كارشناس برنامه : دكتر دهقان نيري متخصص بيماري هاي عفوني
اصولا تعريف بيماري هاي مشترك بين انسان و دام كه صحيح تر است كه بگوييم بيماري هاي قابل انتقال بين انسان و دام و باز دقيق تر اين است كه از اصطلاح بيماري هاي قابل انتقال بين انسان و حيوان نام برده شود ، چون گاهي حيواني است كه جزء دام ها طبقه بندي نمي شود بيماري اي دارد كه قابل انتقال به انسان است و اينكه از كلمه مشترك استفاده مي كنيم بابت اين است كه شايد بعضي از اين عوامل در خود حيوان ايجاد بيماري نكند ولي در انسان ايجاد بكند و بين اين ها قابل انتقال باشد . يعني در حقيقت بيماري مشترك نيست بلكه رد حقيقت عامل بيماري مشترك است . پس دقيق تر اين است كه به عنوان بيماري هاي قابل انتقال بين انسان و حيوان ياد بكنيم بنابراين تعريف مشخص شد . به هر طريقي كه در تماس مستقيم يا غير مستقيم بين انسان و حيوان عواملي قابل انتقال باشد به آن ها اين اصطلاح تلقي مي شود و گفته مي شود .
از نظر آمار هم متاسفانه با توجه به اينكه وسعت اين بيماري ها بسيار زياد است دقيقا هنوز تعدادشان مشخص نشده بعضي از آمارها بيش از 400 بيماري را ذكر كردند و اخيراً بعضي ها آمار بالاي 600 نوع بيماري و عامل ميكروبي و قابل انتقال را ذكر مي كنند كه مي تواند بين انسان و حيوان يا هر دو عامل بيماري باشد و بين اين دوتا هم قابل مبادله باشد .در بعضي از جاها اختلاف نظر در تعريف بيماري است . يعني بعضي ها معتقدند كه بايد حتما در هر دو ايجاد بيماري بكند تا اطلاق شود ، گاهي بعضي ها مي گويند نه صرف انتقال و اينكه در يكي از اين دو تا هم ايجاد بيماري بكند كا في است براي اينكه در اين تعريف بگنجد . اين است كه آمارهاي متعددي داده مي شود . ولي آن چيزي كه ما بايد از آن برداشت بكنيم و در پيشگيري از آن استفاده كنيم اين است كه باور كنيم بيماري هاي بسيار متعدد و فراواني است كه بين انسان و حيوانات قابل مبادله است .
سوال : بيشتر چه افرادي در معرض خطر هستند ؟
جواب : اصولا اين بيماري ها در اكثر موارد به عنوان بيماري هاي شغلي از آن ياد مي شود به خاطر اينكه در بسياري از موارد افراد به خاطر اشتغال به يك شغل مخصوص در معرض خطر بيشتر قرار مي گيرند . گروه هايي كه در معرض خطر هستند در رأس اين افراد كساني هستند كه در دامپروري ها حضور دائم دارند و شغل شان در آن جا هست ، كساني كه از اين دام ها مراقبت مي كنند ، دامپزشك ها و تكنسين هاي دامپزشكي و در درجه بعد همه اهالي روستاها كه به نوعي همه اين ها خودشان يكي از اين دو نقش را ايفا مي كنند . اكثر روستاييان در كشورهاي منطقه ما نقش دامپروري دارند و در كنار زندگي عادي و مشاغل ديگرشان با دام تماس دارند ضمن اينكه در محيط هاي طبيعي روستايي حيوانات ديگر هم بيشتر حضور دارند و احتمال تماس هست .سوال : بيماري هايي كه شما گفتيد كه بهتر است با اين عنوان خطاب بكنيم ، بيماري ها ي قابل انتقال بين انسان و حيوان ، شامل چه دسته هايي مي شوند ؟
جواب : اگر ما ميكروب ها را دسته بندي كنيم در گروه بيماري هاي عفوني مي گويند عوامل باكتري هايي كه خودشان فراوان هستند خيلي هاشان مي توانند جز بيماري مشترك باشند مثل تب مالت و عوامل متعدد ديگر . اكثر بيماري هاي انگلي عواملي هستند كه بين انسان و حيوان قابل انتقال هستند و عوامل انگلي ديگر كرم ها و امثال اين ها . بيماري قارچي فراواني داريم كه بين انسان و حيوان قابل انتقل است . بيماري هاي ويروسي همين طورزياد هستند مانند آنفولانزاها كه امثال اين ها زياد است .
عامل جنون گاوي كه DNA ناقص است كه جزء ويروس و انگل وباکتري تقسيم بندي نمي شود و اصطلاحا پريون گفته ميشود كه اين هم از طريق دام به انسان منتقل مي شود . عواملي كه اصطلاحا ريکدزيا گفته مي شود مثل تيفوس ، تيفوس شپشي و امثال اين ها مي تواند بين دام و انسان منتقل بشود . همه انواع بيماري هاي اين چنيني كه در انسان تقسيم بندي مي شود به عنوان عوامل بيماري زا اكثرشان اعضا و نمونه هايي را دارند كه قابل انتقال بين انسان و حيوان هستند .منتهي آن چيزهايي كه بيشتر مشكل ساز و شايع تر است در جامعه ما و ما مثال هايي را از آن مي توانيم ياد بكنيم در بيماري هاي انگلي کيست هيدراتيک در رأس آن هست ، خيلي دردسر ساز است . اين انگل مي تواند براي بدن مي تواند گاهي مشكلات حياتي ايجاد كند ، كبد ، طحال ، ريه و اعضاي مهم را مي تواند بگيرد ، در بيماري هاي باكتريايي چيزي كه خيلي در اين منطقه شايع است همين بروسلوز است . گاهي عوارض نا گواري مي تواند بدنبالش داشته باشد .
اكثر بيماري هاي قارچي پوستي سطحي ايجاد مي كنند . بيماري هاي انگلي و ويروسي نيز همين طور . جنون گاوي خوشبختانه در منطقه ما به آن معنا بطور واضح مشخص نشده و شيوعي ندارد و به هرحال اين بيماري مهم است و مي تواند منجر به مرگ انسان شود وبايد كه مواظبش باشيم .
زماني كه بحث پيشگيري مطرح مي شود ما خيلي وقت ها در پيشگيري آن قدر خاطرمان جمع است و مطمئن هستيم به كار پيشگيري مان كه بحث از ريشه کني بيماري مي كنيم ،مثلا آبله تا به حال ريشه كن شده ، فلج اطفال در دنيا نزديك به ريشه كني است ، سرخك و سرخجه را هم مي خواهيم ريشه كن بكنيم و خيلي از بيماري هاي ديگر را .
منتهي از بيماري هاي مشترك يا قابل انتقال بين انسان و حيوان تقريبا در پزشكي خيلي كم صحبت از ريشه كني مي شود . يكي از مشكلات اساسي همين است كه عامل ميكروبي مي تواند در فازهايي در حيوانات حضور داشته باشد و حيوانات هم قابل جمع و جور كردن و واكسن زدن و يا ريشه كن كردن بيماري در آن ها نيست . بنابراين ما در اكثر موارد كه بيماري قابل انتقال بين انسان و حيوان مطرح است در ذهنمان اصلا ريشه كني نيست چون كار بسيار مشكل و محالي است . پس پيشگيري بابت مواردي بايد به كار برود كه اقداماتي بكنيم كه تماسمان را با آن عوامل ميكروبي كمتر بكنيم .البته درست است كه گفته شده اين بيماري ، بيماري هاي شغلي هستند ولي در همه موارد كساني كه شهر نشين هستند و شايد هم در محيط اطرافشان دام نداشته باشند ، با پرنده ها كم و بيش سر و كار دارند ، در رفت و آمد به مناطق روستايي ،پيكنيك ها و مسافرت ها ، تماس هاي اتفاقي با حيوانات مي تواند اتفاق بيفتد برايشان . گزش هاي حيواني ، سگ گرفتگي ،گاز گرفتگي ، موش و .... اين ها مي شود كه اتفاق بيفتد . بنابراين همه بايستي يكسري نكات را رعايت بكنند . در مناطق روستايي اين قضيه حادتر و شديدتر است . يكي از مواردي كه خيلي شايع است و مي تواند خيلي راحت بيماري ها را منتقل بكند مثل تب کنگو کريمه را بحث زايمان دام است . اصولا افرادي كه به مراقبت از دام ها مي پردازند اين را بايستي باور كنند و ياد بگيرند كه در زمان كمك به زايمان دام چون ترشحات زايمان دام مي تواند بسيار آلوده كننده باشد حتما بايستي لباس متفاوتي بپوشند ، ماسك بزنند كه ذرات آلوده وارد سيستم تنفسي نشود ، دستكش بپوشند و حتي كفششان متفاوت باشد كه اين يكي از نكته هاي مهم است .
در مصرف فرآورده هاي دامي ما بايد هميشه به سلامت غذا توجه داشته باشيم ، اگر نياز به پاستوريزه كردن غذا هست مثل شير ، همه فرآورده ها پاستوريزه شود . اگر نياز به طبخ كامل است گوشت بايد كامل پخته شود . اگر از پوست دام استفاده مي شود بايد گندزدايي و ضدعفوني شود . گاهي يك عامل مثل بيماري سياه زخم تا پنجاه سال مي تواند در محيط بيرون زنده بماند و حتي از چربي دام وقتي كه اصطلاحا سفيداب درست مي كنند كه براي تميز كردن در حين استحمام بعضي افراد به كار مي برند ، اين مي تواند در اين پروسه و فرآيند عامل سياه زخم زنده بماند و بعد عامل انتقال به انسان شود .
بحث گاز گرفتگي و سگ گرفتگي از هر كدام از گربه سانان مي تواند هاري را به انسان منتقل كند . هاري بيماري است كه قابل درمان نيست و هر كس به اين مرحله از بيماري برسد از بين خواهد رفت . پيشگيري مهم است كه بحث واكسيناسيون است و امثال اين ها .
ديگر اينكه به بچه ها آموزش دهيم كه سگ ها را تحريك نكنند كه باعث حمله و گازگرفتگي شود . سگ ها را واكسينه بكنيم . براي آن ها قلاده بگذاريم . محيط زندگي ما طوري نباشد كه در نزديكي ما موش زندگي بكند . انبار نكردن فضولات دامي در كنار محل سكونتمان ، اين ها همه مواردي است كه مي تواند قابل انتقال باشد . سالك از بيماري هايي است كه از پشه بين انسان و حيوان منتقل مي شود .از اصلي ترين راه هاي پيشگيري براي اين نوع بيماري اين است كه كه ما طوري زندگي كنيم كه محيطمان رشد و تكثير پشه نباشد كه در اينصورت مي توان از صدها نوع بيماري پيشگيري كرد . يعني محيطمان سالم باشد و فاضلاب به درستي دفع شود ، در اطرافمان آب هاي راكد نداشته باشيم ، انباشت زباله نداشته باشيم . اين ها نكات مهمي است كه در پيشگيري مي تواند كمك بكند .
به نقل از تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید