بيماري سالک يک بيماري پوستي مشترک بين انسان و حيوان از جمله جوندگان است که از طريق نيش يک پشه آلوده به انگل بنام پشه خاکي به هنگام تغذيه خون بيمار به انسان سالم منتقل مي شود.
علائم سالک :
زخم هاي متعدد يا بعلت گزش يا در بيشتر موارد بعلت خاراندن زخم و انتقال انگل به قسمت هاي سالم پوست بروز مي کند. زخم هاي سالک به شکل هاي متفاوت ، از جمله شکل خشک (نوع شهري ) و شکل مرطوب ( نوع روستايي ) بروز مي کند.
در تمام شکلهاي زخم ، پس از ورود انگل به درون پوست از طريق نيش پشه خاکي ، ا بتدا برآمدگي کوچک و قرمز رنگي ظاهر مي شود. در نوع خشک ، زخم مرطوب ايجاد نمي شود . اما در شکل مرطوب ، وسط ضايعه زخم شده و حاشيه پيشرفت مي کند.زخم به شکل دهانه کوه آتشفشان است .
زخم هاي مرطوب بين شش تا نه ماه و زخم هاي خشک حدود يک سال دوام دارند به اين معني که زخم سالک کمتر از يکسال دوام يافته، پس از آن بهبود مي يابد و جاي آن به صورت جوش گاه فرو رفته و پايدار براي تمام عمر باقي مي ماند که ممکن است اگر زخم در صورت فرد باشد به زيبايي فرد لطمه وارد کند.
اهميت بيماري :تعداد افراد آلوده در دنيا دوازده ميليون نفر تخمين زده مي شود. و ۳۵۰ ميليون نفر در مناطقي زندگي مي کنند که احتمال ابتلاء به بيماري وجود دارد. ۳ ميليون نفر از اشکال مختلف بيماري رنج مي برند. تعداد موارد جديد در هر سال ۵/۱ ميليون نفر مي باشد ايران جز کشورهايي است که سالک در آن بومي است و در اکثر مناطق کشور بيماري سالک يافت مي شود.کانون هاي سالک در ايران عبارتند از :
1-در نوع سالك جلدي شهري عمدتاً عبارتند از تهران ، مشهد ، شيراز ، نيشابور و كرمان2 – در نوع سالك روستايي عبارتند از : نقاطي از استان اصفهان جنوب استان فارس ، خراسان ، مازندران ، خوزستان ، ايلام ، بوشهر و هرمزگان
بيماري در كشور اكثراً از نوع روستايي بوده و بالاترين ميزان شيوع بيماري در اواسط پائيز تا اواسط زمستان مي باشد .
عامل سالک :
عامل سالک يک انگل بنام ليشمانيا است که درون سلول هاي بيگانه خوار پوست تکثير مي يابد. اين انگل در پوست انسان ، سگ و جوندگان آلوده وجود دارد پس از خون خواري پشه خاکي از زخم هاي سالک اين انگل در بدن پشه خاکي تکثير يافته و پس از خون خواري مجدد پشه خاکي ، به پوست فرد سالم راه مي يابد و آنها را مبتلا مي کند.
ناقل سالک :ناقل سالک پشه خاکي است. پشه خاکي در اندازه دو تا سه ميلي متري ، موقع نشستن ، بال هاي خود را به شکل عدد 7 نگه مي دارد و بصورت جهشي پرواز مي کند. پشه خاکي ها از سطح پوست خون خواري مي کنند. در زمان خون خواري از زخم سالک انگل را مي خورند و پس از يک هفته از طريق نيش ، و خون خواري ، آن را به فرد سالم انتقال مي دهند.
مخزن سالک :
درشکل مرطوب ( نوع روستايي ) برخي جوندگان وحشي مانند موش هاي صحرايي و در شکل خشک (نوع شهري ) انسان ، سگ و گاهي شغال و روباه نقش مخزن را ايفا مي کنند.
محل زندگي پشه خاکي :
پشه خاکي فقط هنگام غروب و ساعت هاي اوليه شب ، خون خواري و تغذيه مي کند. اين حشره در طول روز در پناهگاه هاي گرم ، تاريک و مرطوب ، نظير شکافهاي عميق ديوارها ، اماکن متروکه و مخروبه ، اسطبل ها ، اطراف توده هاي زباله و کودهاي حيواني ، لانه جوندگان ، کنده درختان ، حاشيه جويبارها ، پشت لوازم ثابت منزل ( مانند کمد و قاب عکس ) استراحت و تخم ريزي مي کند.
راه هاي انتقالبطور کلي سالک بوسيله انواع پشه خاکي هاي آلوده به سه طريق زير بوجود مي آيد:
۱- انسان به انسان
۲- حيوان به حيوان
۳- حيوان به انسان و بالعکس
راه هاي ديگر انتقال ممکن است تماس جنسي، انتقال خون، مادرزادي از طريق جفت و يا آلودگي مخاط چشم و يا زخمهاي باز با مواد آلوده مانند ترشح زخم يا مخاط بيني انسان و يا حيوان مبتلا به ليشمانيوز احشايي باشد. حيوانات گوشتخوار ممکن است با خوردن لاشه حيوان آلوده مبتلا شوند.
پيشگيري و کنترل بيماري سالک : از آنجا که سالک از طريق نيش پشه خاکي منتقل مي شود يکي از مهمترين راه هاي پيشگيري، مبارزه با پشه و جلوگيري از ورود آن به محل زندگي است که در اين راستا مي توان اقدامات زير را انجام داد:
• محافظت بدن در برابر نيش زدن پشه خاکي
• پوشاندن قسمت هاي باز بدن
• نصب توري فلزي با منافذ ريز به در و پنجره ها و خوابيدن در پشه بند
• استفاده از پمادها و مواد دور کننده حشرات به هنگام کار و خواب
• محافظت از زخم سالک و پوشاندن آن با گاز استريل .
• مبارزه با جوندگان و سگ هاي ولگرد.
يکي ديگر از راه هاي پيشگيري از اين بيماري رعايت بهداشت محيط و بهسازي محيط است در اين راستا مي توان اقدامات زير را انجام داد .
1. رعايت بهداشت محيط
• گرد آوري و دفع بهداشتي و مستمر زباله با استفاده از سطل دردار
• گرد آوري فضولات حيواني و جلوگيري از انباشته شدن آنها در محيط منزل يا نزديک محل زندگي در روستا
2. بهسازي محيط :
• ترميم شکاف ها و حفره هاي موجود در ديوارها و ساير قسمت هاي مناطق مسکوني انسان و دام
• تخريب و تسطيح اماکن مخروبه .
3 . دوري از محل زندگي پشه خاکي و مناطق آلوده به سالک ، به ويژه هنگام غروب و اوايل شب .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید