثبت خاطرات جنگ
مرکز ثبت خاطرات سپاه اولين مرکزي است که براي جمعآوري و تدوين خاطرات و ارزشهاي خلق شده در جنگ تحميلي به وجود آمد. اولين اقدام در اين زمينه چاپ دفترچه خاطراتي بود که روي آن با خط قرمز نوشته شده بود «يا ثارالله» اين دفترچه در سال 1359 با تيراژ قابل توجهي چاپ شد و از طريق شبکه تبليغاتي قرارگاهها در خطوط مقدم و مراکز تجمع نيرو پخش گرديد.
اولين مسابقه داستان نويسي جانبازان
اولين مسابقه سراسري داستان کوتاه نويسي در مورد جانبازان در سال 1374 برگزار شد اين داستانها در سه مجموعه (تحت عناوين در جبههاي ديگر از ماووت تا آلپ و مجموعهاي مخصوص نوجوانان با نام نقطه اوج، منتشر شد و در اختيار عموم قرار گرفت.
اولين مقابله به مثل در جنگ شهرها
در طول جنگ تحميلي، ارتش عراق بارها به شهرهاي ايران حمله نمود، لذا امام خميني ضمن تأکيد بر حفظ جان مردم مسلمان عراق، به منظور جلوگيري از حملات عراق دستور دادند پيش از هرگونه شليک موشک، مردم غيرنظامي شهرهاي عراق را از موضوع آگاه کنند و تنها اهداف نظامي و دفاعي عراق را مورد هدف قرار دادند به اين ترتيب در ساعت 2:40 دقيقه بامداد بيستم اسفند ماه سال 1363 اولين موشک دوربرد ايران به شهر کرکوک اصابت کرد. حمله موشکي به فاصله 10 دقيقه پس از حملات هوايي عراق انجام شد. در طول سالهاي دفاع مقدس 22 شهر عراق هدف حملات متقابل ايران قرار گرفت.
اولين مقطع ارايه کمکهاي اطلاعاتي به عراق
اولين مقطع ارايه کمکهاي اطلاعاتي به عراق حدود دو هفته پس از حمله اين کشور به ايران عنوان شده است در هفدهم مهرماه سال 1359 آمريکا چهار فروند هواپيماي تجسسي آواکسي را در عربستان مستقر نمود علاوه بر اين هواپيماها ماهوارههاي جاسوسي آمريکايي نيز شبانه روز تحولات صحنه نبرد را زير نظر داشتند و از طريق عربستان سعودي اطلاعات لازم را در اختيار ارتش عراق قرار ميدادند
اولين موزه نظامي
همزمان با آغاز سومين سالگرد جنگ تحميلي عراق عليه ايران اولين موزه نظامي کشور توسط آيتالله سيد علي خامنهاي رياست وقت جمهوري اسلامي ايران و رياست شوراي عالي دفاع گشايش يافت و فعاليت خود را آغاز کرد.عماره موزه نظامي يکي از بناهاي دوره رضاخاني است در ابتدا کاخ مادر بود محل اين کاخ در فروردين ماه سال 1360 تحت عنوان موزه نظامي در اختيار اداره عقيدتي سياسي قرار گرفت.
اولين موسيقي سينماي جنگ
اولين موسيقي قابل اعتنا در سينماي جنگ را محسن نفر براي فيلم «بلمي به سوي ساحل» ساخته رسول ملاقليپور در سال 1364 ساخت اين فيلم واضحيت مظلوميت و حماسه خرمشهر در تهاجم دشمن بود در اين موسيقي با استفاده از سازهاي بادي برنچي و موسيقي تعزيه روايت حادثه و انتقال فضا به مخاطب کمک کرد و اين موسيقي اولين و آخرين کار سازنده آن بود بعد از آن تنها موسيقي قابل اشاره موسيفي فيلم، کاني مانگا و در سالهاي بعد از جنگ موسيقي فيلمهاي گذرگاه، افق و ديدهبان ميباشد.
اولين موشک هاي دوربرد
روزهاي پاياني نيمه اول سال هشتم جنگ اسفند 1366 سومين جنگ شهرها عليه ايران آغاز شد و براي اولين بار موشکهاي عراقي که برد آنها به کمک تکنسينهاي خارجي افزايش يافته بود به تهران اصابت کرد. موشک «الحسين» نوع تغيير يافته موشک اسکار بيشوروي با برد 640 کيلومتر بود اولين موشک الحسين در دهم اسفندماه سال 1366 مصادف با 29 فوريه 1988 به سوي تهران پرتاب شد عراق تا پايان جنگ بيش از 180 موشک الحسين به ايران شليک کرد.
اولين موضع گيري شوراي امنيت در قبال جنگ
پس از آن که در هفدهم سپتامبر 1980 مصادفبا 26 شهريور 1359 صدام حسين الجزاير را که به موجب آن تالوگ اروند رود و شطالعرب مرز آبي دو کشور شده بود باطل اعلام کرد و پنجاه هزار نيروي عراقي را در مرز ايران مستقر ساخت در 22 سپتامبر برابر با 31 شهريور هواپيماهاي جنگنده عراق 10 فرودگاه شهرهاي ايران از جمله تهران را بمباران کردند و روز بعد عراق تاسيسات اقتصادي آبادان رابمباران و سعي در محاصره شهرهاي آبادان و خرمشهر نمود در 24 سپتامبر برابر با دوم مهر هواپيماهاي عراقي به خارک حمله ميکنند و عراق مدعي شد که يک نوار بيست کيلومتري در شمال آبادان را به تصرف درآورده است.پس از حوادث فوق شوراي امنيت به مذاکرات غيررسمي پرداخته و در اولين بيانيه خود را در 23 سپتامبر مصادف با اول مهر صادر کرد.
اولين نامه صدام به مسئولين نظام جمهوري اسلامي
اولين نامه صدام به همراه نامهاي از ياسر عرفات به وسيله نماينده ويژه سازمان آزادي بخش فلسطين خطاب به مقام معظم رهبري و رياست جمهوري به تهران رسيد. بلافاصله، شوراي عالي امنيت ملي در حضور مقام معظم رهبري و با شرکت مشاوران ايشان در رياست جمهوري تشکيل جلسه داد و پاسخ دقيق و همهجانبهاي تهيه و از طريق نمايندگي ايران در ژنو به نمايندگي عراق تحويل داده شد.
اولين نشانه يأس
سران مزدور عراق قصد داشتند سه روزه خوزستان و ساير استانهاي مرزي را تصرف کنند و جمهوري اسلامي را از ميان بردارند اما با دفاع مردانه اسلاميان روبرو شدند و چون نتوانستند به اهداف شوم خود برسند و در خود توان ادامه جنگ را در بلند مدت نميديدند، در تاريخ دهم مهرماه سال 1359 اعلام کردند که حاضرند جنگ را خاتمه دهند و آتشبس اعلام نمايند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید