با کمک يک رژيم غذايي سالم، ميتوان يک ذهن سالم و فعال را حتي تا دهه هاي 80 و 90 زندگي حفظ کرد.
امروزه همگي بر اين امر واقفيم که مصرف يک رژيم غذايي سالم و غني از غلات کامل، ميوهها و سبزيجات ميتواند به حفظ لاغري و کاهش خطر بيماري قلبي کمک کند. ولي آيا ميدانيد که شمار رو به رشدي از تحقيقات نشان ميدهند که اين نوع رژيم غذايي همچنين در حفظ حافظه، ارتقاي هوشياري، پيش گيري از افسردگي و پيشگيري از آلزايمر و زوال مغز موثر است.
در واقع ممکن است بتوانيم با کمک تغذيه مناسب، يک ذهن سالم و فعال را حتي تا دهه هاي 80 و 90 زندگيمان حفظ نماييم؛ لذا ما در اينجا 5 ماده غذايي دوستدار مغز که به حفظ هوشياري و توانايي ذهني شما کمک ميکنند را معرفي مينماييم:
افزايش مصرف ويتامين Eبراي مدت زماني طولاني مردم بر اين باور بودند که يک فرم رايج از ويتامين E تحت عنوان آلفا توکوفرول، از اهميت بيشتري برخوردار است، ولي نوع ديگر از ويتامين E تحت عنوان گاما توکوفرول نيز يقيناً يک آنتي اکسيدان محافظت کننده براي اختلالات مغزي است. وقتي که شما غذاهاي غني از ويتامين E شامل: بادام، سبزيجات برگ سبز، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، فندق و آردهاي تهيه شده از دانه هاي کامل و غيره را مصرف کنيد؛ هر دو مورد آلفا و گاما توکوفرول را دريافت ميکنيد. اگر شما بنا به دلايلي استفاده از مکملهاي غذايي را انتخاب ميکنيد؛ به دنبال مکملهاي ويتامين E مخلوط (ترکيبي از توکوفرولها باشيد) و دوز مصرفيتان نيز حداکثر بايد 400 IU در روز باشد.
عملکردهاي ويتامين E از لحاظ خواص آنتي اکسيداني آن مورد توجه است و مغز نيز نسبت به راديکالهاي آزاد آسيبپذير است. برخي تحقيقات نشان ميدهند که ويتامين E ميتواند توسط کاهش اثرات تخريبي راديکالهاي آزاد، توسعه بيماري آلزايمر را به تأخير اندازد و يا از ايجاد آن پيشگيري نمايد.
ويتامينهاي ب براي شما مفيدند
ويتامينهاي گروه ب جهت کمک به تشکيل مواد شيميايي مغزي نظير دوپامين، اپينفرين و سروتونين سهيم هستند. در واقع هر کدام از ويتامينهاي گروه ب، نقش خاص خودش را در حفظ عملکرد مغزي و هوشياري ذهني بر عهده دارد. کاربرد گستردهي ويتامينهاي ب براي مغز انسان از اسيد فوليک شروع ميشود که در تشکيل اوليه مغز در اوايل زندگي موثر است.
برخي مواقع به موازات افزايش سن، افراد دچار اختلال در جذب ويتامين
ب 12 ميگردند. برخي اوقات علايم کمبود ويتامين ب 12 با بيماري آلزايمر
اشتباه گرفته ميشود، در حالي که در اين موارد ارائه مکمل ويتامين ب 12
ميتواند در برطرف نمودن علايم، مفيد واقع گردد
ويتامينهاي ب از جنبههاي مختلفي بر متابوليسم موثر هستند. چند مطالعه جديد نيز نشانگر کاهش حافظه و بيماري آلزايمر در افراد مسن با سطوح ناکافي اسيد فوليک، ويتامين ب 12 و ويتامين ب 6 بودهاند. همچنين از طرف ديگر کاهش سطوح فولات با افزايش سطوح هموسيستئين (شاخصي براي بيماري قلبي و سکته) همراه است.
ويتامين ب 12ويتامين ب 12 نقشهاي متعددي از جمله نقش در تشکيل ميلين براي مغز و سيستم عصبي را بر عهده دارد. ميلين در تشکيل ديواره يا غلاف در اطراف فيبرهاي عصبي و به عنوان يک عايق براي فيبرهاي عصبي کاربرد دارد. خاطر نشان ميکنيم که ويتامين ب 12 اغلب در گوشتها (اعم از گوشت قرمز، ماهي و ماکيان) يافت ميشود و در نتيجه گياهخواران ممکن است دچار کمبود آن باشند. کمبود در ويتامين ب 12 ميتواند منجر به تخريب اعصاب، کاهش حافظه، افت روحيه و بيحوصلگي و کندي ذهن گردد.
برخي مواقع به موازات افزايش سن، افراد دچار اختلال در جذب ويتامين ب 12 ميگردند. برخي اوقات علايم کمبود ويتامين ب 12 با بيماري آلزايمر اشتباه گرفته ميشود، در حالي که در اين موارد ارائه مکمل ويتامين ب 12 ميتواند در برطرف نمودن علايم، مفيد واقع گردد. دوز مورد نياز براي دريافت ويتامين ب 12 متغير است و پزشک معالج ميتواند با بررسي وضعيت افراد، آنها را در اين راستا راهنمايي نمايد. دوز مورد هدف از 3 تا 100 ميکروگرم در روز متغير است.
افزايش فولات:اسيدفوليک يا فولات يکي از ويتامينهاي مفيد براي مغز است. دريافت مقادير کافي فولات ميتواند کمي هوشياري را افزايش داده و به بهبود حافظه و تمرکز کمک کند.
همچنين فولات به کاهش سطوح اسيد آمينه هموسيستئين که در تخريب سلولهاي مغزي موثر شناخته شده است، کمک مينمايد.
اندوختهي فراواني از اين ويتامين در خوراکيهاي؛ لوبياها، سبزيجات برگ سبز، عدس و سريال غلات کامل يافت ميشود. هدف دريافت حدود 400 ميکروگرم فولات در روز است.
تحريک سروتونين با ويتامين ب 6
ويتامين ب 6 در تبديل 5-هيدروکسي تريپتوفان به ماده سروتونين (ماده اي موثر بر روح و روان) و همچنين به ساخت ماده دوپامين نيز کمک مينمايد. اين دو ماده براي ارتقاي هوشياري و وضعيت روح و روان (يا خلق و خو) موثر ميباشند.
اگر مکمل دريافت ميکنيد هدف از 3 تا 10 ميليگرم در روز متفاوت است. غذاهاي غني از ويتامين ب 6 شامل: فلفل دلمهاي، قرهقاط، برگهاي شلغم، گل کلم، سير، ماهي تن، برگهاي خردل و کلم، غلات غني شده يا سبوس دار و غيره ميباشند.
افزايش دريافت منيزيممنيزيم يک ماده غذايي مهم براي مغز است چرا که از مغز در برابر نوروتوکسينها (موادي با اثرات تخريبي روي اعصاب) محافظت ميکند. به همين سبب برخي جراحان آگاه، قبل و در طي جراحي به ويژه جراحي مغز به بيمارانشان منيزيم اضافي ميدهند.
ويتامين ث يکي از آنتياکسيدانهاي مهم است که ميتواند قبل از اثرگذاري راديکالهاي آزاد بر مغز، از آنها ممانعت به عمل آورد
دوز مورد استفاده براي محافظت در مغز حدود 300 ميليگرم، يک الي سه بار در روز است. مواد غذايي شامل مغزها، بذرها، سبزيجات برگ سبز و غلات کامل حاوي منيزيم هستند و اغلب ديگر غذاها نيز حاوي منيزيم کم ميباشند. پخت غذا و فرآوري نمودن غذاهاي فرآوري شده موجب کاهش محتواي منيزيم آنها ميگردد.
افزايش دريافت ويتامين ثويتامين ث يکي از آنتياکسيدانهاي مهم است که ميتواند قبل از اثرگذاري راديکالهاي آزاد بر مغز، از آنها ممانعت به عمل آورد. برخي از غذاهاي غني از ويتامين ث عبارتند از: بروکلي، بقولات، پرتقال، سيب زميني و توت فرنگي و همچنين اغلب ميوهها حاوي ويتامين ث بالا ميباشند. اگر شما مکمل مصرف ميکنيد؛ هدف شما بايد دريافت 500 ميليگرم؛ يک يا دو مرتبه در روز باشد. محققين دانشگاه Johns Hopkins دريافتند که در افرادي که ويتامينهاي C و E را مصرف ميکردند؛ احتمال تشخيص آلزايمر در شروع مطالعه 78 درصد کمتر بود و همچنين چهار سال بعد از شروع مطالعه نيز؛ احتمال پيشرفت بيماري در آنها 64 درصد کمتر بود.
دکتر حميدرضا فرشچي - همکار تبيان
متخصص تغذيه و فوق تخصص ديابت و چاقي
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید