بيشتر دردها دليل وجود سرطان نيستند. دردهايي که مداوم
هستند و به دلايل نامشخص ايجاد ميشوند حتما بايد تحت بررسي قرار گيرند. در
اين شرايط پزشک سابقه خانوادگي شما را بدقت بررسي ميکند و براساس آن
اطلاعات تصميم بگيرد که چه آزمايشاتي براي شما لازمتر است.
بيشتر دردها دليل وجود سرطان نيستند. دردهايي که مداوم هستند و به دلايل نامشخص ايجاد ميشوند حتما بايد تحت بررسي قرار گيرند. در اين شرايط پزشک سابقه خانوادگي شما را بدقت بررسي ميکند و براساس آن اطلاعات تصميم بگيرد که چه آزمايشاتي براي شما لازمتر است.
در اين ميان برخي معتقدند سرطان بيماري اي است که بيشتر در افراد سالخورده ايجاد ميشود. هرچند بيشتر وقتها حق با آنهاست، اما خيلي از افراد جوان هم به سرطان مبتلا ميشوند. تحقيقات و مطالعات نشان ميدهد خانمها در مقابل چکاپهاي منظم و آزمايشات سرطان نسبت به آقايان حساستر و مراقبتر هستند.
آنها معمولا خيلي بيشتر هم نسبت به نشانه هاي بيماري نگران ميشوند. اما هميشه هم اينطور نيست. براي مثال خانمهاي جوانتر خيلي از علائمي را که ميتواند نشانه سرطان باشد، ناديده ميگيرند. البته خيلي از خانمها از آقايان هم در انکار بيماري ماهرتر هستند. اينها کساني هستند که عمدا علائم و نشانه هاي سرطان را ناديده ميگيرند. البته هميشه هم مساله انکار بيماري نيست. در بعضيها يک باور فرهنگي وجود دارد که تصور ميکنند سرطان بيماري لاعلاج است به همين خاطر لزومي نميبينند که براي درمان مراجعه کنند، در حالي که حرف زدن در مورد مسائل نگرانکننده نبايد باعث واکنش منفي از سوي افراد شود.
نبايد اين حس به افراد القا شود که بايد به دنبال هر نشانه کوچکي باشند. به همين دليل در ادامه ۱۵ مورد از متداولترين علائم سرطان که بايد حتما جدي گرفته شوند را برايتان معرفي ميکنيم که ديگر هر مشکل کوچکي باعث نگراني شما نشود.
1-کاهش وزن بدون دليل:
يلي از خانمها بدشان نميآيد که بدون هيچ سعي و تلاش وزنشان را پايين بياورند. اما کاهش وزن بيدليل (مثلا ۵ کيلو در ماه بدون بالا بردن فعاليت بدني يا رژيم غذايي) حتما بايد مورد چکاپ قرار گيرد. کاهش وزن بيدليل نشانه سرطان است مگر اينکه خلاف آن ثابت شود. همچنين ميتواند نشانه مشکل ديگري مثل پرکاري تيروئيد نيز باشد. پزشکتان بايد آزمايشاتي براي چک کردن وضعيت تيروئيدتان انجام داده و سيتياسکني از بقيه اندامهاي بدن هم تهيه کند. پزشک بايد تکتک احتمالات را بررسي کند.
2-نفخ کردن:
نفخ کردن ميتواند يکي ديگر از علائم سرطان باشد که خيلي از خانمها به آن مبتلا هستند و البته ميتواند نشانه سرطان تخمدان باشد. ساير علائم سرطان تخمدان عبارتند از درد شکم يا لگن، احساس سيري زودرس (حتي وقتي هيچ غذايي نخوردهايد) و مشکلات ادرار. اگر اين نفخ کردن هر روز براي فرد اتفاق بيفتد و براي چند هفته فرد را آزار دهد، حتما بايد با پزشکتان مشورت کنيد. در اين شرايط پزشک آزمايش خون، سيتياسکن و ساير آزمايشات لازم را براي شما انجام ميدهد.
3-تغييرات در سينه:
بيشتر خانمها سعي ميکنند سينه هاي خود را از نظر احتمال وجود غده بررسي کنند. اما اين تنها نشانه براي سرطان سينه نيست. قرمز و ضخيم شدن پوست سينه ميتواند يک نشانه نادر و شديد سرطان سينه باشد، در ضمن سرطان سينه التهابي هم بايد مورد آزمايش قرار گيرد. اگر جوش يا دانهاي روي پوست سينهتان مشاهده کرديد که بيشتر از يک هفته دوام پيدا کرد، حتما بايد به پزشک مراجعه کنيد. همچنين اگر ظاهر نوک سينه هايتان تغيير کرد يا ترشحاتي غيرعادي مشاهده کرديد، به پزشک مراجعه کنيد. در واقع تغيير در وضعيت ظاهر سينه ها، نشانه بسيار نگران کنندهاي است.
4-خونريزي غيرعادي:
خانمهايي که هنوز به يائسگي نرسيدهاند خيليوقتها به خونريزيهاي زودتر از زمان عادت ماهيانه بيتوجهي ميکنند. اما خونريزي بين زمان عادت ماهيانه بخصوص وقتي عادت ماهيانهمنظم است، نياز به آزمايش و بررسي دارد. خونريزي بعد از رسيدن به يائسگي ميتواند نشانه سرطان رحم باشد، بنابراين پزشک بايد بدقت سابقه خانوادگي شما را بررسي و برحسب زمان خونريزي و ساير علائم، آزمايش فراصوت يا بيوپسي برايتان تجويز کند.
5-تغييرات پوستي:
خيلي از ما خالهايمان را بدقت بررسي ميکنيم، چرا که ميدانيم هر نوع تغيير در تعداد و اندازه آنها ميتواند يکي از نشانه هاي سرطان پوست باشد. اما بايد تغيير در رنگدانه پوست را هم جدي بگيريم. همچنين اگر يکدفعه دچار خونريزي يا ورقه ورقه شدن پوست شديد حتما بايد به پزشک متخصص نشان دهيد.
6-بروز مشکل در بلع:
اگر در قورت دادن مشکل داريد، احتمالا رژيم غذاييتان را تغيير دادهايد. پس جويدن چندان برايتان دشوار نيست. احتمالا بيشتر از سوپ، غذاهاي مايع يا محلولهاي پروتئيني استفاده ميکنيد. اما اين مشکل در قورت دادن ميتواند نشانه سرطان gi باشد مثل مري. پزشکتان بايد بدقت سابقه خانوادگي شما را بررسي کرده و آزمايشاتي مثل راديولوژي سينه يا تست gi انجام دهد.
7-وجود خون در مدفوع:
اگر در ادرار يا مدفوعتان خون مشاهده کرديد به هيچ وجه تصور نکنيد که حتما از بواسير باشد، بلکه ميتواند نشانه سرطان روده باشد. پزشک بايد سوالاتي از شما بپرسد و آزمايشاتي مثل کلونوسکوپي برايتان انجام دهد. همچنين بالا آوردن خون موقع سرفه کردن هم بايد بدقت بررسي شود. البته اگر اين اتفاق يکبار بيفتد ممکن است خطر جدي نباشد اما در صورت تکرار حتما بايد به پزشک مراجعه کنيد.
8-درد شکم و افسردگي:
خانمهايي که دچار درد در ناحيه شکم و احساس افسردگي به طور همزمان ميشوند نياز به چکاپ دارند. برخي محققان رابطهبين افسردگي و سرطان لوزالمعده را پيدا کردهاند که هنوز چندان شناخته شده نيست.
9-سوء هاضمه:
بيشتر خانمهايي که حاملگي را تجربه کردهاند انواع و اقسام مشکلات گوارشي که با بالا رفتن وزن برايشان اتفاق افتاده بود را به خاطر دارند. اما بروز مشکلات گوارشي و سوءهاضمه بدون هيچ دليل مشخص ميتواند خطرناک و نشانه زودهنگام سرطان مري، معده يا گلو باشد. بنابراين پزشک بايد سابقه خانوادگي شما را بدقت بررسي کند و قبل از انتخاب آزمايشات لازم براي شما، سوالاتي در مورد سوءهاضمهتان بپرسد.
10-عفونت دهاني:
همه افراد بخصوص سيگاريها بايد بدقت مراقب لکه هاي سفيدي که درون دهان يا روي زبانشان ايجاد ميشوند، باشند. بيشتر اين لکه ها ميتوانند نشانه هاي اوليه نوعي از سرطان باشند که ميتوانند منجر به سرطان دهان شود. از دندانپزشک يا پزشکتان بخواهيد بدقت وضعيت را بررسي کنند و در مورد درمان آن تصميم بگيرند.
11-درد:
با بالا رفتن سن، شکايت افراد از درد بيشتر ميشود، اما درد ميتواند نشانه زودرسي از برخي سرطانها هم باشد، گرچه بيشتر دردها دليل وجود سرطان نيست. دردهايي که مداوم هستند و به دلايل نامشخص ايجاد ميشوند حتما بايد مورد بررسي قرار گيرند. پزشکتان بايد سابقه خانوادگي شما را بدقت بررسي کرده و براساس آن اطلاعات تصميم بگيرد که چه آزمايشاتي براي شما لازمتر است.
12-تغيير در گره هاي لنفاوي:
اگر غده يا برآمدگي روي گره هاي لنفاوي خود در زيربغل يا گردنتان مشاهده کرديد، لازم است با دقت علت ايجاد آن بررسي شود. اگر يکي از گره هاي لنفاويتان بتدريج بزرگتر ميشوند حتما بايد به پزشک مراجعه کنيد. در اين شرايط پزشک شما را معاينه خواهد کرد و دليل بزرگ شدن غده لنفي را بررسي خواهد کرد. همچنين ممکن است برايتان نمونهبرداري از خون (بيوپسي) انجام دهد.
13-تب:
اگر افزايش حرارت بدن و بروز تب در شما به دليل آنفلوآنزا يا ساير بيماريها نيست، ممکن است در صورت تداوم نشانهاي از سرطان باشد. تب معمولا زماني که سرطان از نقطه اصلي خود گسترش پيدا کرده باشد اتفاق ميافتد، اما ميتواند نشانه سرطان خونهم باشد. ساير نشانه هاي سرطان عبارتند از زرد شدن پوست بدن يا تغيير در رنگ مدفوع. پزشک بايد شما را تحت معاينه دقيق فيزيکي قرار دهد و سابقه دارويي شما را بدقت بررسي کند و سپس آزمايشاتي مثل راديولوژي، سيتياسکن، امآرآي و ساير آزمايشات را برايتان انجام دهد.
14-خستگي:
خستگي نيز يکي ديگر از علائم مبهم سرطان است. اين مشکل ميتواند بعد از پيشرفت سرطان اتفاق بيفتد، اما ممکن است ابتداي سرطانهايي مثل لوکمي (سرطان خون) يا برخي سرطانهاي روده هم ايجاد شود.
15-سرفه مداوم:
سرفه معمولا با سرماخوردگي، آنفلوآنزا و حساسيتها همراه است و همچنين ميتواند يکي از عوارض جانبي برخي داروها نيز به حساب آيد. اما سرفه هاي مداوم سرفه هايي که بيش از ۳ تا ۴ هفته به طول انجامد به هيچ وجه نبايد ناديده گرفته شوند. در اين شرايط پزشکتان بايد سابقه خانوادگي شما را بدقت بررسي کند، وضعيت گلو و ريه هايتان را معاينه کرده و آزمايشاتي مثل راديولوژي برايتان انجام دهد.
:: توصيه هاي ضدِ سرطاني:
1-سيگار را ترک کنيد:
کشيدن سيگار نه تنها ميتواند احتمال ابتلا به سرطان ريه را افزايش دهد، بلکه سبب ابتلا به سرطان دهان، کليه و پانکراس (لوزالمعده) نيز ميشود. بنابر اين اگر آماده نيستيد که سيگار را براي هميشه ترک کنيد، حداقل ميزان مصرف خود را کاهش دهيد تا خطر ابتلا به انواع سرطانها کاهش يابد.
2-مصرف غلات را افزايش دهيد:
مصرف ۲ واحد يا بيشتر غلات غني و کامل در طول روز ميتواند تا ۴۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان پانکراس و ۵۰درصد احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. بررسيها همچنين حاکي از اين موضوع است که فيبر موجود در غلات ميتواند از شما دربرابر ابتلا به سرطان کولورکتال حفاظت کند.
3-وزنتان را پايين بياوريد:
ثابت شده که بين اضافه وزن و ابتلا به ۶ نوع سرطان متفاوت از جمله سرطان سينه و کولون (روده) رابطه نزديکي وجود دارد. در ضمن جالب است بدانيد افراد چاقي که به سرطان مبتلا ميشوند، کمتر از سايرين به درمانها جواب ميدهند.
4-ورزش کنيد:
ورزش کردن نه تنها به کنترل وزن، بلکه به پيشگيري از ابتلا به انواع سرطانها هم کمک ميکند، حتي تا حدي ميتواند براي افرادي که نميتوانند سيگارشان را ترک کنند هم مفيد باشد.
مصرف آنتياکسيدانها را افزايش دهيد: مصرف ميوه و سبزيجات نه تنها به کنترل وزن کمک ميکند، بلکه به دليل فيتوکميکالها و آنتياکسيدانهايي که دارند ميتوانند از ابتلاي فرد به سرطان هم پيشگيري کنند.
5-سير بخوريد:
اگرچه مصرف سير و پياز باعث ايجاد بوي بد دهان ميشود، اما تحقيقات نشان ميدهد سبزيجات اين خانواده ميتواند احتمال ابتلا به سرطان مغز استخوان، تخمدان، کليهو… را کاهش دهد.
از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنيد: مواجهه طولاني مدت با نور آفتاب ميتواند احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزايش دهد. برخلاف تصورات عمومي، برنزه کردن چه به روش طبيعي و چه سولاريوم بيخطر نيست. سعي کنيد هر زمان از منزل خارج ميشويد، ضدآفتاب با SPF مناسب استفاده کنيد و اگر براي طولاني مدت بيرون ميمانيد، عرق کرديد يا به شنا رفتيد، هر چند ساعت يکبار کرم خود را تجديد کنيد.
6-تخم مرغ بخوريد:
بررسيهاي اخير پژوهشگران نشان ميدهد مصرف تخممرغ ميتواند از ابتلا به سرطان سينه پيشگيري کند. محققان ميگويند زناني که در هفته ۶ عدد تخممرغ مصرف ميکنند، ۴۴درصد در مقايسه با زناني که ۲ عدد يا مقدار کمتري در هفته تخم مرغ ميخورند، کمتر به سرطان سينه مبتلا ميشوند. دليل اين موضوع نيز وجود مادهاي به نام کولين در زرده تخم مرغ است.
7-ويتامين D مصرف کنيد:
درست است که مصرف اين ويتامين نميتواند از ابتلا به همه سرطانها پيشگيري کند، اما طبق بررسيها ميتواند احتمال ابتلا به سرطان سينه و کولون را کاهش دهد. ويتامين D در نور آفتاب و برخي ماهيهاي چرب وجود دارد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید