چگونگي غسل
غسل را (چه واجب باشد و چه مستحب) به دو صورت مي¬شود انجام داد: ترتيبي و ارتماسي
1. غسل ترتيبي: در غسل ترتيبي بايد به نيت غسل، اول سر و گردن، بعدطرف راست، بعد طرف چپ بدن را بشويد و اگر عمدا يا از روي فراموشي يا به واسطه ندانستن مسأله به اين ترتيب عمل نکند، غسل او باطل است.
نصف ناف و نصف عورت را بايد با طرف راست بدن و نصف ديگر را بايد با طرف چپ بشويد، بلکه بهتر است تمام ناف و عورت با هر دو طرف شسته شود.براي آنکه يقين کند هر سه قسمت، يعني سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را کاملا غسل داده، بايد هر قسمتي را که مي¬شويد، مقداري از قسمتهاي ديگر را هم با آن قسمت بشويد. بلکه احتياط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن ، و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشويد.
اگر بعد از غسل بفهمد جايي از بدن را نشسته و نداند کجاي بدن است، بايد دوباره غسل کند.
اگر بعد از غسل بفهمد مقداري از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار کافي است ، و اگر از طرف راست باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشويد. و اگر از سر و گردن باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشويد.
اگر پيش از تمام شدن غسل، در شستن مقداري از طرف چپ شک کند، شستن همان مقدار کافي است. ولي اگر بعد از اشتغال به شستن طرف چپ در شستن طرف راست يا مقداري از آن شک کند يا بعد از اشتغال به شستن طرف راست درشستن سر و گردن يا مقداري از آن شک نمايد، نبايد اعتنا کند.
2. غسل ارتماسي: آن است که بعد از نيت غسل ارتماسي، تمام بدن را در آب فرو ببرد. در غسل ارتماسي اگر به نيت غسل ارتماسي به تدريج در آب فرو رود تا تمام بدن زير آب رود غسل او صحيح است، و احتياط آن است که يک دفعه زير آب رود.
در غسل ارتماسي اگر همه بدن زير آب باشد و بعد از نيت غسل، بدن را حرکت دهد، غسل او صحيح است.
اگر بعد از غسل ارتماسي بفهمد به مقداري از بدن آب نرسيده، چه جاي آن را بداند يا نداند، بايد دوباره غسل کند.
اگر براي غسل ترتيبي وقت ندارد و براي ارتماسي وقت دارد، بايد غسل ارتماسي کند.
کسي که روزه واجب گرفته يا براي حج يا عمره احرام بسته، نمي تواندغسل ارتماسي کند. ولي اگر از روي فراموشي غسل ارتماسي کند، صحيح است.
در غسل ارتماسي بايد تمام بدن پاک باشد، ولي در غسل ترتيبي پاک بودن تمام بدن لازم نيست. و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتي را پيش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد، کافي است.
اگر در غسل به اندازه سر مويي از بدن نشسته بماند، غسل باطل است، ولي شستن جاهايي از بدن که ديده نمي شود، مثل توي گوش و بيني، واجب نيست.[i]
--------------------------------------------------------------------------------
[i]توضيح المسائل حضرت امام مسئله 360 الي 374.
منبع: پايگاه حوزه5914-15914-1
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید