تلاش و فعاليت زن در منزل، نقش بسزايي در رشد و تکامل خانواده از نظر تربيتي، فرهنگي، اخلاقي و اقتصادي دارد.
متأسفانه در گذشته تلاش زنان بر اثر تحقير، ارزش و قيمتي نداشت.
رسول خدا - ص - با توجه به نقش عمده و حياتي زن در سعادت خانواده، به تلاش زن، چنان ارزش و قيمت داد که در رديف ارزش و قيمت پيکار مجاهدان في سبيل الله قرار گرفت؛ چنين نگاهي به ارزشمندي فعاليت زنان، حکايت از جايگاه والاي زنان در نزد خداوند سبحان و رسول برگزيده او دارد.
▪ تلاش مردان براي خانواده، همپاي جهاد در راه خداست.کار و فعاليت مردان براي تأمين رفاه و رفع نيازمندي خانه با چنين نگاهي که همسرش رکن اصلي آن را تشکيل ميدهد، حکايت از جايگاه و ارزشمندي زن در آموزههاي پيامبر گرامي ـ ص - دارد.
● رفتار نيکو و عادلانه با زناندر زمان جاهليت زنان بيشترين ستم را از ناحيه همسرانشان در خانواده تحمل ميکردهاند، تا جايي که در برخي قبيلهها، با ديد تحقيرآميز به زنان نگاه ميشد؛ عدالت و رفتار خوب با زنان چندان مفهوم نداشت، و مردان با زنان به عنوان دارايي و اموال منقول و غير منقول نگاه ميکردند، و به خود حق ميدادند که هرگونه ميخواهند با آنها رفتار کنند.
در شريعت نبوي، با اين افکار غلط و انديشههاي باطل مبارزه شد، و از رفتار عادلانه در نظام خانواده سخن رفته است.
پيامبر اکرم - ص- خانواده را، که زن رکن مهم آن است، چنان ارزشمند ميداند که از تلاش مرد براي حفاظت و خدمت به خانواده به عنوان جهاد در راه خدا ياد کرده است.
در اسلام زنان توانستند در مکتب نبوي، جايگاه خوبي نسبت به رفتار عادلانه و انساني، هم نسبت به خود و هم نسبت به دارايي و اموال خود، به دست آورند.
رسول خدا - ص - بهترين مردان را کسي دانسته که با همسرانش رفتار نيکو داشته باشد، و کسي را محبوبترين فرد در نزد خداوند معرفي کرده است که نيکوترين رفتار را با خانوادهاش داشته باشد.
رسول خدا - ص- معيار خوبي مرد را، خوش رفتاري با همسر قرار داده است.
● زن بهترين يار و پشتيبانرسول خدا - ص - زنان را بهترين ياور و پشتيبان براي مردان دانسته و رفتار نيک را نسبت به آنان سفارش کرده و فرموده است:
بد رفتاري انسانها با ياور خويش شايسته و پسنديده نيست.
● پاس داشتن حرمت زنان
پاس داشتن حرمت و عفت زنان، در مکتب رسول خدا - صلي الله عليه و آله - امر حياتي به شمار رفته و پيامبر فرموده است: نسبت به زنان مردم عفت ورزيد، تا زنانتان عفيف و پاکدامن بمانند.
● زن مايه خير و برکتبر خلاف سنتهاي خرافي گذشته که زنان را مايه شرارت و نکبت ميدانستند،رسول خدا - صلي الله عليه و آله - زن را مايه توانگري و برکت خوانده است.
● دوست داشتني بودن زنزن در پارهاي از فرهنگها، موجود منفور به حساب ميآمد، ولي رسول خدا - ص - زن را چنان دوست داشتني خوانده که از ميان آنچه که در دنيا وجود دارد چيزي براي ايشان به پاي محبوبيت زن نميرسد؛ چه آن که تنها بوي خوش توانسته است در کنار محبوبيت او قرار گيرد.
از نظر عاطفي ، کرامت و شخصيت رابطه نزديک با عنصر محبت دارد.
در کلام پيامبر -ص- روي عنصر محبت زنان چنان تکيه شده است که مقدار و اندازه ايمان به خداوند سبحان را محبت زنان قرار داده است.
بنابراين محبت، احترام و تکريم شخصيت زنان، جزء سيره و رفتار رسول خدا- ص- بوده است، و با الگو قرار دادن رفتار و آموزه هاي آن حضرت، کرامت و شخصيت زنان حفظ مي شود.
بهترين زنان، زني مهربان است، در خانوادهاش با حجاب، عفيف و عزيز، و در برابر شوهرش تسليم، نرم و خوشخو مي باشد؛ با آرايش و زينت و نمايش در برابر همسرش ظاهر شود، و زينتش را از غير شوهرش ميپوشاند؛ به سخنان همسرش گوش دهد و فرمان برد.
● بهترين و بدترين زنانخداوند سبحان زن و مرد را موجود مختار آفريده، و پيامبرانش را براي هدايت و ارشاد هردو، فرستاده است.
زن و مرد ميتوانند راه هدايت و سعادت يا راه شقاوت و گمراهي رابرگزينند.
لذا همانطور که مردان ميتوانندبهترين و بدترين باشند؛ زنان نيز چنين هستند.
از اين رو زنان با همه جايگاه ارزشمندي که در آموزههاي شريعت نبوي دارند، ميتوانند با برگزيدن راه رشد
و سعادت بهترين باشند، و نيز ميتوانند با انتخاب راه شقاوت، بدترين باشند.
رسول گرامي - صلي الله عليه وآله - بهترين و بدترين زنان را معرفي کرده است که به عنوان نمونه، به چند مورد از سخنان آن حضرت اشاره ميشود:
الف) بهترين زنان
جابر يکي از اصحاب نامدار رسول خدا - ص - ميگويد: در مجلس رسول خدا - ص - درباره فضيلت و برتري زنان صحبت ميکرديم، رسول خدا - ص - فرمود: آيا ميخواهيد که از بهترين زنان به شما خبر دهم؟ همه گفتند: بله يا رسول الله! حضرت فرمود: بهترين زنان، زني مهربان است، در خانوادهاش با حجاب، عفيف و عزيز، و در برابر شوهرش تسليم، نرم و خوشخو مي باشد؛ با آرايش و زينت و نمايش در برابر همسرش ظاهر شود، و زينتش را از غير شوهرش ميپوشاند؛ به سخنان همسرش گوش دهد و فرمان برد.
● نتيجهبنابر آنچه گذشت به خوبي معلوم شد که زنان در مکتب حياتبخش حضرت محمد - صلي الله عليه و آله - در تمام عرصههاي زندگي، از نگاه فکري، فلسفي، حقوقي، فرهنگي، اجتماعي و خانوادگي در جايگاه طبيعي و ارزشهاي اصلي و فطري خويش قرار گرفتهاند؛ چنان که در عصر جاهلي زنان، موجود پست، و در رديف حيوانات قرار گرفته و در حد اموال و اشياء سقوط کرده بودند.
از مطالعه اسفبار زندگي زنان در گذشته و امروز به خوبي در مييابيم که تنها راه نجات زنان، بازگشت به سوي خورشيد شريعت تابناک حضرت محمد - صلي الله عليه وآله - است که ميتواند آنان را از گرداب خواري و زندگي مرگبار نجات دهد و به جايگاه طبيعي و انسانيشان رهنمون سازد، و زنان امروز، تنها در سايه آموزههاي شريعت محمدي - صلي الله عليه و آله - ميتوانند جايگاه اصليشان را به دست آورند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید