انواع گوشت و واحد مصرف
اين گروه شامل گوشت هاي قرمز (گوسفند و گوساله) ,گوشت هاي سفيد (مرغ، ماهي و پرندگان) امعا و احشا (جگر، دل، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ، حبوبات (نخود، لوبيا، عدس، باقلا، لپه، و ماش، سوياو ...) و مغزدانه ها (گردو، بادام، فندق، پسته و انواع تخمه و...) مي شود.
هر واحد از اين گروه برابر است با 60 گرم گوشت لخم پخته (دو قطعه خورشتي) يا يک عدد تخم مرغ يا نصف ليوان حبوبات پخته , نصف تا 4/3 ليوان انواع مغزها (گردو، فندق، بادام، پسته و تخمه يا 2 قاشق غذاخوري کره بادام زميني مقدار مصرف توصيه شده :
براي افراد بزرگسال و سالم مصرف روزانه 3-2 واحد از اين گروه توصيه مي شود.
اهميت مصرف گروه گوشت و مواد مغذي موجود در آن:
-گوشت گاو، مرغ، ماهي، لوبياهاي خشک، نخود، تخم مرغ، مغزها و دانه ها مواد مغذي بسياري دارند. اين مواد مغذي شامل پروتئين، ويتامين هاي گروه B )نياسين، تيامين، ريبوفلاوين) و B6ويتامينE، آهن و روي و منيزيم مي باشند.
پروتئين ها به عنوان اجزاي سازنده استخوان، ماهيچه، غضروف، پوست و خون عمل مي کنند. آنها هم چنين به عنوان واحد هاي سازنده آنزيم ها، هورمون ها و ويتامين ها عمل مي کنند.
-پروتئينها يکي از سه گروه مواد مغذي توليد کننده انرژي هستند.(دو گروه ديگر کربوهيدرات ها و چربي ها هستند(
-ويتامين هاي گروه B که در اين گروه يافت مي شوند اعمال گوناگوني را در بدن انجام مي دهند و به آزاد سازي انرژي کمک مي کنند و نقش حياتي در عملکرد سيستم اعصاب دارند. هم چنين در شکل دهي سلول هاي قرمز خون و ساختن بافت ها و عملکرد اعصاب مشارکت دارند.
-ويتامين E يک آنتي اکسيدان است که در حفاظت ويتامينA و اسيدهاي چرب نقش ضروري دارند.
-آهن در حمل اکسيژن خون استفاده مي شود. تعداد بسياري از دختران نوجوان و زناني که در سنين باروري هستند کم خوني فقر آهن دارند. اين افراد بايد غذاهاي غني از آهن هم( گوشت ها) را مصرف کرده و يا ديگر منابع آهن غير هم را به همراه غذاهاي غني از ويتامين C که جذب آهن غيرهم را بالا مي برد ميل کنند.
-منيزيم در ساختن استخوان ها و آزاد سازي انرژي از ماهيچه ها استفاده مي شود.
-روي براي واکنش هاي بيوشيميايي لازم بوده و به عملکرد مناسب سيستم ايمني کمک مي نمايد.
نکاتي که در هنگام انتخاب بايد مد نظر بگيريد:
-گوشت و مرغ لخم يا کم چرب را انتخاب نماييد.
-آبزيان منبع خوبي از اسيد هاي چرب امگا3 هستند . حداقل هفته اي 2 مرتبه از آن ها استفاده کنيد.
-جگر و گوشت ديگر اندام ها غني از کلسترول هستند. زرده تخم مرغ هم چنين داراي مقدار زيادي کلسترول مي باشد اما سفيده آن بدون کلسترول است.مصرف تخم مرغ را به حداکثر 4-3 بار درهفته محدود کنيد.
-به فرآورده هاي گوشتي مثل سوسيس، کالباس و همبرگر مقادير زيادي نمک و نگهدارنده افزوده مي شود مصرف اين غذاها را به حداکثر هفته اي 1 بار کاهش دهيد .
-دانه هاي آفتابگردان، بادام،فندق غني ترين منبع ويتامين E در اين گروه مي باشند. براي دريافت مقدار توصيه شده ي روزانه ويتامين E بيشتر از مغزدانه ها و دانه هاي روغني مصرف نماييد.
مضرات مصرف زياد گوشت :
-رژيم هاي غني از چربي هاي اشباع ,سطح کلسترول بد را در خون بالا مي برند.
کلسترول بد، LDL )ليپوپروتئين با چگالي پايين) ناميده مي شود. کلسترولLDL بالا، خطر بيماري هاي عروق کرونري قلب را افزايش مي دهد. تعدادي از غذاهاي موجود در اين گروه از لحاظ چربي هاي اشباع در سطوح بالايي قرار دارند که شامل قسمتهاي چرب گوشت گاو، بره و سوسيس معمولي، هات داگ، بيکن , گوشت امحا و احشا و تعدادي از فراورده هاي گوشتي مثل کالباس وبرخي پرندگان مانند اردک و تخم مرغ مي باشند.
براي حفظ مقدار کلسترول در سطح مناسب مقدار دريافت اين غذاها را کاهش دهيد.
-معمولا با دريافت بالاي چربي ها کالري دريافتي نيز بالاتر از حد نياز خواهد بود.
چرا مصرف ماهي، مغزدانه ها و دانه ها مهم است؟
با اين که موارد متنوعي براي انتخاب در اين گروه وجود دارد ولي مردم بيشتر گوشت و مرغ را ترجيح مي دهند. مصرف متنوع از غذاهاي اين گروه مثل ماهي ها، مغزها و دانه ها مي تواند دريافت اسيدهاي چرب تک اشباع (MUFAها) و اسيدهاي چرب چند غيراشباعPUFA)ها) را افزايش دهد. بيشتر چربي ها در برنامه غذايي بايد از MUFAها و PUFAها تأمين شود. بخشي از PUFA ها براي سلامتي ضروري اند . يعني بدن نمي تواند آنها را از ديگر چربي ها بسازد.
بعضي ماهي ها (مثل سالمون، قزل آلا و شاه ماهي) نوعي PUFA را که اسيدهاي چرب امگا 3 ناميده مي شوند را به مقدار فراوان دارند. معمولا اسيدهاي چرب امگا3 در ماهي ها به صورت EPA و DHA هستند. شواهدي وجود دارد که حاکي از آن است مصرف ماهي هاي غني از EPA وDHAخطر مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلب و عروق را کاهش دهد.)EPA ايکوزاپنتانوئيک اسيد و DHA دکوزاهگزانوئيک اسيد است(
برخي از مغزها و دانه ها (مانند بادام و گردو) منابع اسيدهاي چرب ضروري هستند و برخي (مانند تخم آفتابگردان، بادام و فندق) منابع خوب ويتامين E هستند.
اين گروه براي رشد، خونسازي و سلامت دستگاه عصبي لازم است.
نکات مهم در استفاده از گروه گوشت، حبوبات، تخممرغ و مغزها
-پيش از پخت گوشت قرمز چربيهايي را که به چشم مي خورد، جدا کنيد.
-قبل از طبخ گوشت مرغ، پوست آن را جدا کنيد، پوست مرغ چربي فراواني دارد.
-تا حد امکان از سرخ کردن گوشت خودداري کنيد.
-چربي و کلسترول مغز، زبان و کله پاچه بالا است. در مصرف اين گونه مواد غذايي افراط نکنيد.
-اگر بخواهيد گوشت يخ زده را آب پز کنيد بايد بلافاصله بعد از خارج کردن از فريزر آن را بپزيد. اگر به هر دليلي مي خواهيد گوشت از حالت يخ زده خارج شود، آن را 24 ساعت قبل از طبخ از فريزر خارج کرده و در يخچال بگذاريد.
- استفاده از پودر سويا در تهيه کوکو , کتلت , شامي و ... مفيد است.
-بهتر است بيشتر از گوشت هاي سفيد مانند مرغ و ماهي به جاي گوشت قرمز استفاده کنيد.
-کلسترول زرده تخم مرغ زياد است. بهتر است بزرگسالان در هفته بيشتر از سه عدد تخم مرغ چه تنها و چه در کوکو، املت و... نخورند.
-مصرف حبوبات به علت دارا بودن فيبر و پروتيين بالا، توصيه مي شود.
-انواع مغزها (گردو، فندوق، بادام و پسته) ميان وعده هاي مناسب براي تامين پروتيين، انرژي و برخي از مواد مغذي مانند آهن هستند.
انتخاب هاي گياه خواران از گروه گوشت و حبوبات:
- گياهخواران در صورتي که مواد غذايي متنوع و با مقادير کافي از اين گروه انتخاب كنند،مي توانند پروتئين كافي از گروه گوشت و حبوبات به دست آورند.
- منابع پروتئيني از گروه گوشت و حبوبات كه مناسب گياهخوران باشد شامل تخم مرغ (براي گياهخواراني كه از تخم مرغ استفاده مي كنند)، حبوبات، مغزدانه ها، كره حاصل از مغزدانه ها، انواع نخودها و محصولات سويا مي باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید