عقد موقت
س ـ فرق صيغه محرميت با عقد دائم يا موقت را بنويسيد. بفرماييد كسي كه صيغه محرميت ميخواند احتياج دارد كه صيغه عقد نيز بخواند، يعني واجب است، يا صيغه محرميت كافي است.
ج ـ محرميت در اسلام يا به نسب است يا به شيرخوارگي (با شرايط خاص) يا به سبب يعني عقد. بنابراين وقتي صيغه عقد (دائم يا موقت) جاري شد، محرميتِ سببي هم حاصل ميشود كه در واقع عقد ازدواج صورت گرفته است و لذا چيزي بهنام صيغه محرميت كه غير از عقد دائم يا موقت باشد نداريم. بله ممكن است در عقد موقت شرايطي گذاشته شود مثل عقد به شرطِ عدم دخول. در هر صورت بعداز تمام شدن مدت، عقد خود به خود فسخ ميگردد و طرفين مجدداً نامحرم ميشوند.بنابراين بايد براي عقد دائم، صيغه عقد دائم خوانده شود و اگر بخواهند پيش از پايان مدتِ عقد موقت، عقد دائم بخوانند، بايد مرد بقيّه مدت را به زن ببخشد تا عقد موقّت فسخ شود آن گاه عقد دائم بخوانند.
احكام نگاه كردن
س ـ نگاه كردن به فيلمهاي خارجي براي مردان و فوتبال و مسابقات ورزشي براي زنان (از تلويزيون) چه حكم شرعي دارد؟ج ـ جواب قسمت اول: اگر ديدن فيلم هاي شهوت انگيز به قصد تحريك شهوت باشد و يا موجب تحريك آن شود جايز نيست. (اجوبة، ج 2، ص 40.) نظر به فيلم و عكس، اگر بدون ريبه و فساد باشد مانعي ندارد. (مسائل جديد، ج 1، ص 131. )
بنابراحتياط واجب نبايد به تصوير زن نامحرم كه به طور مستقيم از تلويزيون پخش ميشود نگاه كرد، ولي درپخش غيرمستقيم تلويزيوني اگر ريبه و خوف افتادن به گناه نباشد اشكال ندارد. (اجوبة، ج 2، ص 35. )
جواب قسمت دوم: اگر مشاهده آن با حضور در ميدان و بهطور مستقيم باشد و يا آن را به طور زنده و مستقيم از تلويزيون ببينند و يا به قصد لذت و ريبه بوده و يا در آن خوف ارتكاب گناه و فساد وجود داشته باشد جايز نيست و در غير اين صورت اشكال ندارد. (همان، ص 37.)
س ـ پسر و دختري كه نامحرماند و فاميل هم نيستند باهم حرف بزنند، گناه است؟ اگر با برادرشوهرمان حرف بزنيم و شوخي كنيم اشكال دارد؟
ج ـ امام صادق(ع) ميفرمايد: سخن گفتن با زن نامحرم از دامهاي شيطان است. ( مستدرك الوسائل، ج 14، ص 273.) در ارتباط زن و مرد نامحرم با هم فرقي بين فاميل مانند برادر شوهر و غيرفاميل نيست. بسياري از اين حرف زدنها و شوخيها منجر به كارهاي خلاف اخلاق ميگردد، خصوصاً اگر طرفين دختر و پسر و يا جوان باشند. «صحبت كردن و خنديدن با نامحرم اگر موجب مفسده [و انحراف] باشد جايز نيست.» (مسائل جديد، ج 1، ص 137. )
س ـ آيا ديدن فيلم هاي مبتذل و غير قانوني براي شخص مكلف بد است؟ اگر بد است تا چه حدي و چگونه بايد از آن دوري كند؟
ج ـ بله، چون ديدن تصاوير مبتذل غالباً از روي شهوت بوده و به همين دليل مقدمه ارتكاب گناه ميباشد، ديدن آنها حرام است. (ر.ك: اجوبة، ج 2، ص 36 و 40.)
اما درباره حد گناه و راه دوري جستن از آن بايد بدانيد كه گناه، هميشه تخلف از فرمان خداوند متعال است و چنين نيست كه بعضي از مواقع گناه كردن بياشكال باشد. براي دوري جستن از تماشاي چنين فيلمهايي بايد:
1 . خداوند متعال را در همه جا حاضر، و بر همه اعمال خود ناظر بدانيم.
2 . به ياد برزخ و قيامت باشيم. آنجا كه از ما درباره كارهايمان در دنيا ميپرسند و فرد گناهكار جوابي ندارد كه پاسخ دهد.
3 . اعمال واجب خود مانند نماز و روزه را به درستي انجام دهيم، خصوصاً نماز كه اگر خوب اقامه شود، انسان را حتماً از گناه دور ميكند.
4 . فاصله گرفتن از افراد و دوستاني كه به دنبال فيلمهاي مبتذل هستند، زيرا انسان از دوستان خود تأثير ميپذيرد و راه ارتكاب گناه برايش آسان ميگردد.
5 . براي ترك اين گناه به ورزش توجه بيشتري كنيد. خود را با ورزشهاي سالم سرگرم نماييد. هم چنين سعي كنيد به فيلمهاي
روابط
س ـ اگر شخصي با جنس مخالف خود رابطه درسي ايجاد كند چه حكمي دارد؟
ج ـ احتياط آن است كه خانمها با نامحرم براي كارهاي غير ضروري صحبت نكنند. پس كمك خواستن از نامحرم براي كارهاي غير ضروري و سؤال كردن از او در حالي كه ميتوان از محارم پرسيد، جايز نيست. خانمها با سه شرط ميتوانند با نامحرم صحبت نمايند: 1 . به قصد لذت نباشد؛ 2 . صداي خود را نازك و رقيق نكنند؛ 3 . خطر به فتنه و فساد افتادن آنها وجود نداشته باشد. ( ر.ك: تحرير الوسيله، ج 1، كتاب نكاح، مسئله 29. )
با توجه به مسائل فوق، چون معمولاً ارتباط دختر و پسر،فساد و مسائل ضدّاخلاقي بهدنبال دارد، بايد تا آنجايي كه امكان دارد از ارتباط با نامحرم پرهيز كنيد، مگر اينكه يك مسئله درسي برايتان مطرح شده باشد كه محارم يا همجنسهاي شما قادر به جواب نيستند. در اين صورت از راهي استفاده كنيد كه نيازي به ارتباط زياد با نامحرم نباشد. در هر حال بهتر است اين كار با نظارت اولياي شما انجام گيرد.
جهت اطلاع بيشتر به آيات ذيل كه درباره روابط بين زن و مرد نامحرم است مراجعه فرماييد:
1 . (نساء 25، و مائده 5) درباره ارتباط پنهاني زن و مرد.
2 . (نور 30 و 31) درباره آيه حجاب.
3 . (احزاب 32) نحوه صحبت كردن زنان.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید