شايد تا به حال شنيده باشيد که در بسياري از افراد با سپري شدن ماه هاي فصل زمستان و آغاز فصل بهار تغييراتي ناگهاني ايجاد مي شود که اغلب با بهبود وضعيت روحي - رواني آن ها و همچنين افزايش قواي بدني همراه است؛ اين تغييرات اغلب منجر به افزايش خون رساني به پوست صورت و در نتيجه برافروخته شدن صورت، افزايش شدت ضربان قلب، کاهش اشتها، بي قراري و خيالبافي خواهد شد که به عنوان بيماري تب بهاره از آن نام برده ميشود.
ساعت زيستي بدن پستانداران از طريق هيپوتالاموس تنظيم ميشود. اين قسمت از مغز به کمک شبکيه ي چشم نسبت به وجود روشنايي در محيط اطراف فرد آگاهي پيدا مي کند و اطلاعاتي را درباره طول روز به غده صنوبري ارسال مي نمايد.
غده صنوبري که در قشر مخ قرار دارد ترشح ملاتونين، که از آن به عنوان هورمون خواب نيز نام برده شده است، را تحت کنترل قرار ميدهد.ترشح هورمون ملاتونين تنها در هنگام تاريکي محيط امکان پذير است و به همين علت مدت زمان ترشح اين هورمون در بدن با تغيير مدت زمان تاريکي هوا و کاهش طول روز در فصل زمستان افزايش خواهد يافت.
با توجه به اين موضوع شايد بتوان گفت که افزايش انرژي افراد در فصل بهار مي تواند ناشي از کاهش ترشح اين هورمون در بدن باشد.علاوه بر انسانها، در بيشتر حيوانات و گياهان نيز تغييرات فصلي با تغييرات رفتاري و فيزيولوژيکي همراه است.
هر چه مدت زماني که افراد در فصل بهار در خارج از خانه و در هواي آزاد و مجاورت نور خورشيد سپري مي کنند بيشتر باشد از نظر روحي در شرايط بهتري خواهند بود.
با افزايش تدريجي دما و به اوج رسيدن گرماي هوا در روزهاي تابستان، شدت تغييرات روحي رواني و رفتاري ايجاد شده در افراد نيز به مراتب کاهش خواهد يافت.
اگر چه هورمون ملاتونين همانند عقربه هاي يک ساعت زيستي عمل مي کند که نميتوان آن را به عنوان تغيير اصلي در نظر گرفت اما شايد بتوان آن را آسان ترين راهکار براي توجيه اين تغييرات دانست.
عدهاي بر اين باور هستند که اختلالات روحي رواني فصلي که به ويژه در فصل زمستان با افزايش افسردگي در جوامع انساني همراه است ميتواند ناشي از تاخير زماني ايجاد شده در طلوع آفتاب باشد که به تدريج با آغاز فصل بهار از شدت آن کاسته مي شود.
اگر چه علت افزايش انرژي جسماني افراد در فصل بهار موضوعي است که هنوز پاسخ علمي قابل قبولي براي آن يافت نشده است، اما از آن جايي که اختلالات روحي رواني فصلي موضوعي است که از نظر علمي مورد تاييد قرار گرفته است، مي توان گفت تب بهاره نيز اختلالاتي است که قدم فراتر از افسانه هاي علمي تخيلي گذاشته و به مرزهاي حقيقت رسيده است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید