به دور از هياهوي سياسي به وجود آمده در مورد سياستهاي داخلي و خارجي جورجبوش که با تلاشهاي رقيبان براي ناکام نشان دادن وي همراه بوده است، رهبران لابي يهوديِ حامي اسرائيل، کار خود در نيويورک را بهطور کاملاً سري براي يافتن گزينه مناسب جهت رئيس جمهوري آينده ايالات متحده آمريکا آغاز نمودهاند؛
شخصي که با ديدگاههاي ماکياوليستي خود و با استفاده از نفوذ و تأثيرگذاري يهوديان در ايالات متحده، بتواند منافع اسرائيل را تأمين نمايد.
شمارش معکوس
فرايند کار در مرکز لابي يهودي جهت تعيين رئيس جمهوري مناسب براي دولت عبري در انتخابات آينده، در روزهاي اخير با شروع شمارش معکوس براي پايان دورة رياست جمهوري جورج بوش در سال 2008، شتاب بيشتري به خود گرفته و نگاهها به سوي نامزدهاي جديد رياست جمهوري که تعداد آنها بيش از حد تصور بوده، منعطف شده است.
مقامات ارشد لابي يهودي، اين مسأله را درک کردهاند که مأموريت آنها در اين انتخابات، بسيار دشوار است و اين امر به علت بيسابقه بودن اين انتخابات از سال 1968 به اين سو بوده است. زيرا برخلاف ساير انتخابات قبلي، در بين نامزدهاي موجود، رئيس جمهوري يا معاون وي ديده نميشود.
حتي در سال 1968، نامزد پيروز يعني «ريچارد نيکسون» معاون «آيزنهاور» رئيس جمهوري سابق آمريکا بود. اين امر نشان ميدهد که اين انتخابات در تمام تاريخ ايالات متحده بيسابقه خواهد بود.
منصب رياست جمهوري آمريکا، در برنامههاي لابي يهودي از جايگاه ويژهاي برخوردار است. چون رئيس جمهوري آمريکا با داشتن تواناييها و اختيارات خاص خود با ساير رؤساي جمهوري جهان فرق ميکند. وي علاوه بر قدرت و سيطره کشور متبوع خود، با نفوذترين رئيس جمهوري دنيا به حساب ميآيد.
با توجه به اين موارد، بيشتر کشورهاي جهان و در رأس آنها اسرائيل، در پي شناختن رئيس جمهوري جديد آمريکا و سياستهاي وي هستند تا جهت رسيدن به منافع سياسي و اقتصادي خود، طريقة تعامل با او را دريابند.
روشي که لابي يهودي براي شناخت بهترين نامزدها جهت پيشبرد منافع اسرائيل اتخاذ کرده است، ايجاد يک هيأت، متشکل از 8 نفر از کارشناسان روابط آمريکا و اسرائيل و سياست خارجي آمريکا است.
وظيفه اين هيأت، شناسايي و معرفي بهترين نامزدها و ارائه رهنمودهاي لازم به يهوديان آمريکا براي انتخابي بهتر است. اين هيأت، ماهيانه گزارشهايي درباره فعاليت تمام نامزدها و گرايشهاي سياسي آنها، سياستهاي آنان در قبال اسرائيل و آيندة اين کشور در خاورميانه منتشر ميکند.
همچنين در اين گزارشها، معادلات سياسي و اقتصادي در ايالات متحده در صورت پيروزي هر کدام از کانديداها، که بر ارائه کمکهاي مالي اين کشور به اسرائيل تأثيرگذار هستند، بررسي ميشود.
کادر آکادميک
بر طبق نوشتههاي روزنامه اسرائيلي «هاآرتص»، اين هيأت 4 شخصيت آکادميک دارد، اما 4 نفر ديگر بايد داراي ويژگيهاي خاصي باشند که داشتن يک منصب مهم در اسرائيل و همچنين سکونت طولانيمدت در ايالات متحده و نزديکي به سياستگذاران آمريکايي، از جمل? اين ويژگيها است.
گزارشهاي ماهيانه منتشر شده توسط اين هيأت، حاوي پرسشهاي متعددي است که بر اساس آنها، يهوديان آمريکا رئيس جمهوري جديد را انتخاب ميکنند. مهمترين اين پرسشها عبارتاند از:
بهترين رئيس جمهوري براي اسرائيل کيست؟ آيا او به دنبال انعقاد معاهدة صلح بين اسرائيل و فلسطينيها خواهد بود؟ يا او رئيس جمهوري است که در اين امر دخالت نميکند و دست اسرائيل را براي پيش گرفتن سياستهاي خود در منطقه خاورميانه بازميگذارد؟ آيا براي اسرائيل بهتر نيست که رئيس جمهوري آينده راه مذاکره اسرائيل با سوريه را باز کند تا در نهايت معاهدة صلحي بين اين دو کشور منعقد شود؟ آيا او به دنبال ساقط کردن نظام «بشار اسد» در سوريه است؟ آيا براي تلآويو بهتر نيست که رئيس جمهوري آينده آمريکا به فکر استقرار دموکراسي در خاورميانه باشد؟ آيا او به دنبال استقرار امنيت در منطقه خاورميانه خواهد بود و سياستهاي واقعگرايانه و غيرايدئولوژيک در پيش خواهد گرفت؟
بيانيه سري
پاسخ به اين سؤالات، ميزان تأثيرگذاري کانديداهاي جديد رياست جمهوري آمريکا بر طبق برنامههاي لابي يهودي را مشخص ميکند و بر اساس آنها شناسايي هويت رئيس جمهوري آينده از طريق برنامههاي هر کانديدا صورت ميگيرد تا در نهايت به انتخاب نامزد برتر از سوي يهوديان آمريکا منجر شود.
لابي يهودي براي جلوگيري از پراکندگي و تشتت آراي يهوديان، قبل از فرا رسيدن انتخابات يک بيانيه سري به تمام مؤسسات و نهادهاي مذهبي يهودي در آمريکا ارسال خواهد کرد که در آن، توضيحاتي در مورد کانديداي مورد علاقة اسرائيل و ويژگيهاي او داده خواهد شد.
دو سال پيش در آستانه انتخابات رياست جمهوري آمريکا در سال 2004، روزنامه اسرائيلي هاآرتص يک نظرسنجي با هدف شناخت رابطه دولتهاي مختلف با حکومت جورج بوش انجام داد. مهمترين نتيجهاي که از اين نظرسنجي به دست آمد، اين بود که اسرائيل بايد در انتخابات از جورج بوش به خاطر کمکهايش به دولت عبري حمايت نمايد.
يک نظرسنجي ديگر از اين قبيل در سالهاي پيش نشان داد که بيل کلينتون، رئيس جمهوري دلخواه اسرائيل نيست. گزارشهاي لابي يهودي نشان ميدهد که اين امر، دلايل زيادي دارد که مهمترين آنها اين بود که در زماني که اسرائيل به دليل مقتضيات زماني در تلاش براي رسيدن به يک معاهدة صلح با فلسطينيها بود، کلينتون محبوبيت بينظيري داشت اما عدم دستيابي به يک معاهدة صلح واقعي و شروع انتفاضة دوم فلسطينيها از اهميت تلاشهاي وي کاست و ديگر رئيس جمهوري دلخواه و مطلوب تلآويو به حساب نميآمد. اين امر باعث شد که لابي يهودي به حمايت از جورج بوش روي آورد.
يک مسأله مبهم
يکي از مسائل مبهمي که لابي يهودي در انتخاب مناسبترين رئيس جمهوري آمريکايي براي اسرائيل با آن روبرو است، مسأله پروندة هستهاي ايران و موضعگيري نامزدهاي رياست جمهوري نسبت به آن است، زيرا خطمشي هر کدام از آنها نسبت به پروندة هستهاي ايران، يکي از عوامل مهم موفقيت يا شکست در انتخابات آينده محسوب ميشود.
استراتژي دلخواه لابي يهودي، حمله نظامي به ايران به منظور جلوگيري از پيشرفت برنامه هستهاي اين کشور، به دليل مورد تهديد قرار گرفتن امنيت دولت عبري توسط اين برنامه است.
اتخاذ اين استراتژي از سوي هر کدام از نامزدها، او را به رئيس جمهوري مورد علاقة لابي يهودي و اسرائيل مبدل مينمايد. با توجه به سکوت کانديداها در مورد اتخاذ چنين سياستي، به دليل ترس از واکنشهاي مخالفتآميز افکار عمومي آمريکا که غوطهور شدن در يک باتلاق ديگر بعد از عراق را نميپذيرند، به نظر ميرسد که عليرغم اهميت فراوان اين موضوع جهت انتخاب رئيس جمهوري مناسب توسط لابي يهودي و اسرائيل، اين قضيه همچنان لاينحل باقي بماند.
بر طبق شاخصهاي اوليه و اطلاعات جمعآوري شده توسط هيأت هشت نفره لابي يهودي، تاکنون «رودولف جولياني» شهردار سابق نيويورک در صدر شخصيتهايي قرار گرفته است که اسرائيل وي را براي منصب رياست جمهوري آمريکا مناسب ميبيند.
در انتخاب جولياني، همه سياستمداران يهودي اعم از چپگرايان، راستگرايان، دموکراتها، جمهوريخواهان، موافقان جنگ عليه عراق و مخالفان اين جنگ اتفاق نظر دارند اما با اين وجود، اين قضيه را نميتوان تمام شده انگاشت، چون جولياني تاکنون به طور رسمي ورود خود به عرصه انتخابات رياست جمهوري را اعلام نکرده است.
علاوه بر اين، انتخاب وي به عنوان نامزد اصلي جمهوريخواهان را نميتوان تضمين شده دانست و در اين مورد، جاي ترديد وجود دارد.
شاخصهاي مثبت
در گزارشهاي لابي يهودي، «الگور» نامزد دموکراتها به شاخصهاي مثبتي دست پيدا کرده است، اما شانس او جهت رسيدن به رئيس جمهوري دلخواه اسرائيل، کمتر از جولياني است. عملکرد الگور در زمان تصدي معاونت بيل کلينتون، او را از نظر يهوديها واجد شرايط مناسبي کرده است.
اما مقامات ارشد لابي يهودي، بيم دارند که در برهه زماني باقي مانده به انتخابات، گرايشهاي سياسي الگور، تحت تأثير تحولات بينالمللي تغيير پيدا کند. بعد از الگور، «پراگاوبما» چهره تازه مطرح شدة دموکراتها است.
وي يک سناتور جوان و سياهپوست است که همه از او به عنوان رهبر آينده حزب دموکرات ياد ميکنند. وي با بهرهمندي از قدرت کاريزماتيک فراوان، همه را شيفته خود کرده است. بر طبق نوشتههاي «نشنال ژورنال»، اوبما که مغز سياسي حزب دموکرات به حساب ميآيد، يکي از حاميان اصلي اسرائيل است و موضعگيريهاي او در حمايت از سياستهاي اسرائيل در خاورميانه براي همه شناخته شده است.
وي همچنين به اسرائيل سفر کرده و يک سخنراني معروف هم در مرکز لابي يهودي در نيويورک ايراد نموده است. با اين وجود، هيأت هشت نفره لابي يهودي، روي رئيس جمهوري شدن اوبما حساب چنداني باز نکرده است.
يک سوم آرا
بعد از اين اشخاص، سناتور «جان مککين» قرار ميگيرد که براي معرفي شدن به عنوان نامزد اصلي جمهوريخواهان، طرفداران زيادي در اين حزب دارد. مقامات لابي يهودي هم، شانس زيادي براي وي در انتخابات آينده قائل هستند.
اين گمانهزنيها هنگامي قوت گرفت که مککين در انتخابات مجلس سنا يک ميليون رأي از ايالت آيوا که جمعيت آن به سه ميليون نفر ميرسد به دست آورد؛ يعني چيزي در حدود يک سوم آراي اين ايالت. هيچ کدام از نامزدها در هيچيک از ايالتها نتوانستند چنين موفقيتي را کسب کنند.
همان طور که جان مککين در نظرسنجيهاي جمهوريخواهان، صدر جدول را به خود اختصاص داده است، هيلاري کلينتون (همسر بيل کلينتون رئيس جمهوري سابق ايالات متحده) براي معرفي شدن به عنوان نامزد اصلي دموکراتها بيشترين شانس را داراست.
اين در حالي است که وي تاکنون بهطور رسمي، ورود خود به ميدان رقابت را اعلام نکرده است. اما شواهد نشان ميدهد که وي با توجه به امتيازات و شرايط مناسبي که براي خود مهيا ميبيند، بيميل نيست که به عنوان اولين رئيس جمهوري زن تاريخ ايالات متحده آمريکا شناخته شود.
هيلاري کلينتون، شرايطي مشابه جان مککين دارد و مانند وي سياستمداري معروف و محبوب در آمريکا به حساب ميآيد. بهطوري که ميزان محبوبيت وي کمتر از «وينيوت گينگريچ» چهره برتر جمهوريخواهان در مجلس نمايندگان در سال 1994 و الگور قهرمان تراژديک انتخابات سال 2000 نيست.
همچنان از لحاظ شهرت به پاي کاندوليزا رايس وزير خارجه کنوني آمريکا نميرسد. رايس هميشه اعلام کرده است که در انتخابات آتي رياست جمهوري شرکت نخواهد کرد، اما نزديکان وي تأکيد ميکنند که او به زودي، نظر خود را تغيير خواهد داد، بهويژه اين که جورج بوش در پي قانع کردن رايس جهت شرکت در انتخابات و رسيدن به جانشيني اوست.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید