امروز 21 سپتامبر روز جهاني آلزايمر است. در اين مطلب قصد داريم شما را با 10 علايم اوليه ي آلزايمر آشنا کنيم، پس با ما باشيد.
علائم اوليه آلزايمر در افراد مختلف و حتي روزهاي پي در پي متفاوت خواهد بود. بعضي از نشانه هاي آن به قدري ظريف است که هيچ کس به آن توجه نخواهد کرد.
علائم بعدي به صورت بارزتري جلوه مي کند و آن زماني است که بيماري پيشرفت زيادي کرده است.
از جمله علائم اوليه ابتلا به اين بيماري عبارت هستند از:
يکي از شايع ترين علائم آلزايمر فراموش کردن چيزهايي است که در فاصله ي زماني نه چندان دور فرا گرفته ايد. در حالي که فراموش کردن قرار ملاقات، نام يا شماره تلفن دوستان طبيعي است، اما در افراد مبتلا به آلزايمر فراموشي بيشتر اتفاق مي افتد و بعد ها نيز با گذر زمان موارد فراموش شده را به خاطر نخواهند آورد.
2- مشکل در انجام امور زندگي و کارهاي روزانهافراد مبتلا به آلزايمر به سختي مي توانند وظايف خود را بدون فکر کردن به خاطر بياورند. فراموش کردن شيوه ي طبخ غذا، تعمير لوازم منزل و يا بازي هاي ساده از جمله مشکلات اين افراد است.
3- مشکلات زبانيهر فردي ممکن است بعضي اوقات به سختي بتواند کلمات صحيح را پيدا کند. اما افراد مبتلا به آلزايمر اغلب مواقع کلمات ساده را فراموش مي کنند و يا واژه هاي غير معمولي را جايگزين مي کنند.
4- سردرگمي زماني و مکانيفراموش کردن تاريخ روز و يا اين که به سمت کجا در حال رفتن هستيد، تا حدودي نرمال است. اما افراد مبتلا به آلزايمر اغلب خيابان خودشان را گم مي کنند و فراموش مي کنند کجا هستند و يا چگونه به اين نقطه رسيده اند و يا اين که چگونه به خانه باز گردند.
5- کاهش قوه قضاوتهيچ کس در همه ي زمان ها قضاوت درستي ندارد. اما افراد مبتلا به آلزايمر اغلب بدون در نظر گرفتن آب و هوا لباس مي پوشند. مثلا ممکن است در روزهاي گرم چندين بلوز روي هم بپوشند و يا برعکس.
افراد مبتلا به آلزايمر قضاوت صحيحي راجع به پول ندارند و ممکن است مقدار زيادي پول به فروشنده بدهند و يا چيزهايي بخرند که اصلا به آن نيازي ندارند.
افرادي که مرتب مطالعه مي کنند و يا بازي هاي فکري انجام مي دهند، جدول حل مي کنند و ... کمتر در معرض ابتلا به اين بيماري خواهند بود.
6- مشکل در تفکر انتزاعيافراد مبتلا به آلزايمر اغلب به طور کلي شماره ها را فراموش مي کنند و يا نمي دانند که چه کاري بايد با آن انجام داد.
7- قرار دادن اشياء در جاي غلطهر کسي ممکن است به طور اتفاقي کليد يا کيف پول خود را در جاي غلط بگذارد. اما افراد مبتلا به آلزايمر اغلب چيزها را در جاي غلط مي گذارند. مثلا ممکن است اتو را در يخچال قرار دهند.
8- تغيير در رفتار و خلق و خوافراد مبتلا به آلزايمر به سرعت تغيير خلق و خو مي دهند. مثلا ممکن است بدون هيچ دليل مشخص از حالت آرام به گريه و يا عصبانيت تغيير خلق دهند.
9- تغيير شخصيتيشخصيت افراد در طول زندگي معمولا تا حدودي عوض مي شود، اما افراد مبتلا به آلزايمر به طور بارزي تغيير شخصيت مي دهند. مثلا ممکن است بدگمان، ترسو و يا وابسته به ساير افراد خانواده شوند.
10- از دست دادن قوه ي ابتکار و نوآوريبعضي اوقات خستگي بابت کارهاي خانه، فعاليت هاي تجاري و يا مسئوليت هاي اجتماعي طبيعي است. اما افراد مبتلا به آلزايمر اغلب بسيار غير فعال هستند. ساعت هاي طولاني به تماشاي تلويزيون مي نشينند. بيش از حد طبيعي مي خوابند و هيچ تمايلي براي فعاليت ندارند.
آيا آلزايمر قابل پيشگيري است؟تاکنون هيچ راه تضمين شده اي براي پيشگيري از آلزايمر وجود نداشته است، اما تحقيقات اخير روش هاي زير را در پيشگيري از آلزايمر موثر مي داند.
* تمرينات فکريافرادي که مرتب مطالعه مي کنند و يا بازي هاي فکري انجام مي دهند، جدول حل مي کنند و ... کمتر در معرض ابتلا به اين بيماري خواهند بود.
* تمرينات بدني30 دقيقه ورزش روزانه تاثير به سزايي در سلامت قلب، ماهيچه ها و مغز دارد. پياده روي، باغباني، تميز کردن منزل و....مي تواند نوعي ورزش باشد.
* نوشيدن مايعات به اندازه ي کافيکم آبي، مهم ترين فاکتور متغير براي از دست دادن حافظه است. به مقدار کافي مايعات بنوشيد و از مصرف نوشيدني هاي الکلي اجتناب کنيد.
* مراقب داروهاي مصرفي باشيدپزشک شما بايد از کليه داروهاي تجويزي و غير تجويزي که مصرف مي کنيد آگاه باشد. زيرا ترکيب بعضي از داروها باعث گيجي، فراموشي و يا آسيب بلند مدت به حافظه شود.
* از رژيم غذايي سالمي پيروي کنيدروزانه حداقل 5 نوع ميوه و سبزي تازه بخوريد. سبزيجات پهن برگ مثل بروکلي، اسفناج و کاهو بسيار مفيد است.
* از مکمل فسفاتيديل سرين Phosphatidylserine استفاده کنيد
مطالعات مختلف نشان مي دهد که استفاده از اين مکمل در مراحل اوليه ي ابتلا به آلزايمر، سرعت پيشرفت بيماري را کاهش مي دهد. بنابراين اگر اين بيماري در خانواده در حال گسترش است بهتراست با مشورت پزشک مصرف آن را شروع کنيد.
پيشرفت آلزايمر قابل پيش بيني شده استيک تيم بينالمللي از کارشناسان با مديريت دانشکده پزشکي دانشگاه هاروارد در سنت لوئيس، يک نسخه ي ژنتيکي جديد را شناسايي کرده اند که به نظر ميرسد مي تواند ميزان پيشرفت بيماري آلزايمر در آينده را پيش بيني کند.
در حالي که مطالعات پيشين روي فاکتورهايي متمرکز شده بود که بر خطر بروز آلزايمر موثر هستند، پژوهش جديد به روشي براي تشخيص سرعت پيشرفت اين بيماري در مبتلايان، پس از تشخيص آن اشاره دارد.
پژوهشگران روي 846 بيمار مطالعه کردند که ميزان پروتئيني موسوم به "tau" در مايع مغزي نخاعي آن ها بالا رفته بود.بررسيهاي اخير نشان داده است که وجود نوع خاصي از پروتئين tau در مايع مغزي - نخاعي در واقع يک شاخص بيماري آلزايمر است. پژوهشگران هم چنين روي نسخه هاي جداگانه DNA در بيماران مطالعه کرده و يک نشانگر ژنتيکي را کشف کرده اند که با افزايش ميزان tau در ارتباط است. پژوهشگران مي گويند: افرادي که حامل اين نشانگر ژنتيکي هستند در هر مرحله از بيماري، سطح پروتئين تائوي بالاتري دارند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید