پيري پوست معمولاً به علت گذر زمان و افزايش سن به وجود مي آيد. البته كمابيش ديده ميشود كه افراد با سن تقويمي مشابه، جوان تر يا پيرتر از ديگري به نظر مي رسند. عوامل ارثي در اين زمينه نقش مهمي دارند، در عين حال عوامل محيطي را نيز در ايجاد پيري پوست نبايد ناديده گرفت. سردسته اين عوامل تابش خورشيد است. اين نوع پيري پوست در قسمت هايي از پوست بدن كه بيشتر با عوامل خارجي در تماس اند، بارزتر است. از ديگر عوامل محيطي مي توان باد، سرماي شديد، خشكي شديد و آلودگي هوا را نام برد.
در اين نوشتار به روش هاي پيشگيري از پيري پوست كه در واقع روند اين عارضه را كُند ميكنند اشاره شده است.
1ـ پرهيز از نور خورشيد
قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب به مدت طولاني، باعث مي شود الياف الاستين(ELASTINE) پوست تخريب شود، لكههاي قهوهاي رنگ در آن به وجود آيد و در نهايت احتمال بروز انواع بدخيمي در پوست افزايش يابد. بهترين راه پرهيز از نور خورشيد استفاده از لباس هاي نخي روشن، كلاه لبه دار و عينك آفتابي است. عينك آفتابي علاوه بر محافظت از چشم ها موجب مي شود كه جمع شدن غيرارادي چشم ها در پي تماس با نور شديد حذف شود و در نتيجه از ايجاد و عميق شدن چين و چروك هاي پنجه غازي در طرفين چشم جلوگيري گردد. استفاده از ضدآفتاب هاي مناسب نيز آسيب آفتاب را به حداقل مي رساند.
كم كردن حالات چهره به خصوص موقع صحبت كردن، خشم و خنديدن موجب مي شود كه چين و چروك ناشي از حركات عضلات صورت كم شود.
2ـ پرهيز از سيگار كشيدن
سيگار علاوه بر وارد آوردن آسيب هاي جبران ناپذير به ريه، قلب، مغز و ساير اعضاي بدن، به پوست نيز صدمه ميزند. نيكوتين موجود در سيگار با ايجاد انقباض در عروق پوست، تغذيه پوست را مختل مي كند. تماس مستقيم پوست با مواد سمي موجود در سيگار هم به اين عضو آسيب مي رساند. به علاوه، عبور و جذب اين مواد از خلال پوست به الياف كلاژن و الاستين كه شادابي و قوام خوب پوست را تضمين مي كنند، لطمه مي زند؛ همچنين قرار داشتن در معرض دود سيگار باعث تحريك چشم ها و جمع شدن غيرارادي آنها مي شود. اين عمل بروز چين و چروك هاي پنجه غازي در طرفين چشم ها را تشديد مي كند. تمام اين تغييرات باعث مي شود فرد سيگاري چهرهاي رنگ پريده يا به رنگ زرد متمايل به خاكستري داشته باشد و چين و چروك هاي عميق در اطراف دهان و چشم وي به وجود آيد. دندان ها و ناخن انگشتان اين افراد هم به رنگ زرد تيره در مي آيد. به علاوه، روندهاي ترميمي پوست به خصوص پس از اعمال جراحي اي مثل پيلينگ (لايه برداري شيميايي (PEELING / و فيس ليفت (FACE LIFT) در اشخاص سيگاري بسيار كند است. به همين دليل اين گونه اقدامات درماني براي رفع چين و چروك صورت در اين افراد عوارض بسيار زيادي دارد. در سال 1992در ژورنال اپيدميولوژي آمريكا سؤالي مطرح شد مبني بر اين كه آيا سيگار كشيدن باعث مي شود فرد سيگاري زشت و پير به نظر برسد؟ در نهايت پاسخ اين بود: بله!
3ـ پرهيز از كشش هاي غير ضروري در پوست
نتيجهِ وارد آوردن كشش زياد به پوست به خصوص اگر تدريجي و مكرر باشد اين است كه سطح آن گسترش مي يابد و پوست اضافه به صورت شل، آويزان و چين خورده درخواهد آمد. از حركات و حالات اغراق شدهِ صورت بايد پرهيز كرد. ورزش دادن شديد عضلات چهره ممكن است با ايجاد كشش غيرضروري باعث كشيدگي و گسترش سطح پوست شود. در واقع شايد اين فقط يك افسانه باشد كه اين نوعورزش دادن پوست صورت مفيد است.
عين اين مطلب در مورد تغييرات ناگهاني وزن صادق است. افزايش شديد وزن با تجمع مقدار زيادي چربي در زير پوست همراه است. اين مسئله به نوبه خود باعث كشيدگي پوست روي يك لايه ضخيم چربي زير پوستي مي شود. با كاهش ناگهاني وزن، پوستي كه قبلاً كشيده شده بود، شل و آويزان و دچار چين و چروك مي گردد. بنابراين تعادل در رژيم غذايي را بايد رعايت كرد تا از تغييرات ناگهاني وزن جلوگيري شود. با همين منطق، خوابيدن مداوم روي يك طرف چهره باعث كشيدگي پوست آن سمت از صورت مي شود.
روش زندگي بايستي هم سلامت جسمي و هم سلامت رواني فرد را تضمين كند.
براي تأمين سلامت جسمي رعايت اين نكات ضروري است:
الف) فعاليت فيزيكي و ورزشي مناسب؛
كه باعث مي شود جريان خون اندام هاي مختلف ، به ويژه پوست افزايش يابد. بعد از يك ورزش مناسب ، رنگ پوست برافروخته مي شود. اين خون رساني مناسب در درازمدت به ساختار بهتر پوست كمك مي كند.
ب) داشتن برنامه منظم خواب؛
همه ما بعد از يك شب بي خوابي، رنگ پريدگي، چشمان قرمز و تيرگي دور چشمان را تجربه كردهايم. از تكرار بي خوابي هاي شبانه بايستي پرهيز كرد، زيرا به ساختار پوست آسيب مي رساند.
قرار داشتن در معرض دود سيگار باعث تحريك چشم ها و جمع شدن غيرارادي آنها مي شود. اين عمل بروز چين و چروك هاي پنجه غازي در طرفين چشم ها را تشديد مي كند. تمام اين تغييرات باعث مي شود فرد سيگاري چهرهاي رنگ پريده يا به رنگ زرد متمايل به خاكستري داشته باشد و چين و چروك هاي عميق در اطراف دهان و چشم وي به وجود آيد.
ج) رژيم غذايي متعادل و سالم؛
اين گونه رژيم غذايي در درجه اول از تغييرات ناگهاني وزن جلوگيري مي كند و در نتيجه مانع از به وجود آمدن پوست شل، چروكيده و آويزان مي شود. رژيم غذايي متعادل و سالم همچنين از كمبودهاي تغذيه اي مختلف كمبود ويتامين هاي A ، B ، C و E و نيز آهن، روي، پروتئين و اسيدهاي چرب ضروري جلوگيري مي كند. ويتامين هاي C ، E و بتاكاروتن ها به عنوان آنتي اكسيدان، نقش ويژهاي در جذب راديكال هاي آزاد اكسيژن دارند. راديكال هاي آزاد اكسيژن در جريان فعل و انفعالات شيميايي بدن به منظور پاسخ دادن به آسيب هاي محيطي از جمله پرتوهاي خورشيد، اشعه ايكس و سيگار به وجود مي آيند. اين راديكال هاي آزاد اگر به غشاي سلول هاي بدن ياDNA هستهِ سلول ها متصل شوند، تغييرات ساختماني مولكولي به وجود مي آورند كه در نهايت به پيري زودرس و حتي بدخيمي مي انجامند.
4ـ در پيش گرفتن يك روش سالم زندگي
تأمين سلامت رواني نيز از اهميت خاصي برخوردار است. وضعيت سلامت رواني و عاطفي هر شخص ارتباط مستقيمي با سلامت پوست وي دارد. براي مثال، به دنبال يك استرس رواني، فرد ممكن است تغييراتي را در پوست خود به صورت رنگ پريدگي يا برافروختگي احساس كند. ديده شده است كه در جريان ترس و اضطراب درجه حرارت نوك انگشتان پايين ميآيد. اگر اضطراب تداوم يابد، به پوست نوك انگشتان دست آسيب مي رسد. به علاوه، بسياري از بيماري هاي پوستي با يك استرس رواني شدت مييابند؛ از جمله آكنه (جوش غرور جواني) ، اگزما و پسوريازيس.(PSORIASIS) همچنين خطوط پوست صورت در افراد افسرده كه ناشي از انقباض عضلات صورت است، براي مدت هاي طولاني در وضعيت افسردگي تثبيت ميشود.
5ـ تغيير عادات نادرست
خوابيدن به روي صورت مي تواند باعث كشيدگي پوست شود. كم كردن حالات چهره به خصوص موقع صحبت كردن، خشم و خنديدن موجب مي شود كه چين و چروك ناشي از حركات عضلات صورت كم شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید