گیاه دارویی شیرین بیان با نام علمی glycyrrhize globra گیاه بومی مناطق مدیترانه است و در اکثر نقاط کشور ایران میروید.
شیرین بیان گیاهی چندساله و دارای ساقهای به طور یک متر است که در نواحی معتدل تا ارتفاع دو متر میرسد.
برگهای این گیاه مرکب از تعدادی برگچههای فدر و سبز رنگ است. گلهای این گیاه به رنگ بنفش، سفید و زرد است و میوه آن مانند نیام و محتوی پنج تا شش دانه است.
ریشه شیرین بیان به طور خیلی عمیق در زمین فرو میرود. پوسته ریشه این گیاه قهوهای سیر و سیاه است و مغز ریشه زرد رنگ بوده و طعم آن بسته به انواع مختلف تغییر میکند.
مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در این رابطه گفت: شیرین بیان را به صورت قطعات کوچک به قطر نیم سانتیمتر و طول 1.5 سانتیمتر به فروش میرسانند.
راشکی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه سیستان و بلوچستان، افزود: مهمترین خاصیت شیرین بیان که جدیداً کشف شده و در اروپا و آمریکا استفاده میشود، درمان کننده زخم و سرطان معده است و برای این منظور شربت شیرین بیان را تهیه کرده و هر روز به مقدار یک قاشق غذا خوری قبل از غذا به مریض بدهید، اگر این عمل را تا 4 ماه تکرار کنید، شخص معالجه خواهد شد.
وی ادامه داد: این گیاه برای تقویت عمومی بدن مفید است و خوردن آن از پیری جلوگیری میکند، همچنین برای نرم کردن سینه موثر است.
وی گفت: زخمها و تاولهای پوست را با چای شیرین بیان شستوشو دهید تا زود خوب شود.
راشکی بیان کرد: گیاه شیرین بیان ملین است و معمولاً آنرا با گیاهان دیگر مخلوط میکنند که انقباضات را کم کند.
وی در ادامه گفت: این گیاه مدر و عرقآور است و برای برطرف کردن زخم و التهاب دهان ریشه شیرین بیان را باید مکید.
وی افزود: این گیاه ورم معده را برطرف میکند، تنگی نفس را تسکین میدهد و برای درمان سوء هاضمه و از بین بردن نفخ شکم مفید است.
راشکی تاکید کرد: این گیاه چشم را تقویت کرده و سردرد را رفع میکند، برای این منظور دو گرم ریشه شیرین بیان را پودر کرده و با یک گرم شکر و یک گرم رازیانه مخلوط کنید سپس آنرا در آب خیس کرده و هر روز بخورید.
وی ادامه داد: اگر شیرین بیان را قبل از غذا مصرف کنید برای لاغری موثر است.
وی گفت: برای درمان موخوره چای شیرین بیان را به سر بمالید و برای رفع بوی بد زیر بغل و پا از برگهای شیرین بیان پماد درست کرده در این قسمتها بگذارید.
وی افزود: برای درست کردن شیرین بیان باید مقدار 50 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کرده و دریک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت 10 دقیقه دم بکشد و برای درست کردن جوشانده شیرین بیان باید مقدار 50 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست آسیاب کرده و در 100 گرم آب ریخته و آنقدر بجوشانید که دوسوم آن باقی بماند.
مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان اظهار کرد: برای ساخت شربت شیرین بیان باید ریشه بدون پوست این گیاه را آسیاب کرده و با آب مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود.
وی ضمن اشاره به این که نمیتوان تکههای شیرین بیان را مانند آب نبات در دهان گذاشت و مکید، اظهار کرد: استفاده زیاد از شیرین بیان برای طحال مضر است و اگر میخواهید از شیرین بیان برای برطرف کردن بیماری و برای مدت طولانی استفاده کنید بهتر است آنرا با کتیرا بخورید.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید