شش ماه پس از كشت و تكثير فيبروبلاست و تزريق آن براي درمان چين و چروك، تا كنون دوازده بيمار اين عمل را موفقيت آميز انجام داده اند و پس از بررسي در كميته اخلاق پزشكي و پژوهش هاي باليني، مراحل اجرا و نتايج آن مورد تاييد قرار گرفته و امكان انجام آن در مورد بيماران فراهم شده است.
براي انجام اين عمل ابتدا تكه كوچكي (حدود 3 ميلي متر مربع) از پوست پشت گوش بيمار برداشته شده و براي جدا كردن فيبروبلاست بافت و كشت و تكثير آنها به پژوهشكده رويان فرستاده مي شود. پس از حدود سه هفته سلول ها با حجمي معادل 20 ميليون عدد در ميلي متر آماده تزريق مي باشند.
اخبار جديد حاكي از موفقيت اخير محققان "مركز تحقيقات پوست و سالك پژوهشكده ي رويان" در ابداع روش جديد درمان چين و چروك صورت است. دكتر محمد علي نيلفروش زاده (متخصص پوست و مو و فلوشيپ جراحي پوست، ليزر و پيوند مو از انگلستان و كانادا) رئيس اين مركز است كه به عنوان MEDICAL FACULTY در كنگره بين المللي سالانه ESHRS اروپا در سال 2003 لندن و سال 2003 برلين انتخاب شده و متد جديد جراحي پيوند مو را تحت عنوان" نيلفروش متد " در سال 2005 كنگره سالانه استراليا مطرح كرده است.
پاسخگوي سئوالات زير آقاي دکتر محمد علي نيلفروش زاده مي باشد.
* با توجه به اين كه شما با همكاري پژوهشكده رويان موفق به تزريق سلول هاي فيبروبلاست جهت رفع چين و چروك صورت شده ايد، سابقه ي انجام اين كار در دنيا و نيز عملكرد سلول هاي فيبروبلاست را تشريح كنيد.
سلول هاي فيبروبلاست يكي از سلول هاي مهم بافت پوستي بوده و عمل اصلي آن ساخت رشته هاي كلاژنمي باشد. اين رشته هاي پروتئيني ساختمان اصلي ظاهر و نيز قوام و كشساني پوست را تشكيل مي دهند.
با گذشت زمان از ميزان توليد رشته هاي پروتئيني کلاژن كاسته مي شود و ظاهر جوان چهره از بين مي رود.
ايران يكي از كشورهاي پيشرو در اين زمينه است و ما توانسته ايم با همكاري پژوهشكده رويان اين عمل را براي اولين بار در ايران انجام دهيم.
* اين روش داراي چه مراحلي است و چگونه انجام مي شود؟
براي انجام اين عمل ابتدا تكه كوچكي (حدود 3 ميلي متر مربع) از پوست پشت گوش بيمار برداشته شده و براي جدا كردن فيبروبلاست بافت و كشت و تكثير آنها به پژوهشكده رويان فرستاده مي شود. پس از حدود سه هفته سلول ها با حجمي معادل 20 ميليون عدد در ميلي متر آماده تزريق مي باشند.
* هم اكنون از چه روش هايي جهت پُر سازي بافت و رفع چين و چروك پوست استفاده مي شود و مزايا يا معايب احتمالي هر كدام از اين روش ها كدامند؟
جست و جو براي يافتن يك روش درماني مناسب جهت از بين بردن چين و چروك و جوشگاه هاي ناشي از جوش و نقايص پوستي همواره يكي از مباحث مورد علاقه ي پژوهشگران و پزشكان متخصص پوست و جراحان زيبايي بوده است. در اين زمينه استفاده از مواد پُركننده (FILLER AGENTS) به عنوان يك روش درماني از گذشته يدور پيشنهاد شده و تا كنون مواد مختلفي براي پُر كردن چروك هاي صورت و نيز جوشگاه هاي فرو رفته و باقيمانده از جوش و محل زخم ها مورد بررسي و مطالعه قرار گرفته است. چنانكه در قرن گذشته پارافين به عنوان يك پُر كننده براي انجام اين كار پيشنهاد شد كه خيلي زود ناكارآمدي و عدم پذيرش اين ماده از طرف بدن اثبات گرديد. به طور كلي مواد پُر كننده را مي توان به 3 دسته تقسيم كرد:
1- مواد صناعي
2- مواد با منشا حيواني
3- مواد با منشا انساني
از مواد صناعي مي توان به شكلي از سيليكون مايع پالايش شده اشاره كرد كه در سال 1960 معرفي شد و تا 30 سال پس در آن تاريخ مورد استفاده قرار گرفت. اما مشكلات متعدد از جمله بروز واكنش هاي حساسيتي باعث توقف استفاده از آن شد.
يك ماده صناعي ديگراسيد پلي لاكتيك (POLY-L-LACTIC ACID) يا PLA است كه يك پليمر صناعي استريل و زيست سازگار مي باشد. تزريق اين ماده در درم عمقي باعث مي شود فرآيند سنتز كلاژن توسط ميكروذرات اين پليمر تحريك شود.
از مواد پُر كننده ي چين و چروک با منشا انساني مي توان چربي، كلاژن خود فرد و در آخر تزريق فيبروبلاست كشت داده خويش سازگار(اتولوگ) را نام برد.
تزريق چربي مستلزم انجام جراحي و استخراج بافت چربي از محل هايي مانند شكم است و دوام آن نيز چند ماه بيشتر نيست.
كلاژن خويش سازگار نيز از پوست خود بيمار گرفته مي شود. در اين روش از پوستي كه در جراحي هاي زيبايي برداشته مي شود، كلاژن استخراج مي گردد و براي به دست آوردن 1 ميلي ليتر محلول حاوي كلاژن 5 درصد، حدود 2 اينچ مربع از پوست مورد نياز است.
يك ماده پراستفاده ديگراسيد هيالورونيك است كه يك ماده طبيعي بوده و توانايي ترميم چروك ها و نقايص متوسط تا شديد را دارد. اسيد هيالورونيك در همه بافت هاي انسان و حيوان يافت شده و زيست سازگار است.اين اسيد نقش مهمي در حجم دادن به پوست، شكل دادن به چشم ها و كشساني مفاصل بازي مي كند. با افزايش سن در انسان سلول ها به تدريج توانايي ساخت اين ماده را از دست مي دهند.
در مورد معايب اين راهكار درماني مي توان به انتظار نسبتا طولاني براي بروز آثار درماني اشاره كرد، زيرا ظهور نتايج منوط به گذشت زمان و انجام كلاژن سازي در بافت است. البته در كشورهاي ديگر گران بودن اين روش يكي از معايب آن به حساب مي آيد.
* غير از سلول هاي فيبروبلاست، آيا طرح هاي ديگري در زمينه سلول هاي درماني در دست اجرا داريد؟
بله. كشت و تكثير سلول هاي ملانوسيت يا سلول هاي رنگدانه پوست جهت بيماران مبتلا به لك و پيس يا ويتيليگو و كشت و تكثير سلول هاي كراتينوسيت براي كاشت در محل جوشگاه هاي باقيمانده از سوختگي از طرح هاي ديگري است كه در "مركز تحقيقات بيماري هاي پوست و سالک" در دست اجراست و نتايج آن در آينده اعلام خواهد شد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید