بسياري از افراد نمي دانند چه موقع دندان شان پوسيده است و چه موقع دچار تغيير رنگ شده است؟ چه موقع روکش نياز دارد و چه موقع بايد ترميم شود؟ در اين يادداشت به شما کمک ميکنيم...
يکي از مهمترين دلايل تغيير رنگ دندان پوسيدگي است. پوسيدگي، فرآيندي است که در طي آن بر اثر متابوليسم ميکروبها روي برخي مواد قندي، اسيدهايي توليد ميشود که املاح معدني و سپس بافت آلي نسج دندان را تخريب ميكند و نسج طبيعي و سخت دندان به بافتي نرم و ضعيف تبديل ميشود بهطوري که ممکن است با يک فشار اندك و جويدن معمول، دندان شکسته و در آن حفره ايجاد شود.
اين فرآيند اغلب به تدريج اتفاق ميافتد و زمانبر است. از آنجا که مواد رنگي همواره در محيط دهان وجود دارند، (فعاليت ميکروبهاي رنگزا و خوردن مواد رنگي مثل چاي، نوشابه، ميوه ها و....) مولکولهاي آنها در اين نسج نرم نفوذ ميكنند و باعث تغيير رنگ دندان ميشوند. در موارد نادر، به خصوص در سنين کودکي و نوجواني، گاهي سرعت پيشرفت پوسيدگي به حدي است که زمان کافي براي رسوب مواد رنگي وجود ندارد و رنگ پوسيدگي با دندان تفاوتي نخواهد داشت بنابراين بهترين روش تشخيص پوسيدگي، تشخيص تغيير قوام دندان با معاينه کلينيکي و راديوگرافي بهوسيله دندانپزشک است.
تغيير رنگ دندانهر تغيير رنگي در دندان نشاندهنده وجود پوسيدگي نيست و عوامل مختلفي ميتوانند باعث تغيير رنگ دندانها شوند. بسياري از اين عوامل كه باعث رسوب رنگ روي دندان ميشوند، با سايش و تميز کردن سطحي کنده خواهند شد. به اين تغيير رنگها، «تغيير رنگهاي خارجي» ميگويند. عوامل ديگر كه در نسج دندان نفوذ ميکنند و با سايش و تميز کردن سطحي برطرف نميشوند، «تغيير رنگهاي داخلي» ناميده ميشوند. برخي عوامل تغيير رنگهاي خارجي عبارتند از:
• مواد غذايي و نوشيدنيهايي مانند چاي، قهوه، کاکائو و نوشابه هاي رنگي كه ميتوانند تغيير رنگهاي منتشر زرد، قهوهاي و حتي نارنجي ايجاد کنند.
• مواد غذايي با رنگهاي سنگين مانند ميوه هاي پررنگ مانند آلبالو،شاتوت، انار و... يا مصرف زياد سس سويا.
• دخانيات و تنباکو و بهداشت ضعيف تغيير رنگهاي قهوهاي روشن تا سياه ايجاد ميکند و هرچه بهداشت ضعيفتر باشد، رسوب مواد رنگي بيشتر است.
• تغيير رنگ در اثر بهداشت ضعيف بهدليل فعاليت ميکروبهاي رنگزا و رسوب مواد رنگي موجود در غذاها روي پلاک دنداني
• مصرف قطره آهن در بچه ها و دهانشويه کلرهگزيدين
بعد از علل خارجي تغيير رنگ دندان، ميرسيم به برخي عوامل تغيير رنگهاي داخلي که عبارتند از:
• فلورايد: اين عنصر اگر در دوران تشکيل دندانها به حد کافي مصرف شود، ميتواند بسيار مفيد باشد و باعث افزايش مقاومت دندانها به پوسيدگي شود، ولي اگر ميزان مصرف آن بيش از حد شود (مانند مناطقي که فلورايد آب آنها از حد مجاز بالاتر است)، اصطلاحا در دندان ايجاد فلوروزيس ميکند که به شکل تغيير رنگهاي سفيد گچي تا قهوهاي ديده ميشود.
• داروهايي مانند تتراسيکلين و همخانواده هاي آن: در دوران كودكي باعث تغيير رنگهاي نارنجي تا خاکستري در دندانهاي دايم خواهد شد.
• برخي بيماريهاي ژنتيک
• افزايش سن: يکي ديگر از عوامل تغيير رنگ دندانهاست يکي بهدليل افزايش ضخامت عاج و دوم بهدليل بهوجود آمدن ترکهاي ريز در سطح دندان و نفوذ رنگهاي خوراکي به داخل اين ترکها
• ضربه به دندان: اگر منجر به مرگ پالپ آن شود، به مرور باعث تغيير رنگ از زرد به قهوهاي خواهد شد.
• ترميمهاي قديمي: به خصوص انواع فلزي بهدليل نفوذ املاح فلزي به داخل نسج دندان ميتوانند تغيير رنگهايي در بافت دندان در مجاور ترميم قديمي ايجاد کنند که گاهي با پوسيدگي اشتباه ميشود.
برخي لکه هاي سفيد روي دندان بر اثر حل شدن مواد آهکي نسج دندان ايجاد ميشوند که در واقع همان آغاز روند پوسيدگي است و با اصلاح تغذيه و بهداشت ميتواند دوباره آهکي شود. اگر اين آهکي شدن مجدد همراه با جذب رنگدانه انجام شود، باعث تغيير رنگ در آن ناحيه خواهد شد.
بيشتر تغيير رنگها به درمان خاصي نياز ندارند مگر آنکه از نظر زيبايي براي بيمار مشکل ايجاد کنند که در اين صورت دندانپزشک با سنجيدن شرايط، درمان مناسب را انتخاب خواهد كرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید