شاتوت، شاهِ توتها
توتها از به ترين ميوه ها هستند که نه تنها طعم بسيار عالي دارند، بلکه حاوي فيتوکميکالها هستند که شگفتي مي آفرينند و موجب به بود و تعديل سلامت ميشوند.
توتها داراي فيبر بالا و قند نسبتا پاييني هستند، بنابراين اگر در حد متعادل مصرف شوند، موجب تغييرات شديد انسولين نمي شوند.به ترين طريقه مصرف توت به صورت طبيعي و خام است، چرا که حرارت دادن و فريز کردن آن، به آنتي اکسيدان هاي آن آسيب ميزند؛ البته بعضي از آنتي اکسيدان ها حتي پس از حرارت دادن و فريز کردن باقي ميمانند. انواع گوناگون توت داراي مقادير متفاوت از مواد مغذي هستند. شاتوت يکي از انواع توتهاست.
شاتوت از نظر تاريخي، ميو هاي به حساب مي آيد که از ديرباز شناخته شده است. جالب است بدانيد در اروپا از سال هاي دور، مردم از اين ميوه براي درمان زخم هاي دهان و تخفيف درد هاي مربوط به دندان استفاده ميکرده اند.
استفاده از جوش انده برگ هاي اين ميوه براي برطرف کردن حالت تهوع از قديم معمول بوده و ريشه آن براي درمان اسهال خوني استفاده ميشده است.
شاتوت ميو هاي لذيذ و خوشطعم است که بر درختچه هاي کوتاه ميرويد. شاتوت را ميتوان به شکل هاي متفاوتي به صورت خام، پخته و يا به صورت مربا مورد استفاه قرار دارد.با داشتن مواد مغذي مختلف شاتوت به عنوان يک ميوه سلامت مطرح است.
وجود اين مواد مغذي و نقش همافزايي اين مواد مغذي بر يکديگر سبب شده است تا اين ميوه به عنوان منبعي خوب براي تامين نياز روزانه به ريزمغذي هاي گوناگون مورد توجه قرار گيرد.
شاتوت براي حفظ سلامت
محققان انجمن تغذيه آمريکا، شاتوت را در مقايسه با 40 نوع ميوه تازه ديگر، به عنوان اولين ميوه از نظر فعاليت آنتي اکسيداني قرار داده اند که داراي فيتوکميکال هاي قوي مانند آنتوسيانين است. آنتوسيانين رنگدان هاي است که رنگ سياه شاتوت از آن ناشي ميشود.شاتوت خواص مفيدي براي سلامت دارد، از جمله جلوگيري از عفونت هاي دستگاه ادراري، سرطان، بيماري هاي وابسته به سن و حملات سکته مغزي.
شاهتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بيماريها و حملات قلبي منجر ميشود، جلوگيري ميکند. علاوه بر اين، شاهتوت داراي ويتامين هايA ، C و املاح روي، پتاسيم، آهن، کلسيم و منيزيم است.
ساير آنتي اکسيدان ها و فنول هاي موجود در شاتوت شامل موارد زير هستند: الاژيک اسيد، روتين، گاليک اسيد، هيدروکافئيک اسيد، پي کوماريک اسيد سيناميک و آنتي اکسيدان هاي مشهور که آنها را به خوبي ميشناسيم يعني ويتامين هاي A و C.وجود انواع آنتي اکسيدان هاي گوناگون در شاتوت، «درجه ظرفيت جذب راديکال هاي آزاد» آن را که يک شاخص اندازهگيري تاثير مواد غذايي در پيشگيري از سرطاناست، به رقم 5350 در هر صد گرم رس انده است. اين شاخص براي زغال اخته حدود 9350، براي تمشک حدود 12 هزار و براي سيب عدد 3100 است.
محتواي متعادل تانن موجود در شاتوت به استحکام جداره رگها کمک کرده و از خونريزي هاي پوستي جلوگيري ميکند.
مصرف اين ميوه در موارد التهاب رود هاي کمک کننده است.
مصرف منظم اين ميوه فرآيند پيرشدن را کند مي کند و به دليل وجود خاصيت ضد باکتريايي آن، به به بود شرايط اسهال ناشي از باکتريها کمک ميکند.
مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واريس سبب کاهش نشت ديواره نازک رگ هاي خوني ميشود. اين عصاره داراي آنتي اکسيدان هايي به نام آنتوسيانيدين است. آنتوسيانيدينبه به بود بافت پيوندي آسيب ديده کمک ميکند. مصرف ميوه شاتوت نيز اثر مشابه ي در رفع اين مشکل دارد.
تحقيقي در ايران
به گزارش شبکه خبر، گروهي از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي لرستان طي پژوهشي دريافته اند که استفاده از عصاره برگ هاي زيتون و شاتوت در كاهش كلسترول خون و جلوگيري از رسوب چربي در رگها نيز تاثير به سزايي دارد.نتايج اين بررسي نشان ميدهد، مصرف عصاره دانه شنبليله به همراه عصاره برگ هاي شاتوت و زيتون، اثر آنها را در كاهش كلسترول خون افزايش ميدهد.
توليد و نگهداري
اگرچه ميوه هايي مثل شاتوت در گستره وسيعياز مناطق جغرافيايي كشور به بار مي نشينند، مشكلات موجود در پرورش و برداشت اين ميوه ها سبب ميشود كه مقدار آنها براي استفاده در مصارف توليدي كافي نباشد.
وجود مواد مغذي مفيد در شاتوت، اين ميوه را به يک ميان وعده عالي تبديل کرده است.
در صورتي که شاتوت تازه به سرعت فريز شود، ميتو اند مواد مغذي خود را به خوبي حفظ کند.استفاده از روش سرد کردن سريع براي حفظ مواد مغذي اين ميوه در کشور هايي مانند آمريکا و کانادا به کار گرفته ميشود.
زيبا کاوه ييبخش تغذيه و سلامت تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید