اولين ويتاميني که از اين گروه ويتامينها کشف شد، ويتامينB1 بود که نام ديگر آن تيامين است . اين ويتامين تأثيرات بسيار مهمي در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد .
•ويتامين B1 از راه روده جذب خون مي شود ، تغييراتي بر روي آن صورت مي گيرد و آماده استفاده بافتها مي گردد . يکي از موادي که در جذب آن اختلال ايجاد مي کند ، الکل است که مصرف زياد آن موجب کمبود ويتامين B1مي شود . اين ويتامين در بدن ذخيره نمي شود ، از اينرو بايد توجه کنيم تا با مصرف درست از کمبود آن جلوگيري نماييم .
•عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزيمهاي لازم براي سوختن قند در بدن است ، اگر نام چرخه کربس را شنيده باشيد ، اين ويتامين نقش اساسي در ادامه عملکرد چرخه دارد . نقش مهم ديگر آن در اعصاب است ، ما براي انجام هر حرکت و يا درک احساس از محيط نياز داريم پيامهاي عصبي از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ، ويتامين B1 در انتقال پيامهاي عصبي نقش مهمي دارد .
•در صورتيکه مصرف اين ويتامين کمتر از حد مورد نياز بدن باشد در ابتدا فرد بي اشتها مي شود و وزنش کاهش مي يابد . کمبود شديد ويتامينB1سبب ابتلاي فرد به بيماريبري بري مي شود که حالت وخيم آن به مرگ فرد مي انجامد. به دليل نقشB1 در سوخت قند و توليد انرژي ، هنگام کمبود آن فرد ناتوان شده و گاهي اِدم يا ورم اندامها در فرد به وجود مي آيد و به دليل نقشB1 در اعصاب در صورت کمبود آن ، اعصاب تحليل مي روند خصوصاً اعصاب پا، گز گز کردن پاها که شکايت بسياري از افراد است مي تواند ناشي از کمبود B1 باشد . اين بيماري در کودکاني که در مرحلهاز شير گيري هستند و مادرانشان اهميت زيادي به غذاي تکميلي آنها نمي دهند نيز عارض مي شود . ميزانB1 مورد نياز بدن يک فرد بالغ ،2/1ميلي گرم در روز است .
• اما ويتامينB1 در کدام مواد غذايي موجود است ؟ويتامينB1 در بسياري از غذاها مثلنانها، غلات وگوشتهاخصوصاً گوشت قرمز وجود دارد . بيشترين ميزانB1 درمخمر ،جگرو سبوس غلات ( گندم، جو و برنج) است .
سبوس منبع غني B1است و با گرفتن پوست غلات براي تهيه آرد سفيد قسمت اعظم B1از دست مي رود . از اينرو توصيه مي شود از نانهاي سبوس دار مثل سنگک ، بربري و بيسکويت هايي که با آرد سبوس دار تهيه مي شود استفاده کنيد . حتما در فيلمها ديده ايد که ژاپني هاي فقير که غذاي آنها فقط برنج سفيد و ترشي است پس از مدتي دچار ناتواني در عضلات پا و راه رفتن مي شوند که اين همان بيماري بري بري است . نکته ديگر اينکه حرارت، ويتامين B1را از بين مي برد . اگر از جگر غذايي تهيه مي کنيد ، بهتر است آنرا قبل از پخت در فريزر قرار ندهيد و براي پخت از حرارت بالا استفاده نکنيد . بهتراست بدانيد ، مصرف ماءالشعير و يا جوانه گندم نيزميزان زياديB1 به بدن ما مي رساند .
کارشناس تغذيه
به من ويتامين ضد ورم عصب هم مي گويند
من از گروه ويتامين هاي ب بوده و به ويتامين ب 1 مشهور شده ام به من انورين ويتامين هم مي گويند، من عامل ضد عصبانيت لقب داشته و براي دستگاه گوارش قلب ، ريه نهايت لزوم را دارم . كمبود من در دستگاه گوارشي اختلالات نظير: بي اشتهايي ، يبوست و نفخ معده توليد مي كند، در قلب ، كمبود من باعث طپش قلب توام با تنگي نفس شده كمي فشار خون و نارسايي قلب را به وجود مي آورد. بزرگترين عارضه گرسنگي پنهاني من بيماري بربري است كه در گذشته در خاور دور كه غذاي آنها منحصر به برنج سفيد كرده بود به صورت يك بيماري بومي وجود داشت و گاهگاهي سرايت آن شدت پيدا كرده و كشت و كشتار بيداد مي كرد بربري نوعي فلج است كه از پاها شروع شده و بدست مي رسد و ممكن است به عضلات سينه و حجاب حاجز هم برسد، اين بيماري مبتلايان را لمس و فلج كرده و آنهايي كه مي توانند راه بروند مجبورند با پاهاي ورم كرده و بي حس شده خود لنگان لنگان قدم برداشته و تلو تلو خوران بجلو بروند، اين بيماري نه تنها در انسان بلكه در پرندگاني كه با برنج سفيد كرده تغذيه مي شوند ظاهر مي گردد. خوشبختانه در سواحل درياي مازندران با اين كه قوت غالب كارگران و كشاورزان و اشخاص بي بضاعت برنج سفيد كرده است معذلك هرگز اين بيماري به صورت بومي در نيامده و بطور كامل ديده نشده است . علت اين امر را بايستي در اثر نفوذ اسلام و قدرت ايمان مردم دانست ، زيرا مردم اين نواحي بخوردن مشروب عادت ندارند و تعداد معدودي مردم شهرنشين كه تازه بخوردن آن عادت كرده اند بحد كافي غذاهاي ويتامين دار مصرف مي كنند و غالبا كته را با ماست يا پنير و يا شكر سرخ همراه كرده و ميل مي نمايند - اغنيا نيز هميشه برنج را با خورشت هاي گوناگون و سبزي تناول مي نمايند و در سال هاي قبل چند مورد بيمار بربري در مازندران پيدا شدند كه پس از تحقيق معلوم شد الكلي مي باشند.
باري همه روزه ميليونها نفر از اختلالات معدي ، سلسله ي اعصاب ، قلب و عروق رنج مي برند و پزشكان از فرآورده هاي مصنوعي من براي آنها تجويز مي نمايند و غذاشناسان توصيه مي كنند كه بهتر است براي رفع گرسنگي اين ويتامين به فرآورده هاي طبيعي از قبيل ميوه ها و سبزيها توجه شود.
من محلول در آب بوده و با عرق دفع مي شوم و كساني كه در فصل گرما زياد كار مي كنند بايستي از من زياد استفاده كنند، من در سبوس گندم و جو، در پوست شلتوك برنج و انواع خربوزه مخصوصا گرمك و همچنين در كاهو - هويج - اسفناج - كلم - گردو -
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید