روغن کنجد در بين روغن هاي خوراکي به ملکه روغن ها مشهور است. اين روغن تاثير چشمگيري در پيشگيري از بيماريهاي مفصلي و ارتروز داشته و هم چنين موجب تعديل و تنظيم وزن و جلوگيري از پارکينسون و اب مرواريد ميشود. روغن کنجد حاوي انتي اکسيدان هاي طبيعي است که باعث از بين رفتن سرطان هاي خفته در بدن شده و موجب جلوگيري از سرطان هاي دستگاه گوارش، پروستات (دومين سرطان شايع مردان) و سينه (د.مين سرطان شايع در زنان) ميشود. هم چنين اين روغن به دليل دارا بودن ويتامين e موجب شفافيت و لطافت پوست ميگردد.
روغن کنجد به دليل داشتن مقاومت بالا در برابر حرارت دود نميکند، کف نميکند، تغيير رنگ نمي دهد و بوي نامطبوع در آشپزخانه توليد نميکند. به همين دليل جهت سرخ کردن بسيار مناسب است. در عين حال موجب خوش طعم شدن مواد غذايي شده و براي تهيه و مصرف سالاد توصيه مي گردد.
همچنين اين روغن يکبار مصرف نمي باشد و مي توانيد بدون اينکه نگران سرطان و يا بيماري ديگري باشيد چندين بار براي سرخ کردن غذا از آن استفاده کرده و از طعم خوش آن لذت ببريد.
خواص :
کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون و افزايش جذب کلسترول خوبکاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا
جلوگيري از سرطان هاي سينه، پروستات و سرطان هاي دستگاه گوارش
جلوگيري از تصلب شرايين و بسته شدن عروق
جلوگيري از بروز سکته قلبي
حاوي اسيد اولئيک به ميزان 38%
جلوگيري از بروز اب مرواريد
شفافيت و لطافت پوست به دليل غني بودن از ويتامين E
مناسب براي سرخ کردن به دليل مقاومت بالاي حرارتي
نقطه دود 226 درجه سانتيگراد
کاهش ابتلا به بيماري پارکينسون
جلوگيري از بيماري هاي مفصلي و ارتروز
به تاخير انداختن عوارض سالخوردگي
متعادل نکه داشتن وزن
خداحافظ کلسترول
روغن کنجد عاري از هر گونه کلسترول بد (LDL) است و مانع سنتز اين کلسترول در بدن تا ميزان 50% ميشود و هم چنين روغن کنجد موجب جذب کلسترول خوب (HDL) به ميزان 85% در بدن ميگردد که از بسته شدن عروق و شريان هاي منتهي به قلب جلوگيري مي کند. مصرف روغن کنجد براي کساني که از ناراحتي فشار خون بالا رنج مي برند بسيار توصيه ميشود.
دانه کنجد
کنجد به عنوان يکي از قديمي ترين گياهان کشت شده توسط انسان است. ابتدايي ترين آثار ثبت شده مربوط به تمدن بابلي ها و آشوري ها در بيش از 4000 سال پيش ميباشد.گياه کنجد گياهي يک ساله با ارتفاع حدود يک متر است که قسمت انتهايي ان پوشيده از کرک است. برگ هاي ان بيضي شکل و باريک و نوک تيز است . گل هاي آن اغلب به رنگ سفيد يا قرمز و به صورت تک تک در کنار برگ هاي قسمت انتهايي ساقه ظاهر مي شوند.
ميوه اين گياه به صورت کپسول و محتوي دانه هاي کوچک و مسطح و بيضوي است که دانه کنجد ناميده ميشود و قسمت مورد استفاده اين گياه است.
روغن کنجد در يک نگاه:
دانه کنجد بيشترين ميزان روغن را در بين دانه هاي روغني ديگر داراست اما با وجود اين توليد آن بسيار کمتر از دانه هاي ديگر نظير سويا، آفتابگردان و گلرنگ است.روغن کنجد به عنوان يک روغن با قيمت و کيفيت بالا شناخته ميشود. اين روغن بيشترين مقاومت و ماندگاري را در بين روغن هاي خوراکي با درصد بالاي چربي غيراشباع دارد. نوع ليگنان و آنتي اکسيدان هاي طبيعي موجود در اين روغن باعث بروز مقاومت بسيار بالا در برابر اکسيداسيون و خواص فيزيولوژيکي ارزشمند روغن کنجد شده است.
در آسياي شرقي روغن کنجد توسط عمليات پرس روي دانه بو داده شده بدست مآيد و بدون تصفيه و با طعم و مزه طبيعي استفاده ميشود. در غرب روغن کنجد توسط پرس هاي مکانيکي چند مرحله اي استحصال و به صورت روغن بکر يا تصفيه شده استفاده مي شود.
خواص شيمياييترکيب اسيدهاي چرب
روغن کنجد به گروه اسيدهاي اولئيک – لينونيک متعلق است.اين روغن کمتر از 15% اسيد چرب اشباع دارد که بيشترين ان پالميتيک و استئاريک و بيش از 85% مجموع اسيدهاي چرب ان غيراشباع است. اسيد اولئک و اسيد لينولئيک بيش از 80% کل اسيدهاي چرب روغن کنجد را تشکيل ميدهند.
برخلاف روغن هاي گياهي ديگر در اين گروه، درصد اسيد اولئيک روغن کنجد حدود 45% و اسيد لينوليک آن حدود 40% از مجموع کل اسيدهاي چرب ان مي باشد. جدول شماره 1 ترکيبات اسيدهاي چرب روغن کنجد را با ساير روغن ها مقايسه ميکند:
استرول ها (Sterols)
روغن کنجد در مقايسه با ساير روغن هاي گياهي، مواد غير قابل صابوني (حدود 2%) بيشتري دارد. مواد غيرقابل صابوني شامل استرول ها، تري ترپن ها و تري ترپن الکل ها، توکوفرول ها و ليگنان هاي کنجد ميباشد.روغن کنجد يکي از منابع غني استرول هاي گياهي (فيتواسترول) ميباشد.
جدول شماره 2 درصد استرول هاي موجود در روغن کنجد را نشان ميدهد.
بتا سيتوسترول بيشترين ميزان استرول روغن کنجد را شامل ميشود و پس از آن کمپسترول، دلتا 5، اوناسترول و استيگما استرول ميباشند.
فيتواسترول ها و کلسترول ساختارهاي مشابهي دارند؛ فيتواسترول ها يا استرول هاي گياهي رقيب کلسترول در جذب هستند. بنابراين مصرف فيتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتيجه جلوگيري سبب جلوگيري از حملات قلبي و عروقي ميشود.
فيتواسترول ها و بطور خاص بتا سيتوسترول، از رشد سلولهاي سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سينه جلوگيري ميکنند.
توکوفرول ها (Tocopherols)
شهرت روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسيد شدن آن است. يکي از دلايل اين مقاومت بيش از حد بخاطر وجود توکوفرول در اين روغن است و ميزان آن در روغن کنجد 1200 ميلي گرم بر کيلوگرم است.گاما توکوفرول بيشترين ميزان موجود در روغن کنجد را شامل ميشود و پس از ان دلتا و الفا هستند که حدود 5% توکوفرول موجود در روغن را شامل ميشوند. در بين اقسام مختلف ايزومرهاي توکوفرول، گاما توکوفرول قويترين انتي اکسيدان موجود در روغن ها ميباشد.
اين خاصيت انتي اکسيداني، ماندگاري اين روغن را در برابر حرارت در مقايسه باروغن هاي ديگر بسيار افزايش داده است. مقاومت اکسيداتيو روغن کنجد در برابر حرارت 110 درجه سانتيگراد 17.5 ساعت مي باشد که اين روغن را در دسته روغن هاي با مقاومت بالا قرار مي دهد. همچنين نقطه دود اين روغن 226 درجه سانتيگراد ميباشد.
شايان ذکر است مقاومت حرارتي روغن هاي مخصوص سرخ کردني در همين دما حداکثر 14 ساعت ميباشد. لذا از اين روغن ميتوان در مصارف سرخ کردني عميق با طيب خاطر استفاده نمود.
خواص تغذيه ايمعجزه آنتي اکسيدان هاي طبيعي
روغن کنجد باعث کاهش LDL (کلسترول بد) و افزايش HDL (کلسترول خوب) در خون شده و به علت وجود مقدار زياد سسمين (انتي اکسيدان طبيعي دانه کنجد) موجب سنتز کلسترول در بدن ميشود.يکي از آنتي اکسيدان هاي موجود در روغن کنجد ويتامين E است. از آنجا که اين ويتامين قابل حل در چربي است، از سلول هاي مناطق پرچربي بدن در مقابل حملات راديکال هاي آزاد به سلول ها اسيب مي رسانند و در نهايت باعث بروز عوارضي از قبيل ناراحتي هاي قلبي و سرطان ميشوند.
وظيفه ديگر ويتالمين E جلوگيري از اکسيد شدن کلسترول يا رسئب ان در عروق خوني و در نتيجه محافظت از قلب است. علاوه بر اين، اين ويتامين در حفظ گلبول هاي قرمز و ترميم و تجديد بافت ها نقش دارد و در بهبود زخم ها، دردهاي ماهيچه اي و بيماري هاي مفصلي موثر است.
تحقيقات نشان داده است که ويتامين E در پيشگيري و بهبود بسياري از بيماري هاي از جمله: آلزايمر، آسم، بيماري عروق خوني قلب، کلسترول بالاي خون و ضعف دستگاه ايمني تاثيرات فراواني دارد.
اسيدهاي چرب جادويي
ترکيب اسيدهاي چرب روغن کنجد به گونه اي است که براي هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.
خواص روغن کنجد براي پوست:
مصرف موضعي اين روغن پوست را نرم و لطيف مي کند.خاصيت ضد قارچي و ضد باکتريايي دارد.
غرغره کردن آن، باکتري ها را ازجمله باکتري هاي سرماخوردگي از بين مي برد.
محافظ طبيعي در برابر اشعه فرابنفش به حساب مي آيد.
مانع شوره سر مي شود.
پوست را در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت مي کند.
ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذيري مفصل ها را زياد مي کند.
بريدگي ها و جراحت هاي سطحي را درمان مي کند.
پوست صورت را به خصوص اطراف بيني سفت مي کند و مانع بزرگ شدن منفذهاي پوستي صورت مي شود.
از بروز آکنه جلوگيري مي کند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید