روزههاي واجب
روزههاي واجب كدام است؟
روزههاي واجب عبارت است از:
1. روزه ماه رمضان، 2. روزه كفاره، 3. روزه قضا، 4. روزه نذر و عهد و يمين، 5 . روزه استيجاري، 6 . روزه روز سوم اعتكاف، 7. روزه جايگزين قرباني در حج تمتع.
روزههاي حرام
روزههاي حرام كدام است؟
روزههاي حرام (روزههايي كه نبايد گرفت) عبارت است از:
1. روزة عيد قربان، 2. روزة عيد فطر، 3. روزة ايام تشريق براي كسي كه در منا است ، 4. روزة يوم الشك (روزي كه نميداند آخر شعبان است يا اول رمضان) به نيت ماه رمضان، 5 . روزة سكوت، 6 . روزة وصال (شب را نيز تا سحر روزه بگيرد)، 7. روزة مستحبي زن در جايي كه با حق شوهر منافات داشته باشد، 8 . روزة مستحبي فرزند در جايي كه باعث آزار و اذيت پدر و مادر گردد، 9. روزة مريض و هر كس كه روزه براي او ضرر دارد، 10. روزة مسافر، به جز مواردي كه استثنا شده است.
اگر شخصي با اعتقاد به اينكه هنوز اذان صبح را نگفتهاند، مشغول سحري بشود؛ سپس متوجه گردد كه اذان صبح گذشته است، حكم روزه او چيست؟
همة مراجع (به جز حضرت آيتالله بهجت(قدس ره)): اگر بدون بررسي و تحقيق در طلوع فجر، مشغول سحري شده، روزهاش باطل است و بايد قضا كند.
حضرت آيتالله بهجت(قدس ره)؛ اگر بدون بررسي و تحقيق در طلوع فجر مشغول سحري شده، بنابر احتياط واجب روزهاش باطل است و بايد قضا كند.
تبصره: فرد ياد شده با وجود اينكه روزهاش باطل شده، حق ندارد افطار كند؛ بلكه بايد تا شب از مفطرات امساك نمايد.
ضعف بدن روزهدار
چشم من ضعيف است و ميترسم روزه برايم ضرر داشته باشد، تكليف من چيست؟
همة مراجع: اگر خوف ضرر عقلايي باشد، روزه بر شما واجب نيست و اگر تا ماه رمضان سال بعد بيماري ادامه يافت، قضا هم واجب نيست. تنها براي هر روز 750 گرم گندم، جو و يا آرد و ... را به عنوان كفّاره به فقير بدهيد.
تبصره: ملاك ضرر، تشخيص خود شخص است؛ يعني، همين اندازه كه ترس شما نسبت به ضرر، عقلايي باشد، كافي است. احتمال ضرر گاهي از قول متخصص و زماني از تجربه مريضهاي مشابه و گاهي از تجربه خود انسان، به دست ميآيد.
هنگامي كه روزه ميگيرم، به شدت بدنم سست ميشود و نميتوانم كارهايي مثل درس خواندن را انجام دهم، وظيفة من چيست؟
همة مراجع: اين گونه ضعف و سستيها تا حدودي لازمة روزه است و براي نوع افراد پيش ميآيد و به جهت آن نميتوان روزه را خورد؛ ولي اگر ضعف به قدري باشد كه معمولاً نميشود آن را تحمل كرد، خوردن روزه اشكال ندارد.
تبصره: البته انسان ميتواند در اين شرايط به مسافرت برود (حداقل 5/22 كيلومتر) و روزه خود را بخورد و به وطن برگردد؛ در اين صورت لازم نيست تا مغرب از خوردن و آشاميدن خودداري كند و بعد از ماه رمضان، قضاي آن را به جا آورد و كفاره هم ندارد.
فراموشي قضاي روزه
در ماه رمضان مدتي روزه نگرفتهام، اما تعداد روزهها را فراموش كردهام؛ وظيفهام چيست؟
همة مراجع: ميتوانيد به مقدار حداقل اكتفا كنيد؛ يعني، هر مقدار از روزهها را كه يقين داريد كمتر از آن نبوده، قضا كنيد و بيش از آن لازم نيست.
كفاره روزه زن
كفارة روزه زن، بر مرد است يا بر زن؟
همة مراجع: كفاره در موارد ياد شده، بر خود زن واجب است و در صورتي كه زن درآمد ندارد، كفّاره از او ساقط است.
كسي كه به واسطه بيماري نتوانسته روزههاي ماه رمضان را بگيرد، اگر چند سال قضاي آن را به تأخير اندازد، تكليف چيست؟
همة مراجع: اگر بيماري او در ميان سال خوب شد، بايد روزهها را قضا كند و اگر به سالهاي بعد انداخت، علاوه بر قضاي روزه، بايد براي هر روز يك مد طعام به فقير بدهد، اما اگر بيماري او تا سال بعد ادامه يافت ـ به طوري كه نميتواند قضا كند ـ فقط بايد براي هر روز يك مد طعام به فقير بدهد.
كفاره روزه
روزهها را از روي عمد نگرفتم؛ ولي نميدانستم افزون بر قضا، كفاره هم دارد، آيا در اين فرض كفاره واجب ميشود؟
همة مراجع: آري، افزون بر قضاي روزهها، بايد كفاره نيز بدهيد و ناآگاهي از كفاره، باعث سقوط آن نميگردد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید