سرطان يکي از بيماريهاي مهلک و پرهزينه است که همه را به وحشت مياندازد. از قديم گفته اند پيشگيري بهتر از درمان است. يکي از راههاي پيشگيري از اين بيماري، تأمين ويتامينهاي بدن است.
برخي از ويتامينها از سرطان پيشگيري ميکنند از قبيل ويتامينهاي D، E، A، C، B9 و ... در اين مقاله با شماري از اين ويتامينهاي معجزه گر و منبع غذايي آنها آشنا ميشويد.
ويتامينD در چه موادي يافت ميشود؟ در روغن جگر ماهي، انواع ماهيها، تخم مرغ و کره.
لازم به ذکر است که ويتامينD، با جذب و حبس کلسيم از پوکي استخوان جلوگيري ميکند. اين ويتامين همچنين از بروز ديابت و بيماريهاي خود ايمني پيشگيري ميکند.
تذکر: مصرف خودسرانه ي ويتامينD بي خطر نيست. پيش از مصرف هر نوع مکملي، نظر پزشک لازم است.
ويتامين B9؛ ضد سرطانهاي زنان
بر اساس چندين پژوهش علمي، ويتامين B9 که فولات نيز خوانده ميشود، از سرطان کولون (به ويژه در زنان)، سرطان پستان و سرطان تخمدانها پيشگيري ميکند. يک پژوهش سوئدي که به مدت 7 سال روي قريب به 90000 نفر انجام گرفت، نشان داده است که ويتامين B9 خطر ابتلا به سرطان پانکراس را کاهش ميدهد.
ويتامين B9 در چه موادي يافت ميشود؟ در جگر (مرغ، گوساله... )، مخمرهاي غذايي، جوانهي گندم، لوبياهاي خشک يا سويا.
علاوه بر اين، ويتامين B9 از بيماريهاي قلبي عروقي، پيشگيري و عملکرد داروهاي ضد افسردگي را تقويت ميکند. اين ويتامين همچنين ميتواند به تسکين موقت تأثيرات ناخوشايند درمانهاي ضد سرطاني کمک کند.
سلنيوم؛ ضد سرطان کولون
سلنيوم داراي خواص ضد راديکالهاي آزاد است و به پيشگيري از برخي سرطانها، به ويژه سرطان پروستات، ريه، مثانه و سرطان کلورکتال کمک ميکند. اين عنصر به همراه ويتامينهاي C، E و کاروتنوئيدها، يکي از قويترين آنتياکسيدانهاي طبيعي به شمار ميرود.
سلنيوم در چه موادي يافت ميشود؟ در ماهي تن بدون چاشني، ماهيهاي خام مثل شاه ماهي، ماهي آزاد و ...
از طرف ديگر، سلنيوم خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي را کاهش ميدهد و درمان آسم را تسهيل ميبخشد.
تذکر: بر اساس يک پژوهش آمريکايي که در سال 2007 انجام گرفت، امکان دارد سلنيوم خطرات ابتلا به ديابت را افزايش دهد. در حالت عادي از مصرف مکملها بدون مشورت با پزشک خودداري کنيد.
ويتامين E؛ ضد سرطان پروستات
ويتامين E يا توکوفرول قدرت آنتياکسيداني بسيار بالايي دارد و به اين ترتيب به مقابله با راديکالهاي آزادي که به بدن آسيب ميرسانند، کمک ميکند و به پيشگيري از برخي تومورهاي سرطانزا ياري ميرساند. يک پژوهش انجام گرفته در ايالات متحدهي آمريکا (2008)، تأثير اين ويتامين در پيشگيري از سرطان پروستات به ويژه در افراد سيگاري را به اثبات رسانده است.
ويتامين E در چه موادي يافت ميشود؟ در روغنهاي گياهي، مارگارين، جوانههاي غلّات، فندق، گردو، بادام.
به علاوه ويتامين E، برخي از تأثيرات نامطلوب شيمي درماني را کاهش ميدهد. اين ويتامين همچنين به سلامت قلبي عروقي کمک ميکند.
امگا 3 ها نيز از ابتلا به سرطانها پيشگيري ميکنند
بر اساس چندين پژوهش مختلف، امگا 3 ها (اسيدهاي چرب لازم براي عملکرد خوب بدن)، به طور کلي از ابتلا به انواع سرطانها پيشگيري ميکند.
در سال 2009، يک پژوهش کرهاي نشان داد تأثير امگا 3 در پيشگيري از سرطان، بيشتر مربوط به مصرف آن از طريق مواد غذايي (ماهيهاي چرب) است تا مصرف مکملها. مصرف امگا 3 به صورت مکمل در ميان زنان يائسه، تأثير عکسي خواهد داشت.
امگا 3 در چه موادي يافت ميشود؟ در ماهي چرب (ماهي آزاد، تن) و در روغنهاي گياهي (کلزا، گياه کتان، گردو و... ).
از طرفي ديگر امگا 3 ها، به عملکرد مغز کمک کرده و از بيماري قلبي عروقي و ديابت پيشگيري ميکند.
ويتامين A؛ ضد سرطان گردن رحم
ويتامين A، به مدد تأثيرات آنتياکسيداني خود، از ابتلا به انواع سرطان، به خصوص سرطان گردن رحم پيشگيري ميکند. اين خاصيت ويتامين A در يک پژوهش کرهاي که روي 144 نفر انجام و در سال 2010 منتشر شد به اثبات رسيده است. (ويتامين A در کنار ويتامينهاي C و E).
ويتامين A در چه موادي يافت ميشود؟ در مواد غذايي با منشأ حيواني مثل گوشت، ماهي، تخم مرغ، شير، کره و پنير.
از اين گذشته ويتامين A براي بينايي و سيستم ايمني بدن مفيد است. لازم به ذکر است که ميتوان به کمک بتاکاروتِن مواد غذايي فوق را از لحاظ ويتامين A غنيتر ساخت.
اين رنگدانه که به طور طبيعي در گياهاني همچون هويج، زردآلو و سبزيجات سبز پررنگ وجود دارد از طريق بدن به ويتامين A تبديل ميشود.
تذکر: مصرف خودسرانه ي ويتامين A بدون خطر نيست. پيش از استفاده از هر نوع مکملي با پزشک مشورت کنيد.
ليکوپن؛ آنتي اکسيداني قوي
ليکوپن، رنگدانهي قرمزي از خانوادهي کاروتنوئيدها است که به قدرت آنتياکسيداني بالاي خود معروف است و از اين روي ضد سرطان به شمار ميرود.
نتايج يک پژوهش کرهاي (2009) از تأثيرات ليکوپن در برابر سرطان پانکراس و نتايج يک پژوهش انگليسي (2009) از تأثيرات آن در مقابله با سرطان پروستات حکايت دارد.
ليکوپن در چه موادي يافت ميشود؟ در ميوهها و سبزيجات قرمز: گوجهفرنگي، هندوانه، گريپفروت، پاپايا و..
ويتامين C؛ ضد راديکالهاي آزاد
از آنجايي که ويتامين C يا اسيد اسکوربيک قدرت اکسيداني بسيار بالايي دارد، ميتواند از ابتلا به انواع سرطانها جلوگيري کند. در واقع اين ويتامين به بدن کمک ميکند با راديکالهاي آزادي که امکان پيدايش و رشد سلولهاي سرطانزا را فراهم ميسازند، مقابله کند.
ويتامين C در چه موادي يافت ميشود؟ فقط در مواد غذايي (بدن اين ويتامين را سنتز نميکند). منبع ويتامين C، ميوهها و سبزيجات رنگي است (جعفري تازه، فلفلها و... ).
علاوه بر اين ويتامين C، در مقابل سرماخوردگي و رفع خستگي مؤثر است، به بهبود سيستم ايمني بدن ياري رسانده و التيام بخش است.
لازم به ذکر است مصرف طولاني مدت توتون، ميزان ويتامين C را کاهش ميدهد.
تذکر: خطر زيادهروي در مصرف وجود دارد. پيش از مصرف هر نوع مکملي با پزشک مشورت کنيد. مصرف روزانه 5 واحد ميوه و سبزيجات براي رفع نيازهاي بدن کافي است.
به آهن و منگنز اطمينان داشته باشيد
آهن و منگنز که به ميزان بسيار اندکي در بدن وجود دارند در مبارزه با راديکالهاي آزادي که به بدن آسيب رسانده و خطر ابتلا به سرطان را افزايش ميدهند، شرکت دارند. به علاوه منگنز به توليد ويتامين E که آنتي اکسيداني قوي است، کمک ميکند.
آهن و منگنز در چه موادي وجود دارند؟ آهن در گوشت، دل و جگر، سيراب شيردان، تخم مرغ، ميوهها و سبزيجات خشک وجود دارد و منگنز در گردو، گندم کامل، زنجبيل، آناناس يا اسفناج.
علاوه بر اين، آهن احساس خستگي را کاهش داده و ميتواند باعث تقويت عملکرد ذهني شود.
تذکر: خطر مصرف بيش از حد وجود دارد که باعث مسموميت ميشود. پيش از مصرف هر نوع مکملي با پزشک مشورت کنيد.
ويتامين A و D؛ مراقب خطرات احتمالي باشيد
مصرف مکملهاي ويتامين، بدون تجويز پزشک خالي از خطر نيست و خطراتي که با مصرف بيش از حد آن ايجاد ميشود کاملاً جدي است و امکان بروز هيپرويتامينوز وجود دارد. ميتوان از هيپرويتامينوزA و هيپرويتامينوزD به عنوان دو مورد بسيار خطرناک نام برد.
گرچه آنتي اکسيدانها عملکرد شوم راديکالهاي آزاد را محدود ميکند اما در صورت افراط، مانع از آن ميشوند که بدن سلولهاي آسيب رسان را از بين ببرد
و اين امر سرعت پيشرفت سرطان را افزايش ميدهد
اولي(هيپرويتامينوزA) ميتواند مشکلات جدي در کبد ايجاد کند و احتمال ابتلا به سرطان را در افرادي که مشروبات الکلي زيادي مصرف ميکنند و نيز سيگاريها و افرادي که در تماس با آزبست بودهاند، افزايش دهد.
هيپرويتامينوز D باعث ازدياد کلسيم در بدن ميشود و اختلالاتي در عملکرد کليهها، قلب و ... ايجاد ميکند. پيش از آغاز مصرف مکملها با پزشک مشورت کنيد.
آيا ويتامينهاي ضد سرطان ديگري نيز وجود دارند؟
امروزه دانشمندان روي چندين ويتامين، با هدف مشخص کردن تأثيرات احتماليشان بر سرطان، مطالعه ميکنند. از جمله ميتوان به ويتامين B5، ويتامين B15 و ويتامين B17 اشاره کرد. احتمال ميرود که اين ويتامينها تأثيرات حفاظتي داشته باشند.
مواد غذايي بهترين منبع براي جذب انواع ويتامينها
يک تغذيهي سالم و متعادل، تمام نيازهاي طبيعي بدن را به املاح معدني، عنصرهاي کمياب و ويتامينها تأمين ميکند. بنابراين بهتر است شيوهي تغذيهاي صحيحي را در پيش بگيريد تا اينکه از مکملهاي ترکيبي استفاده کنيد. در صورتي که احتمال ميدهيد بدنتان با کمبود ويتامين مواجه است پيش از هر اقدامي با پزشک مشورت کنيد.
آنتي اکسيدانها: از زيادهروي بپرهيزيد
دکتر بوينيو، متخصص تغذيه و سرطان ميگويد: «گرچه آنتي اکسيدانها عملکرد شوم راديکالهاي آزاد را محدود ميکند اما در صورت افراط، مانع از آن ميشوند که بدن سلولهاي آسيب رسان را از بين ببرد و اين امر سرعت پيشرفت سرطان را افزايش ميدهد». وي توصيه ميکند: «در صورتيکه بدن با کمبود ويتاميني مواجه نباشد استفاده از مکملها بيهوده است و الويت با داشتن تغذيهاي متعادل است».
در نهايت توصيه ميشود در حالت عادي از مصرف مکملها بدون مشورت با پزشک خودداري کنيد.
فاطمه مهدي پور
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید