تابستان به خصوص، براي خانواده هايي که فرزندان مدرسه رو دارند، فصل مسافرت و خستگي در کردن يکسال تحصيلي واستراحتي براي تجديد قوا و آماده شدن براي سال تحصيلي ديگر است و اما چگونه ميتوان در طول سفر که غذاي روح فراهم ميشود، با رعايت چند نکته ساده تغذيهاي سلامت جسم را تامين کنيم و سفري دلپذير را تجربه نماييم.
از آب شروع ميکنيم که مايه حيات است، به اين شرط که سالم باشد. در طول سفر حتما از آب معدني استفاده کنيد ويا اينکه قبل از حرکت و در منزل آب سالم را در چند بطري تميز بريزيد و در فريزر بگذازيد تا يخ بزند. به اين ترتيب در طول سفر، باذوب شدن تدريجي يخ اين بطريها، آب آشاميدني خنک، سالم و گوارا در دسترس شما و ساير افراد خانواده قرار دارد. براي تهيه چاي هم ميتوانيد يک فلاسک آبجوش همراه ببريد و در طول راه از چاي تميز و مطمئن براي رفع حستگي و تمدد اعصاب استفاده کنيد.
براي شستن ظروف و ليوان هاي مورد استفاده در طول سفر هم از آبي که ازمنزل با خود آوردهايد استفاده کنيد. آبهايي که در طول مسير به صورت نهر وچشمه جاري شده اند، اگر چه زيبا وبا صفا هستند، اغلب آلودگي ميکروبي دارند ويا به انواع تخم انگلها آلوده شده اند. ممکن است حتي، به دليل سرازير شدن فاضلابهاي صنعتي، انواي آلودگيهاي شيميايي را داشته باشند و سلامت بدن را به طور جدي به خطر بيندازند.
چه غذايي در طول سفر بخوريم؟مطمئن ترين راه اين است که غذاي سادهاي در منزل تهيه کنيد و در يک ظرف خنک با خودبرداريد. غذايي که براي بين راه تهيه ميکنيد، نبايد آبکي باشد.غذاهاي آبکي مانند انواع خورشها، سريعتر فاسد مي شوند چون ميکروب ها و باکتري ها در فضاي مايع، محيط مناسبتري براي رشد وتکتير دارند. غذاهاي خشک مانند انواع کوکوها (کوکوي سبزي، سيب زميني )،، کتلت، شامي، انواع دلمهها، انواع پلوها (عدس پلو، لوبيا پلو) همراه با گوجه فرنگي، کاهو وخيار تازه و ليموترش که خوب شسته شده اند، غذاهاي مناسبي براي سفر هستند.
غذايي را که براي سفر آماده مي کنيد، در طول راه کاملا خنک نگهداريد.
غذاهايي مانند سالاد الويه، کالباس و سوسيس که سريعتر فاسد ميشوند، براي سفر مناسب نيستند.اگر مايل هستيد صبحانه را در طول راه ميل کنيد، ميتوانيد از منزل، پنير، گوجه فرنگي، خيار و يا تخم مرغ آبپز وسفت و کمي مربا يا عسل به همراه يک فلاسک آبجوش براي چاي با خودتان برداريد وبا نان محلي داغ و تازه نوش جان کنيد. پنير، سرشير، خامه محلي اغلب از شير پاستوريزه نشده تهيه ميشود و مصرف آنها خطر ابتلا به بيماري تب مالت را به همراه دارد و يا ممکن است به دليل کهنگي، خطر مسموميت و اسهال و استفراغ را به دنبال داشته باشد. بهتر است از شير محلي هم به دليل پاستوريزه نشدن استفاده نشود.
اگر مايل هستيد در رستورانهاي بين راه غذا بخوريد، به چند نکته توجه کنيد:به جاي سالاد که احتمال آلودگي آن زياد است، ماست بخوريد. انواع آلودگي هاي انگلي و ميکروبي با مصرف سبزيها و سالاد آلوده به بدن منتقل ميشود. يک راه ساده و مطمئن آن است که از منزل با خود گوجه فرنگي و خيار و ليموترش شسته شده همراه داشته باشيد و در رستوران در کنار غذايي که سفارش ميدهيد، از گوجه فرنگي وخيار خرد شده خودتان استفاده کنيد.
به طور کلي مصرف سس مايونز و ساير سسهاي چرب از نظر تغذيهاي توصيه نمي شود. به خصوص در طول سفر از مصرف سس مايونز ويا سسهاي خامه اي خودداري کنيد، ميتوانيد با مخلوط ماست، آبليمو، کمي نمک و فلفل و در صورت امکان کمي روغن زيتون يک سس سالم براي سالاد تهيه کنيد.
غذاهايي را در رستوران سفارش دهيد که سس، ادويه و چاشني زياد نداشته باشند. گاهي ممکن است دررستورانها به غذاهاي کهنه و مانده مقدار زيادي سس و چاشني اضافه کنند که تغير رنگ و طعم نامطبوع ناشي از فساد غذا مشخص نشود.
اگر کباب برگ ويا جوجه کباب سفارش مي دهيد، تاکيد کنيد که کاملا پخته شود تادرصورت وجود آلودگي اوليه، در اثر حرارت کافي از بين برود. کباب کوبيده وهمبرگر ويا هرغذاي ديگري که دررستوران با گوشت چرخ کرده تهيه ميشود، اغلب حاوي مقدارزيادي چربي است و به همين دليل، احتمال فسادپذيري آن زياد است. ضمن اينکه، اين نوع غذاها اغلب آنقدر حرارت نمي بينند که به اصطلاح مغز پخت شوند. بنابراين احتمال آلودگي ميکروبي و انگلي با خوردن اين غذاها که خوب پخته نشده اند، زياد است.
در رستوران، حتما همراه با غذايي که ميل ميکنيد، از ماست (کم چرب وپاستوريزه )، ليموترش و يا آبليمو استفاده کنيد. با مصرف اينها، دستگاه گوارش اسيدي ميشود و در نتيجه، ازرشد وتکثير ميکروبها در دستگاه گوارش و در نتيجه مسموميت غذايي جلوگيري ميشود.
به جاي نوشابه هاي گازدار،همراه باغذا دوغ کم نمک وبدون گاز سفارش دهيد. نوشابههاي گازدار حاوي مقدارزيادي قند هستند. يک قوطي 300 ميلي ليتري نوشابه درحدود 28 گرم (تقريبا دو قاشق غذاخوري پر) شکر دارد و مقدار زيادي کالري واردبدن ميکند که نتيجه اش اضافه وزن و چاقي است. ممکن است بگوييد از نوشابه هاي بدون قند ويا رژيمي استفاده ميکنيم، ولي بايد بدانيد که حتي نوشابه هاي بدون قند هم حاوي مقادير زيادي فسفات هستند که از جذب کلسيم غذا که براي استحکام استخوانها ضروري است، جلوگيري ميکند و نتيجه اش در دراز مدت پوکي استخوان خواهد بود.
مصرف انواع دسرهاي خامه اي درطول سفر توصيه نميشود چون ممکن است با شير وخامه پاستوريزه نشده تهيه شده باشد ويا اينکه به علت کهنگي، فاسد شده باشد. اگر مايل به مصرف بستني هستيد، حتما از نوع پاستوريزه شده و کم چرب آن استفاده کنيد.از خريد و مصرف نوشيدني هاي محلي مانند آب زرشک، آب آلبالو و... و همچنين لواشک، تمبرهندي، آلوچه، در صورتي که بسته بندي نشده و کد بهداشتي و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداري کنيد. انواع آلودگي هاي انگلي با خوردن اين نوع موادغذايي غيربهداشتي ممکن است به بدن منتقل شود.
درطول راه، به عنوان تنقلات، مقداري آجيل مانند نخودچي، کشمش، خرما، انجير خشک، گردوبادام، پسته و فندق کم نمک و يا تخمه هاي کم نمک به همراه داشته باشيد. اين تنقلات بسيار سالمتر و کم ضررتر از چيپس، پفک و نوشابه هاي گازدار هستند. از خريد و مصرف چيپسهايي که به صورت فله عرضه ميشوند، خودداري کنيد.اين نوع چيپسها اغلب حاوي مقدار زيادي نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهيه آنها کيفيت مطلوبي نداشته باشد، به اين دليل، مصرف آنها حتي ميتواند سرطانزا باشد. درباره مضرات پفک نيز بسيار شنيده ايد. به خصوص در تغذيه کودکان، پفک به چند دليل جايگاهي ندارد. نمک آن، ذائقه کودک را به غذاهاي شور عادت ميدهد و اغلب تمايل به خوردن غذاهاي شور زمينه را براي ابتلا به فشار خون و بيماريهاي قلبي عروقي در بزرگسالي فراهم ميکند. اغلب با خوردن پفک، فرزند شما دچار سيري کاذب ميشود و از خوردن غذاي اصلي خودداري ميکند که نتيجه اش اختلال در رشد و بروز کمبود انواع ريزمغذي ها مانند کمبود آهن، کمبود روي، کمبود ويتامين آ و ساير ويتامين ها است. مواد افزودني ونگهدارنده هايي که به انواع تنقلات صنعتي اضافه ميشود، زمينه آلرژي را در افراد مستعد تشديد ميکند.
فست فودها براي سفر خوب هستند؟بچه ها علاقه وافري به خوردن کالباس و سوسيس دارند و به اين دليل، خانوادهها در طول سفر براي اينکه هم غذاي مورد علاقه فرزندان را فراهم کرده باشند و هم وقت زيادي صرف تهيه غذا نکنند، کالباس و گوجه فرنگي و خيار شور را به عنوان غذاي بين راه انتخاب ميکنند. احتمال فسادپذيري کالباس زياد است بنابراين براي سفر توصيه نميشود.
بسياري از افراد مايل هستند در طول مسير، بساط پختن کباب و جوجه کباب برپا کنند که غذاي سالم، مطبوع و با کيفيتي خورده باشند. در اين باره به نکات ذيل توجه داشته باشيد:
گوشت و مرغ را از منزل در ظرف يخ گذاشته و دقت کنيد در طول راه و پيش از کباب کردن، کاملا سرد نگهداري شود.از گوشتهايي که در هواي آزاد آويزان شده به فروش ميرسند، به خصوص در فصل تابستان استفاده نکنيد. به دليل هواي گرم، انواع ميکروبها و تخم انگلها با مصرف اين گوشتها که ممکن است خوب هم پخته نشده باشند، به بدن منتقل ميشود.
درموقع تهيه کباب و جوجه کباب، مواظب باشيد که تمام قسمتهاي آن و به خصوص داخل آن به طور کامل حرارت ديده و به خوبي پخته شود تا در صورت وجود آلودگي احتمالي، با پختن از بين برود. کبابي که خوب پخته شده باشد، قهوهاي رنگ است و اگر قسمت داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، بهاين معني است که پخته نشده و آلودگي احتمالي آن از بين نرفته است که نتيجه اش مسموميت غذايي همراه با اسهال، استفراغ، دل درد ودل پيچه خواهد بود.
گوشت ماهي در هواي گرم حساستر است و سريعتر فاسد مي شود. اگر از سلامت ماهي مطمئن نيستيد، بهتر است در طول سفر از آن استفاده نکنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید