ويتامين D براي بدن همهي ما ضروري است. اين ويتامين معجزه آسا براي قلب، دندان و استخوانها مفيد است، با سرطان، آلزايمر و درد مقابله و سيستم ايمني بدن را تقويت ميکند.
در اين مقاله ميخواهيم گوشهاي از فوايد اين ويتامين معجزه گر را به شما نشان دهيم. با ما همراه باشيد.
ويتامين D براي قلب مفيد است
ويتامين D ميتواند مشکلات قلبي عروقي را کاهش دهد. يک پژوهش آلماني که در سال 2005 انجام شد نشان ميدهد کمبود ويتامين D يکي از دلايل شايع مشکلات قلبي و عروقي در جهان است. در سال 2008 پژوهش دوم روي 1739 داوطلب حدوداً 59 ساله به مدت 5 سال انجام گرفت. نتيجه اين پژوهش ثابت کرد افرادي که ميزان ويتامين D بدن آنها کم است، بيشتر در خطر مشکلات قلبي عروقي قرار دارند.
ويتامين D: ضد سرطان
کمبود ويتامين D باعث افزايش احتمال ابتلا به سرطان ميشود. البته بايد بگوييم تاکنون به طور دقيق مشخص نشده است اين ويتامين با چه مکانيسمي چنين تأثيري روي سرطان ميگذارد اما مطالعات مختلف در اين زمينه نشان ميدهد احتمال سرطانهايي مثل سينه، کولون، پروستات و مرگ و مير ناشي از اين بيماريها در بين افرادي که ويتامين D بيشتري جذب ميکنند بسيار کمتر است. متخصصان معتقدند ويتامين D روي ژنهايي که رشد و تکثير سلولهاي سرطاني را کنترل ميکند تأثير ميگذارد.
ويتامين D: ضد درد استکمبود ويتامين D باعث ميشود احساس درد شديدتر باشد. البته مکانيسم اين عملکرد نيز چندان شناخته شده نيست اما به نظر ميرسد که دردهاي مزمن معمولاً با کمبود ويتامين D در ارتباط بوده و تشديد ميشود.
توجه داشته باشيد اگر با کمبود ويتامين D مواجه باشيد و کلسيم زيادي هم مصرف کنيد باز اين کلسيم به طور کامل جذب بدنتان نميشود
محققان همچنين معتقدند ارتباطي بين دردهاي عضلاني مزمن، خستگي شديد و اختلالات خواب و کمبود ويتامين D وجود دارد.
ويتامين D: مفيد براي مقابله با آلزايمر و پارکينسون
ويتامين D اين قابليت را دارد که با زوال سلولهاي مغزي که به آلزايمر و پارکينسون منجر ميشود مقابله کند. مطالعات زيادي در اين زمينه انجام شده است. نخستين پژوهش در بريتانياي کبير روي 858 ايتاليايي بالاتر از 65 سال و به مدت 6 سال انجام گرفت که نشان ميدهد افرادي که کمبود ويتامين D داشتهاند بيشتر در معرض ابتلا به آلزايمر قرار ميگيرند. پژوهش دوم را محققان فنلاندي انجام دادند و طي آن 3000 داوطلب بين 50 تا 79 نفر به مدت سي سال مورد بررسي قرار گرفتند. در آغاز کار هيچ يک از اين افراد مبتلا به پارکينسون نبوده اند.
در طول اين پژوهش مشخص شد خطر ابتلا به پارکينسون در افرادي که کمبود ويتامين D داشتهاند سه برابر بيشتر بوده است.
ويتامين D: دوست استخوانها
ويتامين D براي استخوانها مفيد است. اين ويتامين از ابتلا به پوکي استخوان پيشگيري کرده و همچنين با اين بيماري خاموش مبارزه ميکند. اين ويتامين باعث ميشود که بدن ما بتواند از کلسيم مورد نياز خود استفاده کند. براي همين باعث تقويت و محکم شدن استخوانها ميشود. پزشکان براي درمان پوکي استخوان در افراد بالاي 50 سال کلسيم و ويتامينD را با هم تجويز ميکنند.
توجه داشته باشيد اگر با کمبود ويتامين D مواجه باشيد و کلسيم زيادي هم مصرف کنيد باز اين کلسيم به طور کامل جذب بدنتان نميشود.
ويتامين D: مفيد براي دندانها
ويتامين D از لق شدن دندانها پيگيري ميکند. علاوه بر اينکه ويتامين D باعث تثبيت کلسيم در استخوانها ميشود و از افتادن دندانها که بر اثر بيماري پارودونتيت نيز پيشگيري به عمل ميآورد. مصرف مکمل ويتامين D و کلسيم استخوانها را تقويت ميکند و باعث ميشود سيستم ايمني بدن بهتر با التهاب مقابله کند و در عين حال افتادن دندانها را تا 60 درصد کاهش ميدهد.
ويتامين D: با ديابت مقابله ميکند
ويتامين D ميتواند احتمال ابتلا به ديابت را کاهش دهد. محققان معتقدند که کمبود اين ويتامين ميتواند به ابتلا به ديابت نوع2 منجر شود که در نتيجهي چاقي و افزايش کلسترول خون به وجود ميآيد.
محققان همچنين معتقدند ارتباطي بين دردهاي عضلاني مزمن، خستگي شديد و اختلالات خواب و کمبود ويتامين D وجود دارد
نتايج يک پژوهش انگليسي نشان ميدهد کودکاني که ويتامين D زيادي دريافت ميکنند کمتر در سن بزرگسالي به ديابت مبتلا ميشوند.
منابع ويتامين Dمواد غذايي بهترين منبع ويتامين D است. اگرچه همچنان خورشيد منبع اصلي اين ويتامين محسوب ميشود اما نميتوان مواد غذايي را ناديده گرفت. از بين مواد غذايي سرشار از ويتامين D ميتواند به ماهيهاي چرب مثل ماهي آزاد، ماهي تن، ساردين، ماهي ماکرو اشاره کرد.
روغن ماهي نيز سرشار از ويتامين D ميباشد. در غلات، زردهي تخم مرغ، مارگارين، قارچ و جگر نيز ويتامين D وجود دارد.
توجه داشته باشيد بدون تجويز و نظر پزشک مکمل ويتامين D مصرف نکنيد. امروزه محققان مشغول پژوهشهايي هستند تا مکمل ايده آل اين ويتامين را تعيين کنند. ميدانيد که بهترين منبع طبيعي ويتامين D نور خورشيد است و کافي است روزانه 5 الي 15 دقيقه در معرض خورشيد قرار بگيريد تا 90 درصد نياز بدنتان تأمين شود اما با اين حال توصيه ميکنيم از گنجينههاي غذايي اين ويتامين غافل نشويد.
سلامت باشيد.
فاطمه مهدي پور
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید