اسيد اسکوربيک يا ويتامين C يکي از محبوب ترين و مشهورترين داروهايي است که افراد سالم و بيمار هر دو به يک اندازه از مصرف آن لذت مي برند.
ويتامين C در گروه ويتامينها قرار دارد و به شکل قرصهاي 100 و 250 ميلي گرمي و قرص جوشان 1000 ميلي گرمي، پودر 500 ميليگرمي و آمپول 500 ميلي گرمي در داروخانه هاي کشور موجود است. اما قرص جوشان آن به ويژه در فصول سرد سال طرفدار بيشتري پيدا مي کند.
ويتامين C، ويتامين محلول در آب است که از اجزاي ضروري براي ساخت و نگهداري کلاژن و بافت محيطي بين سلولي است. مصرف اين دارو سبب تقويت دستگاه ايمني و افزايش سرعت بهبود زخم مي شود، همچنين از تشکيل نيتروزآمينها و نيتروز اوره هاي سرطانزا جلوگيري مي کند.
موارد مصرف ويتامين C در پيشگيري و درمان بيماري اسکوروي، کمک به درمان سوختگيهاي شديد، بهبود شکستگي يا زخم بيماريهاي مزمن است.
ميزان مصرف اين دارو بر اساس نوع بيماري تعيين ميشود. به طور مثال، در درمان بيماري اسکوروي روزانه 100 ميلي گرم تا 2 گرم از راه خوراکي يا تزريقي مصرف مي شود يا در سوختگيهاي شديد روزانه 200 تا 500 ميليگرم به وسيله پزشکان توصيه مي شود.
اسيداسکوربيک نيز مانند داروهاي ديگر عوارضي از خود نشان مي دهد که اغلب دستگاه عصبي، پوست، گوارش و ادراري را درگير مي کند. شايعترين اين علايم شامل سرگيجه، درد در محل تزريق، اسهال ، سوزش سردل ، افزايش دفع ادرار يا تخريب دندانها با مصرف طولاني مدت قرصهاي جويدني است.
افراد دچار کمبود آنزيم G6PD* بايد از مصرف زياد اين دارو بپرهيزند، زيرا احتمال بروز کم خوني در اين افراد با مصرف اسيداسکوربيک وجود دارد.
ويتامين C تزريقي در معرض نور به تدريج تيره ميشود، اما تغيير رنگ جزيي تأثيري در اثر درماني آن ندارد.
ويتامين C تزريقي را مي توان به صورت رقيق شده يا رقيق نشده استفاده کرد.
از محلول خوراکي ويتامين C مي توان همراه غذا استفاده کرد.
قرصهاي جوشان اين ويتامين را بايد در يک ليوانآب حل و بلافاصله مصرف کرد.
ويتامين C را در ظروف غيرفلزي مقاوم در برابر هوا، دور از حرارت و نور خورشيد در دماي 15 تا 30 درجه سانتيگراد نگهداري کنيد.
مصرف زياد اين دارو در دوران بارداري توصيه نمي شود. همچنين سيگاريها و افرادي که قرص ضد بارداري مصرف مي کنند، نياز به مصرف ويتامين بيشتري به صورت مکمل دارند.
درباره اين ويتامين، مهم ترين توصيهاي کهبه خانواده ها گفته مي شود، اين است که براي تأمين ويتامين C لازم به منابع غذايي طبيعي توجه بيشتري نشان دهند تا دارو.
ويتامين C ميتواند سبب افزايش توان جذب آهن شود.
*پي نوشت:
نقص آنزيم گلوکز 6 فسفات دي هيدروژناز (G6PD) شايع ترين نقص آنزيمي است که در انسان به ارث مي رسد و وابسته به کروموزم X مي باشد. کمبود فعاليت اين آنزيم باعث بيماري فاويسم مي شود که هموليز حاد و شديد ناشي از مواد اکسيدان موجود در باقلا است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید