افزايش نگراني هاي ناشي از رشد طلاق در کشور، پاي مجلس را به اين موضوع باز کرد. اساسا طلاق به چه علل و دلايلي رخ مي دهد و رشد آن ناشي از تغيير کدام متغير است؟
به گزارش فرارو; قرار گرفتن آمار طلاق بر روي پايگاه اطلاع رساني سازمان ثبت احوال سبب پديداري موجي از نگراني ها در ميان مسئولان شد تا هادي مقدسي عضو کميسيون اجتماعي مجلس خبر از قرار گرفتن اين موضوع در دستور کار مجلس دهد. به باور مقدسي مشکلات اقتصادي و اشتغال، از عوامل تاثيرگذار در وقوع پديده طلاق است: «مشکلات معيشتي، افزايش خشونت و درگيريهاي خانوادگي را به دنبال دارد و در نهايت زوجين تصميم به جدايي مي گيرند.»
اما پيش از مقدسي در اوايل دي ماه سال جاري بود که جواد صبور، عضو هيئت رئيسه کميسيون اجتماعي مجلس در گفتگو با خبرگزاري خانه ملت، به ريشه يابي دلايل رشد طلاق پرداخته و گفته بود: «مهمترين مشکلات طلاق مربوط به آموزه هاي غربي و تبليغات منفي و مخرب است که توسط ماهواره ها در جامعه رواج مي يابد.» وي اين امر را موجب جدايي از فرهنگ اصيل ايراني-اسلامي و رشد طلاق دانسته بود.
به اعتقاد صبور وجود مشکلات اقتصادي-اجتماعي در درجه اهميت بعدي قرار دارند. البته اين آمار نگران کننده در مورد طلاق; مربوط به ماه هاي اخير نيست; چرا که محسن زنگنه، رئيس سازمان ملي جوانان استان تهران در شهريورماه خبر از رشد 21 درصدي طلاق در استان تهران در شش ماهه نخست سال 88 داده و گفته بود: «يکي از دلايل اين مسئله دوري خانواده ها از مسائل اجتماعي و ارتباط مستقيم آنها با مسائل سياسي است.» وي هم چنين با بيان اين که مهاجرت سبب افزايش طلاق در تهران شده و «نبايد همه طلاقهاي تهران را بومي دانست بلکه بايد به مهاجران به گونه اي ديگر نگريسته شود.;»
در آن مقطع نه تنها از رشد پديده طلاق ابراز نگراني نکرده بود که با اعلام راه اندازي سامانه ازدواج اينترنتي جوانان، از بي متولي بودن ازدواج در ايران گلايه و فاصله بلوغ تا ازدواج را در ايران 15 سال عنوان کرد. اين اظهارنظر زنگنه در حالي صورت مي گرفت که در تيرماه، معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي استان تهران گفته بود: «عدم دست يابي به بلوغ کامل، شايع ترين علت طلاق در ميان جوانان است.»
به عقيده اسماعيل داغستاني «اين مساله باعث مي شود تا جوانان نتوانند در مواجه با مشکلاتي مانند بيکاري، مسايل و بحران هاي اقتصادي، عکس العمل هاي منطقي و قابل قبولي را از خود نشان دهند و در برخورد هاي ناگهاني با اين مسايل، قادر به درک يکديگر نيستند و نمي توانند صحبت هاي طرف مقابل را به خوبي دريابند.» البته وي منکر تاثير عامل مهاجرت بر افزايش طلاق در تهران نشد، و اظهار داشت: «مهاجرت افراد شهرستاني به پايتخت، باعث از هم گسسته شده پيوندهاي قومي خانواده ها مي شود و فرد به دور از کانون خانواده قرار گرفته و از حمايت لازم برخوردار نيست.»
گونه گوني دلايل طلاق و اختلاف نظر مسئولين در اين امر به همين جا ختم نمي شود. ستار هدايت خواه که نمايندگي مردم دنا و بويراحمد را به عهده دارد، يکي از ريشه هاي اصلي طلاق را در نحوه ازدواج دانست. اين نماينده مجلس گفت: «بر اساس آمار50 درصد ازدواج هاي دانشجويي منجر به طلاق مي شود» وي هم چنين افزوده بود: «بيش از 90 درصد ازدواج هاي عاشقانه هم به طلاق ختم مي شود.» البته به اعتقاد هدايت خواه سالانه 30 تا 35 درصد از ازدواج ها در ايران به طلاق ختم مي شود. اين در حالي است که ناهيد اعظم رام پناهي; معاون مرکز اطلاعات و آمار زنان، ميانگين نسبت طلاق به ازدواج در کشور در شش ماهه نخست سال جاري را 13/24 درصد اعلام کرده است.
با اين حال فاطمه بداغي، فاطمه بداغي نماينده قوه قضاييه در شوراي فرهنگي اجتماعي زنان گفت: «عوامل خانوادگي و اجتماعي به يک ميزان در افزايش طلاق موثر است.» وي روابط درون خانواده ها، عدم تفاهم، کراهت، سو» رفتار زوجين و مداخله اطرافيان در زندگي را از جمله عوامل درون خانوادگي در ازدواج هاي منجر به طلاق دانست و گفت: «بيکاري، تغيير قوانين، اعتياد و... از جمله عوامل اجتماعي است که بر افزايش تعداد طلاق در کشور تاثير گذار است.» در کنار همه اين عوامل، رئيس انجمن علمي، تخصصي باروري و ناباروري ايران سال گذشته اعلام کرده بود: «نتايج تحقيقات صورت گرفته نشان مي دهد در حال حاضر 40 درصد زوج هاي ايراني از اختلال و ناتواني جنسي مزمن يا حاد رنج مي برند.»
به گفته محمدرضا نوروزي، اختلال جنسي يکي از 5 علت طلاق در ايران است. اين از بديهيات است که براي چاره کردن رشد فزاينده پديده طلاق، بايد درک درستي از علل و عوامل آن وجود داشته باشد، که وجود اظهارات متفاوت و متناقض فراوان در ميان مسئولان امر، حکايت ار فقدان سابقه قدرتمند پژوهش در اين زمينه است. آيا مجلس مي تواند موجب ايجاد فهم يکپارچه اي از امر طلاق در ميان مسئولين ذيربط شود؟
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید