استفاده بيش از حد از مکملهاي ويتامين E ميتواند خطر ابتلا به سکته را نزديک به 20 درصد افزايش دهد.
مطالعه روي 120 هزار نفر که نيمي از آنها مکملهاي ويتامين E مصرف کرده بودند نشان داد استفاده ي بيش از حد از مکملهاي ويتامين E ميتواند خطر سکته قلبي را تا 22 درصد افزايش دهد.
ميزان مصرف مجاز اين ويتامين 12 ميلي گرم است، اما برخي افراد که بيش از اندازه اين ويتامين را مصرف کرده بودند بين 50 تا 500 ميلي گرم در روز اين ويتامين را از طريق مکملها وارد بدن خود ميکردند.
تحقيقات نشان داد اين کار باعث پاره شدن رگهاي مغزي ميشود که در نهايت منجر به سکته شده و عواقب بسيار بدي را به همراه دارد. البته در نتايج اين تحقيقات که در نشريه پزشکي بريتانيا منتشر شده آمده است مصرف ويتامين E ميتواند خطر ابتلا به نوع خاصي از سکته مغزي را که بر اثر مسدود شدن رگهاي خوني به وجود ميآيد تا 10 درصد کاهش دهد. اما در مجموع دانشمندان اعلام کردند مضرات مصرف بيش از حد مکملهاي ويتامين E بسيار بيشتر از فوايد آن است.
ميليونها نفر در بريتانيا از مکملهاي ويتامين E استفاده ميکنند که به شکل خالص يا به صورت ترکيب با ويتامينهاي ديگر به شکل قرصهاي مولتي ويتامين عرضه ميشوند.
***
ويتامين E يکي از آنتي اکسيدانهاي قدرتمند است که به اعتقاد دانشمندان از ابتلا به بيماريهاي قلبي پيشگيري ميکند و به قويتر شدن و افزايش انعطاف ديوارههاي رگهاي قلبي کمک شاياني ميکند.
دانشمندان معتقدند بهترين روش براي پيشگيري از ابتلا به سکته قلبي ورزش کردن، داشتن رژيم غذايي مناسب و چک کردن مرتب فشارخون است. سکته يکي از شايعترين علل مرگ و مير در جهان است. مهمترين علت بروز سکته مسدود شدن يا پاره شدن رگهاي مغزي هستند به اين ترتيب روند خون رساني به سلولهاي مغزي متوقف شده و سلولهاي مغزي دچار آسيب جدي ميشوند.
مصرف زياد قرصهاي ويتامين E و سرطان ريه
به گزارش پايگاه اينترنتي بي. بي. سي. نيوز، اين مطالعه که در آمريکا و بر روي 77 هزار نفر انجام شده است، نشان داد مصرف 400 ميلي گرم ويتامين E در روز در طولاني مدت خطر ابتلا به سرطان ريه را 28 درصد افزايش ميدهد و اين خطر براي سيگاريها از اين ميزان نيز بيشتر است. در اين مطالعه درباره خطرات مشابه مصرف زياد مکملهاي بتاکاروتن نيز هشدار داده شده است.
يک کارشناس در مجله آمريکايي "مراقبتهاي تنفسي و حياتي پزشکي" نوشت، مردم بايد ويتامينهاي مورد نياز خود را از طريق مصرف ميوه و سبزيجات به دست آورند.
دکتر "تيم بايرز" از دانشگاه کلرادو گفت: يک رژيم غذايي سالم و متعادل به اين معناست که مردم همه نوع مواد غذايي و معدني مفيد را که به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک ميکند، مصرف کنند.
گفته ميشود ويتامين E يک آنتي اکسيدان است که از سلولها در برابر مولکولهايي به نام راديکالهاي آزاد محافظت ميکند؛ اما محققان آمريکايي حدس ميزنند که ويتامين E در دوزهاي بالا ميتواند به عنوان يک اکسيدکننده
نيز عمل کند و باعث اکسيداسيون شود و در نتيجه به سلولها آسيب بزند
محققان در اين مطالعه مدت چهار سال متوسط مصرف روزانه ويتامين C و اسيدفوليک و مکملهاي ويتامين E را در افراد 50 تا 76 ساله بررسي کردند. در طول مدت اين مطالعه 521 نفر به سرطان ريه مبتلا شدند. عوامل سيگار، سوابق خانوادگي و سن، همه ارتباط حيرت آوري با خطر ابتلا به سرطان داشتند.
همچنين در اين مطالعه ديده شد که مصرف ويتامين C يا اسيدفوليک تأثيري در ابتلا به سرطان ريه ندارد اما مصرف ويتامين E در ابتلا به اين سرطان موثر است.
محققان از ديدگاههايي جديد، يافته هاي خود را ارزيابي کرده و به اين نتيجه رسيدند که ظرف 10 سال، به ازاي مصرف هر يک صد ميلي گرم ويتامين E در روز، خطر ابتلا به سرطان ريه 7 درصد ديگر افزايش مييابد. مصرف ويتامين E در ميان سيگاريها چشمگير است اما تنها به آنها محدود نميشود.
***
گفته ميشود ويتامين E يک آنتي اکسيدان است که از سلولها در برابر مولکولهايي به نام راديکالهاي آزاد محافظت ميکند؛ اما محققان آمريکايي حدس ميزنند که ويتامين E در دوزهاي بالا ميتواند به عنوان يک اکسيدکننده نيز عمل کند و باعث اکسيداسيون شود و در نتيجه به سلولها آسيب بزند.
وي افزود، تحقيقات بارها و بارها نشان داده است که يک رژيم غذايي سالم و متعادل ضمن تأمين تمامي ويتامينهاي مورد نياز بدن ميتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها را کاهش دهد. ترک سيگار مؤثرترين راه براي پيشگيري از ابتلا به بسياري سرطانها است. هيچ رژيم غذايي يا مکمل ويتاميني وجود ندارد که بتواند با اثرات سمي دود سيگار مقابله کند.
در سال 2002 مطالعه روي 29 هزار مرد سيگاري در فنلاند نشان داد مصرف بتاکاروتن (که در بدن به ويتامين A تبديل ميشود) خطر ابتلا به سرطان ريه را 18 درصد افزايش ميدهد.
مضرات مصرف بيش از اندازه ويتامين E
مشکلات مصرف زياد اين ويتامين نسبت به ساير ويتامينهاي محلول در چربي کمتر است، زيرا بدن تحمل مقادير زياد آن را نسبتاً دارد. اما اگر مصرف بيش از اندازه و به صورت مصنوعي (قرص و آمپول) باشد، باعث مسموميتهاي ويتاميني ميشود.
همچنين از ديگر عوارض مصرف بيش از اندازه اين ويتامين اين است که بدن از ديگر ويتامينهاي محلول در چربي استفاده نميکند و کمبود اين ويتامينها در بدن به وجود ميآيد.
باعث رسوب کلسيم در استخوانها ميشود، موجب اختلال در ذخيره ويتامين آ در کبد ميشود و نيز باعث ميشود مدت زمان انعقاد خون زياد شود و حتي مصرف بيش از اندازه آن (بيشتر از 400 واحد) خطر مرگ به همراه دارد. مصرف طبيعي اين ويتامين حتي بيش از اندازه اين عوارض را به دنبال ندارد.
عوارض جانبي مصرف مکملهاي تغذيهاي
بروز عوارض جانبي مصرف مکملهاي تغذيهاي در افراد، ميتواند از فردي تا فرد ديگر متفاوت باشد. برخي از عوارض شايع اين مکملها در زير آورده شده است. اگر هرکدام از اين علائم را در خود مشاهده کرديد، بهتر است در مصرف مکمل خود تجديد نظر کنيد.
عوارض مصرف1- حس سوزن سوزن شدن لبها، زبان، پوست که ميتواند از چند دقيقه تا چند ساعت ادامه يابد و خود به خود برطرف شود.
2- احساس ناراحتي در معده، که اغلب ناشي از خود مکملها است و گاهي هم به خاطر زمان نامناسب مصرف و يا همزماني مصرف با داروي ديگر است. ممکن است اين حالت وقتي ايجاد شود که مکمل را با غذاي خاصي ميخوريد.
همچنين از ديگر عوارض مصرف بيش از اندازه اين ويتامين اين است که بدن
از ديگر ويتامينهاي محلول در چربي استفاده نميکند و کمبود اين ويتامينها
در بدن به وجود ميآيد
3- احساس خارش پوست که عارضه ملايمي است و اغلب بعد از مدت کوتاهي برطرف ميشود.
4- سردرد که اغلب بعد از خوردن مکملها عارض ميشود.
5- لکه هاي قرمز روي پوست که همراه با خارش يا درد است.
برخي عوارض جديتر عبارتند از:
* علائم آنافيلاکسي: اين وضعيت وقتي رخ ميدهد که مکمل تغذيهاي را براي اولين بار مصرف ميکنيد يا ندرتاً بعد از مصرف طولاني مدت رخ ميدهد. با بروز اين علامت سريعاً با اورژانس تماس بگيريد.
* علائم گيجي که نبايد ناديده گرفته شود. ممکن است اين حالت به خاطر دوز بالاي مکمل يا زمان نامناسب مصرف يا وجود بيماري زمينهاي باشد.
* علائم شديد يا حتي مرگبار مانند فلج، حمله قلبي و نارسايي کليه، گرچه نادر است ولي در بعضي افراد ممکن است رخ دهد.
از ميان ويتامينها، علائم مسموميت بيشتر در اثر مصرف دوزهاي بالاي ويتامينهاي محلول در چربي رخ ميدهد زيرا اين ويتامينها خودشان در بدن ذخيره ميشوند. 4 ويتامين محلول در چربي عبارتند از : ويتامين A,K ,D,E.
لازم است در افراد آسيب پذير مانند زنان باردار و شيرده، کودکان و سالمندان مصرف مکملهاي غذايي با احتياط بيشتري همراه باشد.
فرآوري: معصومه آيت اللهي
بخش تغذيه و آشپزي تبيان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید