ويتامين C که مانند ويتامين هاي گروه B در آب محلول است در سلامت انسان اثرات مهمي دارد و در حفظ مقاومت بدن در برابر بيماريها، استحکام بافت پيوندي، استحکام و سلامت استخوانها، دندانها و لثه موثراست.
اين ويتامين در منابع گياهي مانند سبزيهاي برگ سبز و ديگر انواع سبزي مانند: گوجه فرنگي، فلفل سبز، فلفل دلمه اي و نيز ميوههايي مانند مرکبات ، توت فرنگي و کيوي به مقدار قابل توجهي وجود دارد.
چون اين ويتامين جزو ويتامينهاي آنتياکسيدان محسوب ميشود، در پيشگيري از سرطان موثر است.
چنانچه اين ويتامين از طريق منابع غذايي جذب بدن شود، موجب حفظ سلامت انسان و افزايش مقاومت در برابر عفونتها مي شود، وليزياده روي در مصرف منابع دارويي آن باعث ايجاد اختلالات گوارشي، اسهال، خطر ابتلا به سنگ اگزالات در مجاري ادراري و آدابتاسيون با مقادير بالا (يعني بدن به مقادير بالاي اين ويتامين عادت مي کند و ديگر منابع غذايي پاسخگوي نياز انسان به ويتامين C نخواهد بود) مي شود.
کشف ويتامينC داستان جالبي دارد . در قرن 19 ، دريانوردان انگليسي براي رهايي از نوعي بيماري که در دريا به آن مبتلا مي شدند و بعداً اسکروي * نام گرفت ، مقدار زيادي ليمو در کشتي خود حمل مي کردند . براي همين به آنها" ملوان ليمويي" مي گفتند. اسکروي بيماري مهلکي بود که کاشفان سرزمين هاي دور پس از مدت طولاني که بر روي آب سفر مي کردند به آن مبتلا مي شدند و بسياري از آنها در اثر اين بيماري مي مردند. اسکروي کمبود طولاني مدت ويتامينC است.
اين مطلب انگيزه اي شد براي جستجوي عامل درمان اسکروي در پرتقال ، که منجربه کشف ويتامينC در سال 1928 شد و اسيد اسکوربيک ** نام گرفت. انسان و بعضي حيوانات فاقد آنزيم لازم براي توليد ويتامينC در بدن هستند از اينرو نيازمند دريافت آن از طريق غذا مي باشند.
ويتامينC از نظر غذايي بسيار حساس است و به راحتي در اثر حرارت و تاثير مواد قليايي از دست مي رود . حرارت پخت نيزموجب کاهش اين ويتامين در سبزيجات مي شود .
شما از ويتامينC زياد شنيده ايد و از تأثير آن بر سرماخوردگي آگاهيد ، دليل اين همه فوائد ويتامينCدر بدن چيست؟ اين ويتامين چه اعمال ديگري در بدن انجام مي دهد؟
ويتامينC در واکنشهاي شيميايي بدن به عنوان يک حمل کننده الکترون عمل مي کند ، اين ويتامين مهمترين آنتي اکسيدان*** محلول در آب است . آنتي اکسيدان به موادي گفته مي شود که با حرکت در خون ، مواد شيميايي را که به بافتها لطمه مي رسانند را خنثي مي کنند. به اين دليل است که ويتامينCدر جلوگيري از بروز يا بهبود بسياري از بيماري هاي مزمن دوران کهنسالي مؤثر است .
اين ويتامين نقش زيادي در بدن ايفا مي کند که دانستن آن براي شما بي فايده نيست :
ويتامين
C ، در سلامت پوست و لايه هاي محافظتي بدن مؤثر است. پوست انسان را با طراوت نگاه مي دارد و موجب جواني پوست مي شود ؛ به همين دليل است که به مخلوط يک قاشق آب ليموي تازه و يک قاشق عسل در يک ليوان آب سرد که صبحگاه خورده شود، اکسير جواني گويند. ويتامينC موجب حفظ پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشيد مي شود از اينروکساني که در معرض نور مستقيم خورشيد هستند بهتر است براي حفاظت از پوستشان ويتامينC بيشتري مصرف کنند .
•با کمبود مصرف ويتامين Cپوست خشک مي شود و در زير آن ،خون مردگي هايي به صورت دانه دانه مشاهده مي شود .لثه زخم شده و دهان خشک مي شود ، در واقع يکي از بارزترين علائم کمبود ويتامينC اين است که اگر بازو يا ران فرد را لمس کنيدپوست او دانه دانه و بر جسته احساس مي شود .
ويتامينC ، موجبافزايش ايمني بدن در برابر بيماري ها مي شود، به فعاليت مناسب هورموني بدن کمک مي کند . يکي از نکاتي که در مورد اين ويتامين قابل ذکر مي باشد ، اين است که طي تحقيقاتي که آخرين آنها در سال 92 صورت گرفت مصرف ويتامين Cاز بروز سرماخوردگي جلوگيري نمي کند بلکه به تخفيف عوارض آن کمک مي نمايد از اينرو توصيه مي شوددرطول مدت سرماخوردگي ، مواد غني ازويتامينC به وفور مصرف شود. از تأثيرات ديگر اين ويتامين، افزايش جذب آهن موجود در غذا است ؛ از اينرو توصيه مي شود ، به عنوان پيش غذا سالادهاي حاوي سبزيجات خورده شود تا ويتامينC موجود درآن جذب آهن غذا را افزايش دهد . کساني که مبتلا به کم خوني هستند و رژيم غني از آهن و اسيد فوليک دارند، مصرف ويتامينC به استفاده بيشتر بدن آنها از آهن خورده شده کمک خواهد کرد .
عوارض کمبود ويتامينC، زماني ظاهر مي شود که بيش از يکماه ويتامين بسيار کم دريافت شود ؛ دراين زمان بيماري اسکروي با عوارضي که گفته شد ظاهر شده و در اثر عدم درمان منجر به مرگ فرد مي شود . کمبود اين ويتامين حتي در نوزادان هم ديده مي شود ، کودکاني که از شير مادر تغذيه نمي کنند و اين ويتامين را از منابع ديگر نيز دريافت نمي کنند ، لثه هاي زخمي و خون آلود دارند که علامت کمبود ويتامين است .
ميزان ويتامين C مورد نياز بدن در يک فرد بالغ روزانه 60 ميلي گرم است که در بارداري و شير دهي نياز بدن به آن افزايش مي يابد.
در صورتي که براي حفظ رنگ سبزي ها از بي کربنات سديم استفاده شود vit C به ميزان زيادي تخريب مي شود .
منابع غذايي ويتامينC کدام ها هستند؟
ويتامينC ، هم در بافتهاي گياهي و هم دربعضي محصولات حيواني موجود است . غني ترين منابع C ، ميوه ها و سبزي ها هستند ، آب مرکبات نيز داراي ميزان زيادي ويتامينC است.74 ميلي گرم vit C دارد هر کيوي 341 ميلي گرم vit C دارد هر فلفل سبز 74 ميلي گرم vit C دارد هر پرتقال 68 ميلي گرم vit C دارد يک برش بزرگ طالبي 124 ميلي گرم vit C دارد 1 ليوان آب پرتقال تازه
ويتامين C به ميزان توصيه شده و با حداقل 1 ليوان آب خورده شود تا معده را آزار ندهد .
توت فرنگي، کلم بروکلي، گريپ فروت، گوجه فرنگي، انبه، ليمو، گل کلم، سيب زميني، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگي و ديگر ميوه ها و سبزي ها ، منابع گياهي داراي ويتامينC و جگر ، منبع حيواني داراي ويتامينC است.
سيگاري ها و زناني که از قرصهاي جلوگيري از بارداري استفاده مي کنند نياز به VitC بيشتري دارند.
افرادي که بيش از نيازشان vit C دريافت مي کنند بدنشان به ميزان زياد vit C وابسته شده و با دريافت در حد استاندارد مبتلا به کمبود مي شوند .
مصرف مکملVitC نبايد خود سرانه باشد خصوصاً در افرادي که مبتلا به ديابت هستند ، چرا که کليه آنها سنگ ساز است ؛ همچنين افرادي که به آنها رژيم غذايي کم نمک توصيه شده با مشورت پزشکVitC تکميلي دريافت کنند ، زنان باردار و شيرده نيز بايد با توصيه پزشکVitC دريافت کنند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید