آيتالله سبحاني در نشست همانديشي حجاب:.
حجاب با فطرت زنان سازگار است
حضرت آيتالله محمدتقي سبحاني نيز در سخناني در همانديشي حجاب، مسئوليتها و اختيارات دولت اسلامي گفت: در اين همايش، حجاب از دو جهت فرهنگ سازي در جامعه و اختيارات دولت اسلامي در اين خصوص مورد بررسي قرار گرفته است و در نظر است با انجام اين گونه کارهاي فرهنگي، عفاف مطرح شود. ملاک تنها چادر و پوشش ظاهري نيست و بايد به عفاف پرداخت که يکي از آثار و نتايج آن، رسيدن به حجاب و پوشش مناسب در جامعه است.
وي افزود: همه بايدها و نبايدها انسانها از باورهايشان سرچشمه ميگيرد. انساني که اصالت ها را در ماديات ميداند، به ماوراء اعتقاد نخواهد داشت. رفتارهاي ما ميوهاي از درخت عقيده است و اگر ما بتوانيم عفاف را در جامعه احيا و ريشهاي کنيم، در اين صورت، ديگر مسايل نيز قابل حل خواهد بود.
آيتالله سبحاني، جوهر زن را در عفاف دانست و خاطرنشان کرد: تنها اسلام به پوشش اهميت نداده، بلکه پيش از اسلام نيز حجاب و پوشش ظاهر براي زنان وجود داشته است. زنان يونان و فينيقيها نيز لباس بلندي ميپوشيدند که تا روي پا را ميپوشاند. اين موضوع نشان ميدهد که حجاب براي زنان امري فطري است و زماني که مسئلهاي در تمام قانونها باشد، فطري محسوب ميشود و حجاب هم از اين دسته مسايل است.
اين استاد حوزه علميه قم با اشاره به اين که پوشش مخصوص مسلمانان نيست، گفت: جرجي زيدان ميگويد اگر مقصود از حجاب، پوشاندن بدن است، اين موضوع پيش از اسلام نيز بوده و مسيح نيز به آن سفارش کرده است. ايرانيان باستان نيز به پوشش زنان اهميت بسياري ميدادند و نمونههايي از آن در شاهنامه فردوسي ديده ميشود. فردوسي با وجود آن که از شاعران شيعي بود، علاقه خاصي به ترسيم ايران پيش از اسلام داشت و حجاب را در آن دوران نيز به تصوير کشيده است. او در يکي از ابيات شعرش از زبان دختر رستم ميگويد نه کسي صدايم را شنيده و نه خودم را ديده است.
اين موضوع نشان ميدهد که حجاب و پوشش زنان برخلاف فطرت آنها نيست و بدحجابي بر آنها تحميل شده است.
آيتالله سبحاني يادآور شد: داشتن حجاب به آن معنا نيست که بانوان در گوشه خانه بنشينند. زنان علاوه بر وظايف خانه، ميتوانند در مسايل اجتماعي و سياسي نيز شرکت کنند. گاهي دشمنان در اين مورد سمپاشي ميکنند تا حجاب را به عنوان محدوديتي براي زنان معرفي کنند. عفت کنترل کننده قواي درون انسان است که به اين موضوع در مفردات راغب نيز اشاره شده است. راغب در اين کتاب به مسئله حجاب که ميرسد، بدن را مانند کشوري به تصوير ميکشد که سلطان آن عقل است و سرباز سرکش آن، شهوت که تنها با عفاف و حجاب ميتوان اين سرباز را کنترل کرد.
وي حجاب را معرفي فرهنگ اسلامي دانست و گفت: در غرب براي انجام هر کاري آزادي ميدهند، ولي با حجاب مخالفت ميکنند. اين موضوع نشان ميدهد که آنها از غلبه اسلام بر مسيحيت نگرانند و اجازه ورود محجبهها را به دانشگاه نميدهند. آنها ميخواهند با از بين بردن حجاب، مسئله برهنگي را مطرح کنند و به اين ترتيب اسلام را نابود سازند. از اين رو دولت اسلامي بايد بيش از هر چيز به اين موضوع اهميت دهد و از راه رسانه و مدارس وارد عمل شود و جامعه را به هويت اسلامي خود نزديک کند.
سبحاني با اشاره به جوسازي هاي دشمنان تصريح کرد: برخي، حجاب را دخالت در حقوق زنان ميدانند. در حالي که ملت ايران، تابع قرآن و اسلام هستند و اسلام نيز اقتضا ميکند که زنان با حجاب وارد اجتماع شوند. دشمنان گاهي به ديد وارثيه زنان اشاره ميکنند و آن را ظلمي در حق زن ميدانند. پاسخ اين افراد را مرحوم آيت الله طباطبايي در الميزان ميدهد و ميگويد ظاهر قضيه اين است که زن، نصف مرد حق دارد ولي از آن جا که تمام هزينههاي زنان بر عهده مردان است و وظيفهاي در اين راستا بر عهده ندارند، اين قانون درست به نظر ميرسد.
اختيارات دولت در مورد حجاب از جنبه حقوقي بررسي نشده بود
در ادامه همانديشي حجاب، دکتر ابراهيم شفيعي سروستاني، دبير اين همايش، با ارائه گزارشي، گفت: تا به حال در کشورمان نتوانسته بوديم از جنبه فقهي و حقوقي، مسئوليتها و اختيارات دولت را در مورد حجاب، بررسي کنيم. در دهه هفتاد پژوهش هاي اندکي درباره حجاب انجام شده بود، ولي اين پژوهشها از نظر فقهي و حقوقي نبود. اين خلأ سبب شد که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به اين موضوع توجه کند.
وي مقالههاي رسيده به دبيرخانه همانديشي حجاب را 350 مقاله عنوان کرد و يادآور شد: از بين اين مقالهها، 303 مقاله با رويکرد اجتماعي است و 47 مقاله رويکرد فقهي ـ حقوقي است و در کنار توجه به جنبه آسيبشناسانه اين موضوع به جنبه فقهي و حقوقي آن نيز توجه شده است.
دبير همانديشي حجاب، خاطرنشان کرد: در بيشتر اين مقالهها تلاش کردهايم اختيارات و مسئوليتهاي دولت اسلامي را مطرح کنيم و حجاب بانوان اهل کتاب، جهان گردان و اقليتهاي مذهبي را نيز در نظر گيريم. ده مقاله نيز در ويژه نامه اين همانديشي چاپ شده است.
شفيعي سروستاني با اشاره به گفتوگوهايي که براي اين همايش تهيه شده تصريح کرد: با چهارده نفر حقوقدان و مسئول مراکز زنان گفتوگو شده که به صورت کتابهايي ارائه خواهد شد.
گفتني است اين همايش از سوي دفتر تبيليغات اسلامي حوزه علميه قم و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي و با همکاري شوراي فرهنگي ـ اجتماعي زنان، مرکز امور زنان و خانواده رياست جمهوري، مرکز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما، دفتر مطالعات و تحقيقات زنان و دفتر امور بانوان وزارت کشور برگزار ميشود و عصر امروز نيز در محل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي ادامه خواهد داشت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید