مقاله «ديدگاه اديان توحيدي در ارتباط با تنوع رفتاري شيطان»، نوشته «محمدتقي قادري» در آخرين شماره از نيمسالنامه علمي ـ دانشگاهي «منهاج» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايکنا)، موضوع شيطان و موجود شرور در همه اديان، مذاهب و فرقهها به نوعي مطرح است. هر آئين مطابق با برداشتهاي خود، در اين ارتباط مطالبي را ارائه کرده است. آيا اين موجودات واقعي هستند و يا صرفا تجسمي بيش نيستند؟ و بسياري مسائل ديگر ... . اما در اين مقاله صرفا موضوع تنوع رفتاري و گستره عمل شيطان بررسي شده است.
در بخشي از اين مقاله ميخوانيد: چنانکه در مقاله به انواع روشهاي شيطان در انحراف پرداخته شد، تفاوت اندکي در آموزههاي اديان توحيدي يافت ميشود. از نظر نوع رفتار شيطان و نوع ارتباطي که با انسان برقرار ميکند، در اديان توحيدي اختلافي موجود نيست. البته شايد در نوع بيان اختلافي مشاهده شود، ليکن در مفهوم کلام و نوع برداشت اينچنين نيست.
به زعم نگارنده، بر مبناي اديان توحيدي شيطان و موجودات شرور، فوق مادي بوده و با شيوههاي مختلف و استفاده از ابزارهاي گوناگون درصدد گمراهي انسان از مسير حق هستند. آنان ميتوانند در نفس آدمي نفوذ کرده، او را فريب دهند.
مؤلف معتقد است: البته شيطان و موجودات شرور هيچگاه بر انسان تسلط و چيرگي نخواهند داشت. انسان داراي اختيار بوده و با اراده خود ميتواند در مسير حق و راه راست قدم بردارد. شيطان فقط مسير پيش روي انسان را با شيوههاي گوناگون اگر به رستگاري بيانجامد، زشت و طاقتفرسا جلوه ميدهد و اگر به سقوط منتهي شود، ميآرايد. بنابراين انسان بايد با توکل بر خداوند متعال به مقابله با شيطان همت گمارد و البته پيروز خواهد شد.
در بخشي از اين مقاله ميخوانيد: از روشهاي مهم شيطان در به انحراف کشاندن انسان، فريب اوست. «قَالَ فَبِعِزَّتِکَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ (82)» (سوره مبارکه ص)، «قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الأَرْضِ وَلأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ (39)» (سوره مبارکه الحجر)، «پس خداوند خدا به زن گفت: اين چه کار است که کردي؟ زن گفت: مار مرا اغوا کرد که خوردم.(سفر پيدايش، 3:13)»
به زعم نگارنده:
بر مبناي اديان توحيدي شيطان و موجودات شرور، فوق مادي بوده و با شيوههاي مختلف و استفاده از ابزارهاي گوناگون در صدد گمراهي انسان از مسير حق هستند. آنان ميتوانند در نفس آدمي نفوذ کرده، او را فريب دهند
قادري مينويسد: شيطان فقط ميتواند انسان را برخلاف حق وسوسه و تحريک کند و به هيچوجه نميتواند انسان را به انجام کاري مجبور کند. «وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الأَمْرُ إِنَّ اللّهَ وَعَدَکُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدتُّکُمْ فَأَخْلَفْتُکُمْ وَمَا کَانَ لِيَ عَلَيْکُم مِّن سُلْطَانٍ إِلاَّ أَن دَعَوْتُکُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي فَلاَ تَلُومُونِي وَلُومُواْ أَنفُسَکُم مَّا أَنَاْ بِمُصْرِخِکُمْ وَمَا أَنتُمْ بِمُصْرِخِيَّ إِنِّي کَفَرْتُ بِمَا أَشْرَکْتُمُونِ مِن قَبْلُ إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ (22)» (سوره مبارکه ابراهيم).
آخرين شماره نيمسالنامه علمي ـ دانشگاهي «منهاج»، به صاحب امتيازي و مدير مسئولي «احسان پوراسماعيل» و سردبيري «دلآرا نعمتي پيرعلي» روانه بازار شد.
منبع: / خبرگزاري / ايکنا
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید